Elon Musk'ın internet uyduları, az kalsın başka bir uyduyla çarpışıyordu

Böylesi bir manevra çok nadir görülüyor ama o kadar yaygınlaşıyor ki artık bu tür manevralar mümkün olmayabilir

Uzay ajansları uzaya gönderilen mega takımuyduların tehlike teşkil edebileceğine dair uyarıda bulunmuştu (Avrupa Uzay Ajansı)

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uydularından birinin "mega takımuyduya" çarpmasını önlemek için ilk "çarpışma önleme manevrasını" uygulamak zorunda kaldı.

Uzay ajansının uydularından biri, Elon Musk'ın SpaceX şirketinin uzaya yerleştirdiği Starlink isimli çok sayıda internet uydusundan oluşan takımuyduyla çarpışma rotasındaydı.

ESA, manevra yapılmasaydı uyduların Dünya'nın üzerinde çarpışmış olabileceğini söyledi. Ancak bu tür manevraların gelecekte mümkün olamayabileceğini de ekledi.

Buna göre daha fazla benzer takımuydu uzaya gönderildikçe tehlike daha da artacak ve sadece yoldan çekilmek gibi bir manevrayla atlatılamayacak.

ESA'nın uzay enkazı uzmanlarının iki aktif uydu arasında çarpışma riskinin yüksek olduğunu tespit etmesiyle hamle zaruret göstermişti. Aeolus diye bilinen ESA uydusunun, irtifa kazanıp tehlikeli takımuydunun üzerinden uçmasının daha güvenli olacağı düşünüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aeolus daha sonra motorlarını ateşleyerek kendini olası çarpışmadan yaklaşık yarım yörünge uzağa fırlattı. Çarpışma ihtimali hesaplandıktan kısa bir süre sonra uydu her zamanki gibi merkezle irtibat kurdu ve topladığı bilimsel verileri göndererek mühendislerin çarpışmanın önlendiğinden emin olmasını sağladı.

ESA bu tür manevraların aktif uydular arasında şu an çok nadiren görüldüğünü söylüyor. Genelde uydular, önceki çarpışmalardan kalan parçaların veya ölü uyduların rotasından çekilmekle yetiniyor.

Ama ESA dahil uzay ajansları Starlink'inki gibi uzaya gönderilen mega takımuyduların giderek artan bir tehlike teşkil edebileceği yönünde defalarca uyarıda bulunmuştu. Bu takımuyduların binlerce uydu içerdiği tahmin ediliyor.

Böylesine yüksek bir tehlike derecesi olduğunda, mühendislerin olası çarpışmaları manuel olarak tespit etmesi ve uyduları çarpışma rotasından çekmesi imkansız hale gelecek.

Bunun yerine ESA uyduları tehlikeden kurtarmak için yapay zekaya başvurarak bu süreci otomatik hale getirmeyi planlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU