Politico: Beyaz Saray, Netanyahu'nun günlerinin sayılı olduğunu düşünüyor

ABD'li yetkililerin iktidarı devralabileceğini düşündükleri bir dizi İsrailli siyasetçiyle temas halinde olduğu iddia edildi

İsrail'de yapılan kamuoyu araştırmaları Binyamin Netanyahu'nun istifasını isteyenlerin oranının yüzde 80'lere ulaştığını gösteriyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen yayın organlarından Politico, Biden yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun siyasi kariyerinin sona yaklaştığı düşüncesinde olduğunu yazdı.

İddiaya göre ABD Başkanı Joe Biden, bu düşünceyi Netanyahu'ya da aktardı.

Biden yönetiminden üst düzey iki yetkiliye dayandırılan habere göre, Netanyahu'nun günlerinin sayılı olduğu konusu son dönemdeki Beyaz Saray toplantılarında gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın Netanyahu'yla yaptığı görüşmede, İsrail liderine kendisinden sonra gelecek kişiye aktarılacak konular hakkında düşünmesini söylediği öne sürüldü.

ABD'li yetkililerden biri, İsrail'de Netanyahu döneminin muhtemelen birkaç ay içerisinde ya da Gazze Savaşı'nın ilk bölümünün tamamlanmasının ardından sona ereceğini söyledi.

ABD'li yetkili, "İsrail toplumunda, neler yaşandığına dair bir hesaplaşma olacak. Sonuçta, nihai sorumluluk başbakana yüklenecek" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'da Netanyahu'nun siyasi hayatının sona ermekte olduğuna dair düşünce, ABD'nin İsrail'i Gazze'de yürüttüğü savaşta desteklediği ve diplomatik olarak yönlendirmeye çalıştığı bir dönemde geldi.

Washington'ın İsrail'e desteğinin önemli göstergelerinden biri de Biden'ın geçen haftalarda Tel Aviv'e düzenlediği ziyaretti.

ABD'li yetkililer, Biden'ın Netanyahu'yu dikkatli hareket etmesi ve savaşı genişletmemesi için uyardığını öne sürdü. Politico'ya konuşan yetkililer, ABD Başkanı'nın İsrail liderine "iki devletli çözümü" önceliklendirme ve Gazze'nin geleceğini düşünme önerisinde bulunduğunu söyledi.

İddiaya göre Biden görüşmenin bir noktasında Netanyahu'dan, görevden ayrılmak zorunda kaldığı bir senaryoyu da değerlendirmesini istedi.


Netanyahu'nun zayıf iktidarının Biden yönetiminin Ortadoğu toplantılarında her zaman hesaba katıldığını belirten ABD'li yetkililerden biri, Washington'ın yönetimde yer alan ve almayan bir dizi İsrailli siyasetçiyle temas halinde olduğunu söyledi.

ABD'li yetkili bu temasların, İsrail'de iktidarı devralma ihtimali bulunan kişilerin düşüncelerini ölçmek için bir yol sunduğunu belirtti.

Washington'ın konuştuğu kişiler arasında, yeni kurulan savaş kabinesinde yer alan Benny Gantz, eski başbakan Naftali Bennett ve bir diğer eski başbakan Yair Lapid gibi isimlerin bulunduğu kaydedildi.

Beyaz Saray, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Politico'nun haberini yalanladı. Açıklamada, Biden yönetiminde içinde yapılan toplantılarda bu konunun gündeme gelmediği iddia edildi.

İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı olan Binyamin Netanyahu'yla Biden yönetimi arasındaki ilişkiler 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından önce gergin bir seyir izliyordu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sıkı bir destekçisi olan Netanyahu, Obama-Biden yönetimi sırasında İran'la imzalanan nükleer anlaşmayı da sık sık eleştiriyordu.


Independent Türkçe, Politico, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU