Rus devlet medyası: Ukraynalı esirler kendi ülkelerine karşı savaşıyor

Uzmanlar, Moskova'nın esir askerleri cepheye göndererek Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini söyledi

Birleşmiş Milletler'in paylaştığı verilere göre Rusya-Ukrayna savaşında yaklaşık 10 bin sivil yaşamını yitirdi (AP)

Rusya'nın savaşta esir aldığı Ukraynalı askerleri, kendi ülkelerine karşı savaşmaları için tekrar cepheye sürdüğü iddia edildi.

Rus devletine ait haber ajansı RIA Novosti'nin dün yayımladığı haberde, Ukraynalı savaş esirlerinin Bohdan Hmelnitski adlı tabur bünyesinde Rus ordusu adına savaşmaları için cepheye gönderildiği yazıldı. 

Hmelnitski, modern Ukrayna'nın merkezi ve kuzeydoğusunda 1649-1775'te hüküm süren Kazak Hetmanlığı'nın kurucusu olan ve bu toprakların Rusya Çarlığı'na bağlanmasını sağladığı için Rusya'da ulusal kahraman olarak görülen bir askeri komutandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli haber ajansı AP, RIA Novosti'nin Ukraynalı askerlerin Rusya'ya bağlılık yemini ettiği bir video yayımladığını fakat görüntülerin bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı. 

Ajans, Ukraynalı ve Rus yetkililerin olayla ilgili açıklama yapmadığını belirtirken, savaş esirlerinin tabura zorla katılıp katılmadığının teyit edilemediğini bildirdi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Yulia Gorbunova, Rusya'nın savaş esirlerini cepheye göndermesinin Cenevre Sözleşmesi'nin ihlali olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: 

Rus yetkililer, esirleri gönüllülük esasına göre askere aldığını iddia edebilir. Fakat bu kişilerin tutsak olduğu göz önüne alındığında, bir savaş esirinin gerçekten gönüllü olarak karar verebildiği bir senaryo pek muhtemel değil.

Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Nick Reynolds da Ukraynalı esirlerin cephede savaşmaya zorlandığını ileri sürdü.

Washington merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün (ISW) 7 Kasım'daki raporunda, Rusya'nın söz konusu taburu geçen yıl kurduğu ve birlikte en az 70 Ukraynalı savaş esirinin yer aldığı öne sürüldü

Raporda, Rusya'nın bu hamleyle Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekilerek, askerlerin Zaporijya Oblastı'ndaki cepheye gönderilebileceği yazıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlattığı savaşta Moskova, Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Eylül 2022'de resmen ilhak edildiğini duyurulmuştu. Ukrayna ordusuysa bu bölgeleri geri kazanmak için karşı saldırılarını sürdürüyor.


Independent Türkçe, Guardian, ISW

DAHA FAZLA HABER OKU