Gazze şehrini kuşatan İsrail ordusu yeni ve uzun bir aşamaya hazırlanıyor

El Kassam bir tabur komutanını öldürdü, Tel Aviv’i ve kuzeyi bombaladı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki yaya devriyesi / Fotoğraf: AP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaşın 27. gününde İsrail güçlerinin Gazze şehrinin dış mahallelerine girdiğini ve hiçbir şeyin güçlerini durduramayacağını söyledi. İsrail ordusuyla yakın mesafeden çatışan El Kassam Tugayları, şiddetli çatışmaya ve direnişe imza atarak İsrail saflarında ölümlere ve yaralanmalara neden oldu.

İsrail ordusu, dün akşam (Perşembe) kara harekâtının başlamasından altı gün sonra Gazze Şehri'nin kuşatıldığını duyurdu. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçlerinin "Gazze Şehri'nin kuşatmasını tamamladığını" söyledi.

Netanyahu, İsrail askerleri arasında ve daha sonra Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile düzenlediği basın toplantılarında, “Güçlerimiz Gazze şehrinin dış mahallelerine girdi. İlerleme kaydediyoruz ve çok etkileyici başarılara imza attık. Bizi hiçbir şey durduramayacak, ilerleyeceğiz, ilerleyeceğiz ve kazanacağız.” dedi. Netanyahu'nun açıklaması, İsrail ordusunun Gazze Şeridini tüm eksenlerden kuşattıktan sonra Şeridi'in merkezindeki Gazze şehrine girme niyetini vurguladı. Filistinli grupların şiddetli direnişi karşısında birçok İsrail askeri öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze şehrinin kuşatılması

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinden birçok eksen üzerinden ilerleyerek dün Gazze şehrinin dış mahallelerine ulaştı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun son günlerde Gazze’de faaliyet yürüttüğünü ve burayı her yönden kuşattığını söyledi. Kuvvetlerinin zalim bir düşmanla savaştığını söyleyen Halevi, acı ve ağır bir bedel ödendiğini belirtti. Bu durum aynı zamanda İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant tarafından da doğrulandı. Galant, “Çarpışmadan gelen görüntüler acı verici, Givati Tugayı askerlerinin öldüğünü gördüğümüzde gözlerimizden yaşlar akıyor” ifadelerini kullandı.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari, kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nin derinliklerine ulaştığını, ancak bunu şiddetli ve uzun çatışmalara girdikten ve tanksavar füzelerine, patlayıcı cihazlara ve el bombalarına maruz kaldıktan sonra başardığını belirtti. İsrail ordusu Gazze şehrine girmeye çalışıyor; Gazze Şeridi'ndeki en büyük valilik, İsrail'in El Kassam komuta merkezi olduğunu söylediği Eş-Şifa Hastanesi'dir. Eş-Şifa, İsrail kuvvetlerinin bulunduğu yerden yaklaşık 3 kilometre uzakta, ancak oraya doğru ilerlemek karmaşık ve zor görünüyor.

Uzun görev

İsrail ordusunun 162. Tümen komutanı General Itzik Cohen, görevin hâlâ uzun olduğunu ve hâlâ yapılacak çok iş olduğunu söyledi. İsrail, Kassam'ın en güçlü savunma hatlarına ulaşırken daha yoğun ve şiddetli çatışmalara hazırlanıyor. Gazze'deki İsrail ordusu iki gün içinde 20 subay ve askerini kaybetti; bunlar arasında Tiger zırhlı personel taşıyıcısındaki 11 asker, tankları bir patlayıcının üzerinden geçtiği sırada ölen 2 asker, havan mermileri nedeniyle ölen bir asker ve doğrudan çatışmalarda ölen 2 asker de var.

İsrail ordusu, dün sabah Hamas militanlarıyla yaşanan çatışmalarda bölük komutanı Ramat Ganlı ve yedek Teğmen Yuval Zilber'in (25 yaşında) öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu daha sonra ise Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalarda bir tabur komutanının öldürüldüğünü, 4 askerin ise ağır yaralandığını açıkladı.

İşgal ordusu, 188. Tugaydaki 53. Tabur komutanı Jat köyünden Yarbay Salman Habka'nın (33 yaşında) Gazze'nin kuzeyinde öldürüldüğünü, çatışmalarda 4 askerin de ağır yaralandığını açıkladı. Habka, karadaki çatışmanın başlangıcından beri İsrail ordusunda öldürülen en üst düzey yetkili oldu.

Sıfır noktasından itibaren çatışmalar

İsrail'in Gazze şehrine doğru ilerlemesine rağmen El Kassam Tugayları dün yaptığı açıklamada, pusuda daha fazla askerin öldürüldüğünü, tank ve zırhlı araçların imha edildiğini ve sıfır noktasından itibaren çatışmalara girildiğini duyurdu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Tel Aviv ağır bir füze yağmuruna tutulmadan önce, İsrail'in kuzeyi de Lübnan yönünden bombalanmıştı. El Kassam, İsrail ordusunu yenme sözü verdi.

İsrail çatışmalar yoğunlaştıkça, Gazze Şehri yakınındaki mülteci kamplarına odaklandı ve Gazze Şeridi'ndeki kalabalık bölgeleri bombalayarak çok sayıda Filistinliyi öldürdü. Ordu Gazze'de 12 bin Hamas hedefini vurduğunu açıkladı. Ancak Filistin tarafı çok sayıda kadın ve çocuğun sahada öldürüldüğünü belirtti.

Hükümetin Gazze'deki medya ofisi açıklamasında: “İşgal, Gazze Şeridi'ndeki 12 bin askeri hedefi bombaladığını iddia ediyor. Gerçekler ise hedeflerin yerleşim alanları, vatandaşların, kadınların ve çocukların bulunduğu evler ve fırınların önünde toplanan vatandaşlar, hastaneler ve kiliseler olduğunu kanıtlıyor. Gazze Şeridi'ne atılan patlayıcı miktarı 25 bin tonu aşıyor, bu da kilometre kare başına yaklaşık 70 ton patlayıcı demek.” ifadelerini kullandı.

Medya ofisi ayrıca "İsrail işgalini, son günlerde ve saatlerde Cibaliye, Eş-Şati, El-Bureyc ve El-Megazi kamplarındaki yerleşim meydanlarını hedef alarak en yoğun ve kalabalık mülteci kamplarını bombalamaya odaklanmakla" suçladı. Medya ofisi açıklamasının devamında: “Bu bombardımanlar, düzinelerce konutun geniş çapta tahrip olmasına ve düzinelerce şehit ve yüzlerce yaralanmaya neden oldu. Bu, işgalcinin vahşi saldırısında kurbanların insani maliyetini artırma arzusunun yeni bir teyididir.” denildi.

Bureyc Mülteci Kampı’nın bombalanması

İsrail, Cibaliye’yi ve sahili bombaladıktan sonra Bureyc kampını da bombaladı ve yerleşim bölgesini yok etti. Ayrıca yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu okulları da bombaladı. Sağlık Bakanlığı, “Gazze Şeridi ve Batı Şeria'ya yönelik devam eden saldırılar sonucunda halkımız arasında şehit sayısı 9 bin 159’a yaralı sayısı ise 24 binin üzerine yükseldi.” açıklamasını yaptı.

Hamas, siyasi olarak Gazze Şeridi'nin geleceğine yönelik Amerikan müdahalesini reddetti. Hamas lideri Usame Hamdan, ABD'yi kendi standartlarına göre bir Filistin siyasi liderliği oluşturmaya çalışmakla suçlayarak, Beyaz Saray'ın Gazze'nin geleceğine ilişkin açıklamalarını kınadı. Hamdan, “Filistin halkının liderliğini seçmek tamamen Filistin meselesidir ve seçimlerle gerçekleşir” dedi.

Hamas, Beyaz Saray'ın Gazze'ye yönelik saldırının sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'ni yönetmek için uluslararası bölgesel bir uzlaşma üzerinde çalışılacağı yönündeki açıklamalarının küstahça ve kabul edilemez olduğunu, zira özgür Filistin halkına vesayetin dayatılamayacağını söyledi. Hamas dün yaptığı açıklamada, “ABD'nin kendilerine ve Gazze Şeridi'ndeki Siyonist işgalin boyutuna uygun yeni bir gerçekliği empoze etmeye yönelik bariz müdahale girişimleri tamamen reddedilmiştir ve tüm gücüyle Filistin’in evlatları ile yüzleşeceklerdir. Filistin'in durumunu düzenleme kararı halkın kararıdır ve onların kaderini, geleceğini ve çıkarlarını yalnızca onlar belirleyebilir” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU