Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Sen iktidarsın, muhalefet değil, ne işin var mitingde? İktidarı bize devret, Filistin sorunu nasıl çözülüyor göreceksin

"Erdoğan inanç konusunda da samimi değil, tefecilere hizmet edenler, bana inanç dersi veremezler"

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu,  "İkinci yüzyılın başındayız. İlk günlerde beraber olmak, topluma olumlu sıcak mesajlar vermek de en çok CHP'ye yakışır. Toplumun her kesimiyle güzel bir 100. yıl kutlaması yaptık. 10 milyonu aşkın yurttaşımızın katılımıyla 750'yi bulan konserler gerçekleştirdik. Bir hareketlilik var, baş aktörü CHP'dir" dedi.

Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

100 yıllık bir Cumhuriyet'i son 20-22 yıla sığdırmak ne kadar doğrudur? 100 yıllık mücadeleyi, nasıl görmezsiniz? Devleti yöneten kişi, kendi dönemini anlattı. Çünkü, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarıyla bu dönem arasında büyük farklar var. Osmanlı'nın borcunu son kuruşuna kadar ödediler. Yoksullukla mücadele eden, onurlu Türkiye Cumhuriyeti devleti, her borcu son kuruşuna kadar ödedi. Bunlar koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletini borç batağına sürüklediler.

Onlar büyüme ve kalkınma için kimseye el avuç açmadılar. Bunlar da kapı kapı dolaşıyorlar "bir yerlerden para bulabilir miyiz?" diye. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını ayaklar altına alıyorlar. Yalvarılır mı 3-5 kuruş için. Borcun faizi, ana parayı geçmiş durumda. Böyle bir batak hiç görülmemişti. Cumhuriyet'i kuranlar, yolsuzluklarla mücadele ettiler. TBMM'de 3 kişiyi Yüce Divan'a gönderdiler. Bunlar, bu parlamentodan yolsuzluklarla mücadele yapılmasın, savcı soruşturma ve kovuşturma açmasın diye yasa çıkardılar. Onlar, her kuruşun hesabını millete veriyorlardı. Bunlar ise lüks ve şatafat içindeler. Hesap vermeyi değil, vatandaşa da hesap soruyorlar! Parayı köylü, işçi, emeli, esnaf veriyor, vergi veriyoruz ya, hesabını vereceksin. Sayıştay tamamen işlevsiz bırakıldı. Bunlar TL'yi yerlerde sürünür hale getirdiler. Öyle bir noktaya getirdiler ki Türkiye'yi, yabancı parayla borçlanan düzeni inşa ettiler.

Can Atalay kararına tepki

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ihlal kararını değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermişti.

Mahkemenin kararına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Milletvekili seçiliyor, hâlâ içeride. Niye içeride? İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi karar aldı, açık söylüyorum; talimatla karar aldı. AYM'nin daha önce emsal kararları olmasına rağmen talimatla karar aldı. Bu kişi bizim milletvekilimiz değil, başka bir partinin milletvekili CHP'nin bir özelliği var, nerede bir haksızlık varsa CHP'liler kapı gibi onların yanındadır" ifadelerini kullandı.

"Tefecilere hizmet edenler, bana inanç dersi veremezler"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan inanç konusunda da samimi değil. İnanç konusunda samimi olan insan bu kadar yoksulluk yaratmaz. Tefecilere hizmet edenler, bana inanç dersi veremezler. Sen yandaşlara düşük faizli kredi vereceksin, faturayı yoksullar ödeyecek. Bu mudur hak, hukuk, adalet" ifadelerini kullandı.

Filistin mitingi tepkisi

AK Parti'nin düzenlediği "Büyük Filistin Mitingi'ne de tepki gösteren Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Filistin'de kan akıyor. Başkenti Kudüs olan bir Filistin'i her yerde, her zaman destekliyoruz. Beyefendi miting yapıyor. Sen iktidarsın, muhalefet değilsin. Ne işin var mitingde? İktidarı bize devret, Filistin sorunu nasıl çözülüyor göreceksin. Ortadoğu'ya barış nasıl geliyor göreceksin. Burnumuzun dibindeki halkların kavga etmesini istemiyoruz. Oradaki barış bize de yansır. Gazze'ye yardım için belediye başkanlarımız hazır. Gazze'de yaşayan Filistinlilere her türlü yardımı yapacağız. Filistin ve Mısır Büyükelçiliği ile görüşeceğiz. Bunların yapamadığını muhalefetteyken biz yapalım bari.  Ne Gazze'ye gitti ne de başka bir yere. Saray'ın dışına çıkmadı. Bol bol ahlâki ve siyasi meşruiyeti olmayan videolar dolaştırdı ve Cumhurbaşkanlığı'nı sahtekârlık yaparak kazandı. 

Kurultay açıklaması

4-5 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin mesaj veren Kılıçdaroğlu, "Güzel ve keyifli bir kurultay yapacağız, barış içinde bir kurultay yapacağız, birlikte bayram havası için bir kurultay yapacağız" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU