ABD savaş sonrası Gazze planını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçiş sürecinde bölgesel güçlerin de rol oynayabileceğini belirtti

Blinken'ın konuşması sırasında Filistin yanlısı aktivistler, ABD'nin İsrail'e desteğine karşı protesto düzenledi (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki savaş sona erdikten sonra Filistin Ulusal Yönetimi'nin bölgeyi devralması gerektiğini söyledi. 

Blinken, Senato'ya bağlı Ödeme Komitesi'nde dün yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı

Bir noktada en mantıklısı, etkin ve yeniden canlandırılmış bir Filistin Ulusal Yönetimi'nin Gazze'nin başına geçmesi ve güvenlik sorumluluğunu üstlenmesi olacaktır.

Bakan, bunun hemen tamamlanamayacak bir süreç olduğuna dikkat çekerek, geçiş aşamasında bölgesel güçlerin de yer aldığı farklı formüllerin değerlendirilebileceğini belirtti. 

Blinken, geçiş sürecine dair planların detaylarını paylaşmazken, Hamas'ın ya da İsrail'in Gazze'nin yönetimini elinde tuttuğu bir senaryonun mümkün olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir İsrailli yetkili, ülkenin önde gelen haber sitelerinden Times of Israel'e Blinken'ın cuma günü Tel Aviv'e ziyaret düzenleyeceğini belirtti. Blinken, bir önceki ziyaretini 12 Ekim'de yapmıştı.

Blinken'ın açıklamasıyla Joe Biden yönetimi, Gazze'nin Filistin Ulusal Yönetimi'ne devredilmesine ilişkin talebini savaşın başından beri ilk kez resmen duyurmuş oldu.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Gazze'nin savaş sonrasında Filistin Ulusal Yönetimi'ne devredilmesine dair üçüncü taraflarla herhangi bir resmi görüşme yapılmadığı bildirildi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Gazze'deki savaş tamamlandıktan sonra Batı Şeria'yı da kapsayan bir anlaşma yapılmadan Gazze'nin yönetimini devralmayacaklarını söylemişti. 

Iştiyye, 29 Ekim'deki açıklamasında "iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze'nin Batı Şeria'ya bağlanabileceğini" belirtmişti. 

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 3 bin 648'i çocuk 8 bin 796 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 21 bin 643'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 326'sı asker 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Times of Israel, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU