Friends'in yıldızı Matthew Perry yaşamını yitirdi

15 kez rehabilitasyon merkezine yatan aktör, içki ve uyuşturucu bağımlılığıyla savaşmak için 9 milyon dolar harcamıştı

David Crane ve Marta Kauffman'ın yaratıcısı olduğu Friends, ekranlara geldiği dönemde 6 Emmy Ödülü kazanmıştı (NBC)

Hollywood, meşhur sitcom Friends'de 10 yıl boyunca Chandler Bing'i canlandıran Matthew Perry'nin hayatını kaybetmesi haberiyle sarsıldı.

Los Angeles Times, güvenlik güçlerinin aktörün evine dün saat 16:00 sularında gittiğini ve Perry'nin evindeki jakuzinin içinde tepkisiz halde bulunduğunu aktardı. 

Perry 54 yaşındaydı.

Haberi ilk duyuran TMZ, emniyet kaynaklarına dayanarak olay yerinde uyuşturucu bulunmadığını ve cinayet şüphesi olmadığını belirtti. Perry, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesini açıkça dile getirmişti. 

Alkol ve uyuşturucuyla bitmeyen mücadele 

Matthew Perry, uyuşturucu ve alkolle mücadele ederken hayat kurtaran onlarca ameliyat geçirmişti. Ünlü aktör 15 kez rehabilitasyon kliniğine gitmiş ve temizlenmek için 9 milyon dolar harcamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik güçlerinin kaynaklarına göre, ilk müdahale ekipleri aktörün Los Angeles'taki evinde "kalp durması" ihbarı üzerine çağrıldı.

Perry uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadelesini geçen yıl kasımda yayımlanan otobiyografisi Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing'de (Arkadaşlar, Aşıklar ve Büyük Korkunç Şey) ayrıntılı olarak anlatmıştı.

Amerikalı oyuncu, 2019'da aşırı opioid kullanımı nedeniyle kolonunun patlamasının ardından ölümden kıl payı kurtulmuştu.

49 yaşındayken yaşadığı rahatsızlık sırasında Perry'nin yanına koşan sevdiklerine hayatta kalma şansının yalnızca yüzde 2 olduğu açıklanmıştı.

İki hafta komada kalan Perry kendine geldiğinde, 9 ay boyunca takmak zorunda olduğu kolostomi torbası takılmıştı.

Sadece iki yıl sonra İsviçre'deki bir rehabilitasyon merkezinde bir kez daha ölümle burun buruna geldi. 

11.jpg

Annesiyle birlikte Kanada'da büyüyen Matthew Perry, aktör olan babasının yanına Los Angeles'a taşındığında oyuncu olmaya karar vermişti (AP)


Doktorlar onu hayata döndürmeyi başardı ancak bu süreçte 8 kaburgası kırıldı ve Meryl Streep'le birlikte rol alacağı Oscar adayı Netflix filmi Don't Look Up'tan çekilmek zorunda kaldı. Perry, kaybettiği bu fırsatı "yürek parçalayıcı" olarak tanımladı.

Bölüm başı 1 milyon dolar

Ölüme yakın bu iki deneyim, aktörün Friends'deki ukala, umutsuzca romantik Chandler Bing rolüne dünyalar kadar uzaktı.
 


Bu rol bölüm başı yaklaşık 1 milyon dolar kazandırarak onu dünyanın en çok kazanan aktörlerinden biri haline getirmişti.

Ancak Perry için şöhretin bedeli son derece yüksekti. Aktör, uyuşturucu ve alkol bağımlılığından kurtulmak için 9 milyon dolar harcadı.

Adsız Alkolikler toplantılarına yaklaşık 6 bin kez gittiği tahmin edilen Perry, ayrıca 15 kez rehabilitasyona girdi ve hayatını kurtarmak için 12 ameliyat geçirdi.

Rol arkadaşları uyarmıştı

Friends setine asla uyuşturucu etkisi altında ya da sarhoş gelmediği konusunda ısrar ısrar eden oyuncu, ekrandaki fiziksel görünümünün o sırada hangi maddeyi kullandığını gösterdiğini de itiraf etmişti.

1994 ve 2004 arasında yayımlanan diziyi çekerken Perry'nin kilosu 58'le 102 arasında değişiyordu. Eğer zayıfsa, ağrı kesici kullanıyordu. Kilo aldığındaysa içki içiyordu. Çekimlere birçok kez akşamdan kalma bir şekilde katılmıştı.

Bir keresinde, dizideki ikonik kahve dükkanı Central Perk çekimler sırasında, ünlü turuncu kanepede sızmış ve Joey'yi canlandıran rol arkadaşı Matt LeBlanc, repliğini söylemesi için onu dürterek uyandırmak zorunda kalmıştı.

Bir başka gün de Jennifer Aniston karavanına gelerek onu içki içtiği için uyarmış ve "Kokusunu alabiliyoruz" demişti.

Perry içki içmeye henüz 14 yaşındayken bira ve ucuz şarapla başlamıştı. Kötü alışkanlığı 21. doğum günü partisinde kontrolden çıkma belirtileri göstermeye başlamıştı bile. 

Friends'in başarısı ve ardından gelen paparazzi ilgisi, daha önce nispeten tanınmayan 6 oyuncu için "hayatlarının her anının sonsuza dek herkesin görebileceği şekilde belgelenmesi" anlamına geliyordu.

Günde 55 hap yutuyordu

Bu durum Perry'nin giderek daha fazla içki içmesine neden oldu ve dizinin oyuncu kadrosuna katıldıktan kısa bir süre sonra geçirdiği jet-ski kazasının ardından aldığı ağrı kesicilere bağımlılık geliştirdi.

Günlük maksimum doz 8 tablet olmasına rağmen Perry, Friends'in üçüncü sezonunun sonunda günde yaklaşık 55 tablet yutuyordu. Kitabında anlattığına göre hap arayışı, Perry için "tam zamanlı bir iş" haline gelmişti: Telefon etmek, doktorlarla görüşmek, migren numarası yapmak, ona ihtiyacı olanı verecek hemşireler bulmak...

Perry, New York Times'a verdiği röportajda şöyle demişti:

Çok yorucu ama bunu yapmak zorundasınız yoksa çok hasta olursunuz.

Perry, Friends'in Mayıs 2004'te ekranlara gelen son sezonundan bu yana çeşitli film ve dizi rollerinde yer alsa da bu yapımların hiçbiri başarılı olmadı. 

Perry, anı kitabına "Ben Chandler'dım" diye yazmıştı. 

LA Times, aradaki farkın Chandler'ın mutluluğu bulması, Monica'yla evlenmesi ve ikizlerini evlat edinmesi olduğunu vurgulamıştı.

Perry ise uyuşturucu ve alkol bağımlılığının ilişkilerine mal olmasından derin bir pişmanlık duyduğunu söylemişti.


Independent Türkçe, Insider, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU