Davutoğlu, Üstün, Başçı ve Özdağ'ın AK Parti'den kesin ihracı istendi

AK Parti toplantısının ardından ihraç kararı çıktı

Kolaj: Independent Türkçe

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) 4 saat 40 dakika süren toplantısının ardından ihraç kararı çıktı.

Toplantıda eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski milletvekilleri Selçuk Özdağ, Abdullah Başçı ve Ayhan Sefer Üstün kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi.

Independent Türkçe AK Parti kaynaklarından kararın MKYK’dan çıktığını, isimlerin disipline sevk edildikleri, daha sonra ihraç kararının kesin olarak verileceğini öğrendi.

AK Parti'den yapılan açıklama şöyle denildi: 

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun 02.09.2019 tarihinde yapılan toplantısında, Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün ve Abdullah Başcı’nın tedbirli olarak Partiden Kesin İhraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevkine oy birliğiyle karar verilmiştir.

Öte yandan, eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı ile eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci'nin de kesin ihraç talebiyle il disiplin kurullarına sevk sürecinin işletileceği öğrenildi.

AK Parti hükümetlerinde görev alan ve yeni parti kurma çalışmaları yürüten diğer bir eski bakan Ali Babacan ile aralarında eski bakanlardan Sadullah Ergin'in de bulunduğu bazı isimler ise son birkaç ay içinde istifa etmişti.

Selçuk Özdağ’dan ilk açıklama: Dost acı söyler

İhraç talebiyle disipline sevk edilen Selçuk Özdağ, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Solcuların döneği, sağcıların haini hiç bitmiyor. En ufak bir eleştiri veya farklı değerlendirme olduğu zaman hemen davaya ihanet veya davadan dönmek etiketini yapıştır gitsin. Son dönemlerde AK Parti'nin içerisinde olduğu durum da bunun en tipik örneği. Birşeylerin ters gittiğini, yanlış işlerin olduğunu söyleyenler dışlanıyor. Seçmen sandıkta net mesajlar veriyor ve bu mesaj maalesef algılanmıyor. 

“Seni kılıcımla düzeltirim ya Ömer!” mucibince bir tavır takınıyorsun davaya ihanet ile suçlanıyorsun. "Dost acı söyler"; "Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır" düşüncesiyle fikirlerini ifade ediyorsun hakarete varan pespayelikler ile muhatap oluyorsun.

Halbuki ortada bir dava varsa; davaya ihanet edenler doğru bildiklerini söyleyenler ve bunu haykıranlar değil, yapılan her yanlışa alkış tutanlardır. Türk Milletinin vekili olmak gibi yüce bir görevi yerine getirmek yerine modaya bazı isimlere ne kadar hakaret edersem o kadar yaranırım çukuruna düşmüş ve iki kelime yazmaktan acizlere söylenecek başka sözümüz yoktur. Son sözümüz yine bu minvalde olsun: DOST ACI SÖYLER....

İhraç süreci nasıl işleyecek?

AKP tüzüğünün partiden ihraçları düzenleyen 117.7 numaralı maddesine göre, "Parti Yöneticileri, Üyeleri veya Parti tüzel kişiliği hakkında basın yayın araçları ile kamuoyu önünde gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret, karalama veya küçük düşürücü beyanlarda bulunmak…" partiden ihraç edilmeye yol açabiliyor.

MYK’dan çıkan ihraç talebi AK Parti Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilecek. Ardından Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, kurulu toplayarak ihracı istenen kişilerden sözlü ve yazılı savunma isteyecek. Disiplin Kurulu’nun sözlü ve yazılı talebine belli bir süre içeresinde cevap gelmezse otomatik olarak üyelikleri düşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Konya'da işaretini vermişti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partiden ihraçlar olabileceğini Davutoğlu'nun memleketi Konya'da partisinin düzenlediği bir etkinlikte vermişti. Erdoğan bu konuşmasında "Kağıt üzerinde üyemiz gözüküp de gönlünü ve yolunu bizden ayırmış olanlar varsa onları ayıklamaktan çekinmemeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Davutoğlu ve Özdağ'ın eleştirileri

Yeni parti çalışmaları gerçekleştirdiği bilinen Ahmet Davutoğlu, geçen günlerde katıldığı canlı yayında partisine sert eleştiriler yöneltmiş, ardından gelen "Hâlâ AK Parti’de kalma umudu taşıyor musunuz?” sorusuna, “İnanmadığım bir şeyi savunamayacağımı ifade ettim. İnanmadığım bir şeyi savunmadım ben hayatımda” karşılığı vermişti. Davutoğlu, aynı programda yeni parti hazırlıklarını "Çok geç olmayan bir vakitte bu yeni bir yolun ana hatlarını milletimizle paylaşacağız. Yeni bir yol yeni bir partiye yönelir mi, yönelir” ifadeleriyle duyurmuştu.

Eski AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, dün Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partinin 18. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada kullandığı "Bize Ömerler lazım. Bu Ömerleri bulduğumuzda, şuanki konumumuzdan daha ilerki bir konuma geleceğiz" ifadelerini eleştirmişti. Özdağ, "AK Parti'nin bugün ki kadrolarının tek seçicisi Sn. Cumhurbaşkanı’dır. Eğer bu kadrolara bakarak Ömer’ler aranıyorsa önce bu kadrolara AK Parti'yi mahkum edenin muhasebe yapması gerekir. Yeliz gibi kişileri seçerek sonra da yeni Ömer arayışında olunduğunu ifade etmek inandırıcı değil. Kaldı ki mesele yeni Ömer’ler bulmaktan daha ağırdır: Mesele yeni isimler bulmaktan ziyade bu ayrıştırıcı, kamplaştırıcı, bu hiçbir eleştiri kabul etmeyen, bu egosantrik politikalardan kurtulmaktır” ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU