Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nden BM'ye çağrı: Göçmen çocukları okula kaydedilmiyor, eğitim hakları ihlal ediliyor

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut uygulamadan vazgeçerek eğitim hakkı ihlallerinin önüne geçilmesini talep etti

Türkiye'de yaşayan göçmenlerin çocuklarının okullara kaydının yapılmadığı iddia edildi.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Birleşmiş Milletler Eğitim Hakkı Özel Raportörü'ne iddiaları ileterek, çözüm için acil olarak müdahil olma çağrısı yaptı. 

"Her çocuk koşulsuz eğitim hakkından faydalanabilmelidir" diyen Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut uygulamadan vazgeçerek eğitim hakkı ihlallerinin önüne geçilmesini talep etti. 

Göçmen çocukların eğitim hakkı ihlal ediliyor

Kaydı İstanbul'da olmayan ancak İstanbul'da yaşayan göçmenlerin çocuklarının okul kaydının yapılmamasıyla ilgili açıklama yapan Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, “Şu anda çocuklarını okullara kaydettirmeye çalışan göçmenlerin çocuklarının okullara kaydının yapılmadığına dair pek çok haber alıyoruz. Okulların 9 Eylül’de açılacağı göz önüne alındığında yaşanan bu süreç, on binlerce öğrenci için temel insan haklarından biri olan eğitim hakkının ihlali anlamına geliyor” dedi.

"En az 350 bin göçmenin çocuğu etkileniyor"

İstanbul Valiliği'nin kaydı İstanbul'da olmayan göçmenlere 20 Ağustos'a kadar kayıtlı oldukları illere gitmeleri için verdiği süre, 30 Ekim'e uzatılmıştı. Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nden yapılan açıklamada, uzatma kararına rağmen göçmenlerin çocuklarının okul kaydının yapılmadığına dikkat çekilirken, şu ifadelere de yer verildi:

Şimdiye kadar ki resmi açıklamalar doğrultusunda yapılan kısıtlı bir hesaplamaya göre İstanbul’daki en azından 350 bin göçmenin çocukları, Mili Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasından direkt olarak etkileniyor.

Bu rakama, diğer illerde de kaydı olmayan göçmenlerin çocukları da eklenince eğitim hakkından yararlanması engellenen çocuk sayısı da artıyor


Raportöre çağrı 

Birleşmiş Milletler Eğitim Hakkı Özel Raportörü'ne başvuru yapan Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Türkiye'nin taraf olduğu çok sayıda uluslararası insan hakları sözleşmesini ihlal ettiğini belirterek, Raportör'den müdahalede bulunmasını istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU