Türkiye’den Libya Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk teklifi

Libya’da İstikrar Hükümeti ile Ulusal Birlik Hükümeti arasındaki siyasi gerilim devam ediyor

Fotoğraf: AFP

Türkiye, Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Devlet Yüksek Konseyi arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk teklifini açıklarken, İstikrar Hükümeti ile Ulusal Birlik Hükümeti arasındaki siyasi gerilim devam ediyor.

Usame Hammad liderliğindeki İstikrar Hükümeti, Daniel Kasırgası sırasında yaşanan yıkıcı selden etkilenen Derne ve diğer şehirlerin yeniden inşa yollarını tartışmak üzere, bu hafta Bingazi’de iki günlük bir uluslararası konferans düzenleyecek.

İstikrar Hükümeti, konferansın başarısını sağlamak için her türlü tedbiri aldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet, şehrin yeniden inşası için fikirlerini sunmak amacıyla konferansa katılacak olan, dünyanın çeşitli ülkelerinden mühendisler ve inşa alanındaki en büyük uluslararası şirketlerin yöneticilerini taşıyan uçakların Bingazi kentindeki Benina Uluslararası Havaalanı’na inmeye başladığını bildirdi.

Bu konferansa katılmak üzere Bingazi’ye giden Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasındaki sorunların çözümü için öneri sundu.

Yıldız, pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, herkesin seçim sonuçlarını kabul etmesini sağlayacak şekilde, seçim yasaları üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, seçim yasalarındaki anlaşmazlık noktalarının aşılamaz olmadığını, Türkiye’nin kendi tecrübelerine dayanarak seçim yasalarında yardım ve koordinasyon sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün Ankara’da Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Muhammed Takala ile görüştü.

Görüşmede, Libya’daki mevcut siyasi durumun yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkiler, bunları her alanda geliştirmenin yolları ve Libya Yüksek Devlet Konseyi ile TBMM arasındaki koordinasyon ve iş birliği mekanizması ele alındı.

Öte yandan, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe, Hammad hükümetinin hazırlamakta olduğu ‘yeniden yapılanma konferansına’ üstü kapalı yanıt verdi.

Dibeybe, Sosyal İşler Bakanı Wafa el-Kilani ile dün başkent Trablus’ta yaptığı görüşmede, selden etkilenmiş ve yerinden edilmiş kişilere, kira ve geçim ödeneği de dahil olmak üzere hibelerin dağıtılmasına çok yakında başlanacağını bildirdi.

Toplantıda, Derne Belediyesi’nden ve selden etkilenen diğer bölgelerde yerinden edilenlerin desteklenmesine yönelik bakanlık tedbirleri tartışıldı.

Bakan Kilani, Sosyal Dayanışma Fonu ve söz konusu bölgelerdeki sosyal işler ofisleri aracılığıyla doğrudan destek sağlayacaklarını bildirdi.

Dibeybe ayrıca, pazartesi akşamı İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi ile görüşerek, bakanlığın çeşitli bölgelerde çalışmaları organize etme, güvenliği sağlama, suç ve uyuşturucu olgularıyla mücadele etme planı hakkında bilgi aldı.

Diğer yandan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Libya Ordusu Başkomutanı sıfatıyla, Dibeybe’ye bağlı güçlerin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed El-Haddad ile görüştü.

Görüşmede, Geryan kentinde son dönemde yaşanan olayların ardından askeri birliklerin konuşlanması ve askeri gelişmeler gözden geçirildi.

Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı 444 Tugayı, bir grup Çadlı paralı askerin Geryan şehrinde pusuda yakalandığını duyurmuş ve bunların görüntülerini Facebook üzerinden paylaşmıştı.

Geryan Belediye Meclisi de şehrin, ‘halk arasında nifak ve ayrılık tohumları ekmekte ısrar eden saldırgan bir grubun nefret dolu saldırısına’ maruz kaldığını bildirmişti.

Belediye Meclisi, şehir sakinlerine durumun kontrol altına alındığını duyurdu. Şehirde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara normal bir şekilde çalışmalarına devam etmeleri çağrısında bulundu.

Şehirde geçtiğimiz pazar günü yaşanan çatışmalarda, 10 kişi ölmüş, 20 kişi de yaralanmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU