İliştirilmiş gazeteciler tanklarla Gazze'ye girdi

İsrail ordusunun eşlik ettiği gazeteciler bölgeden izlenimlerini aktardı

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 2 bin 500 hedefi vurdu (Reuters)

İsrail ordusundan yetkililer cumartesi günü, iki gazeteci grubunu 4 saatliğine Gazze'ye soktu.

İsrail askerleriyle birlikte hareket eden iki gruptan birinde İsrailli ordu muhabirleri, diğerindeyse yabancı gazeteciler yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze Şeridi'nin kuzeyinden 4 kilometre derinliğe kadar ilerleyen gazeteciler, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından bölgeye girmeyi başaran ilk yabancı medya mensupları oldu.

Ordu muhabirlerinin birlikte hareket ettiği İsrail birliğinin komutanlığını yapan Albay Yair Zuckerman, emrindeki güçlerin bir caminin içinde büyük bir tünel girişi bulduğunu ve bu girişte sahte İsrail ordusu üniformalarının ele geçirildiğini söyledi.

İsrail askerlerinin tünellere girmediğini belirten Tuğgeneral Itzik Cohen ise, bunun yerine tünel girişlerinin hava kuvvetleri ve mühendislerin yardımıyla yıkıldığını aktardı. 

İsrailli rehinelerin tünellerde olabileceğinin farkında olduklarını belirten Cohen, askerlerin onları bulabilmek için her şeyi yaptığını öne sürdü.

İsrailli general, her gün tünellerden çıkan Hamas militanlarıyla çatışmaya girdiklerini belirtti.

New York Times: Gazeteciler 5 tank ve 2 zırhlı araçla ilerledi

Bir grup yabancı gazeteciyle birlikte bölgeye giren New York Times muhabiri Ronen Bergman, Gazze'nin kuzeyindeki sahil bölgesinin İsrail ordusu tarafından büyük bir askeri kampa dönüştürüldüğünü aktardı.

Bölgedeki birçok binanın yıkık olduğu, duvarlarınsa kurşun delikleriyle dolu olduğu ifade edildi.

Haberde gazetecilerin Gazze'ye girmesinden kısa süre sonra, araçlarının yanına bir havan topu düştüğü, birkaç dakika sonraysa yol kenarında bir başka bombanın patladığı aktarıldı.

İsrail ordusuyla birlikte bölgeye giren yabancı gazetecilerin 5 tank ve iki zırhlı araçtan oluşan bir konvoyla hareket ettikleri belirtildi.

New York Times, Filistinli gazetecilerin böyle bir korumaya sahip olmadığına dikkat çekerek, savaşın başından bu yana Gazze'de öldürülen onlarca gazeteciyi hatırlattı.


Yabancı gazetecilere eşlik eden Yarbay Iddo Ben-Anat, her an bir çatışma ihtimalinin mevcut olduğunu söyledi.

İsrail'de geçen yıl birçok yedek askerin, hükümeti protesto ederek askerlik hizmeti vermeyi reddettiğinin hatırlatılması üzerine Ben-Anat, bu siyasi ayrımların geride kaldığını ve emrindeki birliğin çoğunlukla yedek askerlerden oluştuğunu söyledi.

Bölgeye giren isimlerden biri olan ABC News muhabiri Ian Pannel ise, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını ve kentin duman ve toz altında olduğunu aktardı.

İsrailli askerlerin Gazze'ye yönelik operasyonu, önceki savaşlardan farklı gördüğünü belirten Pannel, savaşın aylarca sürebileceğini ve konuştuğu bir İsrailli komutanın kızının ocaktaki doğumgününe yetişmeyi hedeflediğini belirtti.

Muhammed el-Alul
AA kameramanı Muhammed el-Alul (AA)


AA kameramanı 4 çocuğunu ve 3 kardeşini kaybetti

İsrail'in Gazze saldırısında Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Muhammed el-Alul'un 4 çocuğu ve 3 kardeşi hayatını kaybetti, eşi, bir çocuğu, annesi ve babası yaralandı.

İsrail'in dün Gazze'nin merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nı hedef alan saldırısında AA kameramanı Alul'un evi tamamen yıkıldı.

Saldırıda AA için çalışan serbest kameraman Alul'un 4 çocuğu ve 3 kardeşi hayatını kaybederken, eşi, 1 çocuğu, annesi ile babası da yaralandı.

Alul'un eşinin durumunun ağır olduğu ve yoğun bakıma kaldırıldığı öğrenildi.

İsrail'in dün Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Megazi Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 51 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralının olduğu bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, New York Times, AA, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU