Slovakya'nın yeni lideri Fico, Ukrayna'ya 40 milyon euroluk silah yardımını iptal etti

"Slovakya halkının Ukrayna'dan daha büyük sorunları var"

Fico, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşı çıktığını da söylemişti (AP)

Slovakya'nın yeni başbakanı Robert Fico, seçimlerden önce verdiği vaatleri takip ederek Ukrayna'ya 40,3 milyon euroluk silah yardımı paketini bloke etti. 

Sosyal Demokrat Parti (Smer) Başkanı Fico, dün düzenlenen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan silah ve mühimmat paketinin reddedildiğini bildirdi. 

59 yaşındaki lider, bundan sonra Slovakya ordusunun depolarından Kiev yönetimine silah ve mühimmat gönderilmeyeceğini ifade ederken, Ukrayna'ya insani yardımı sürdüreceklerini söyledi. Söz konusu insani yardım paketlerinde mayın temizleme cihazlarının yer almasına izin verileceği de aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir önceki Ludovit Odor kabinesinin hazırladığı 14. askeri yardım paketinde 4 milyon mermi, 125 milimetre kalibreye sahip 6 bin 172 adet obüs mermisi, 140 uçaksavar füzesi, 8 havan ve bunlar için ayrılan 1200 havan mermisi yer alıyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta Slovakya, Ukrayna'ya 617 milyon euro değerinde 13 askeri destek paketi gönderdi.

Ancak Fico liderliğindeki Smer'in 30 Eylül'de düzenlenen parlamento seçimlerini 22,9 oyla kazanmasının ardından Slovakya, savaşla ilgili politikasını değiştirmeye başladı.

Rusya yanlısı duruşuyla Avrupa Birliği ve Batı ülkelerinin Ukrayna politikasına ters hareket eden Fico, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, "Slovakya halkının Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" demişti.

Seçimlerde yüzde 18'lik oy oranı yakalayarak ikinci sırayı alan liberal ve Batı yanlısı İlerici Slovakya'nın (PS) lideri Michal Šimečka ise Fico'nun liderliğini “Slovakya adına çok kötü bir haber” diye nitelemişti. 

2012-2018'de Slovakya'yı yöneten Fico, ülkedeki mafya faaliyetlerini araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.


Independent Türkçe, TASS, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU