HDP, Meclis’in derhal toplanmasını istedi

HDP Sözcüsü Kubilay: Böyle bir olağanüstü durumda Meclis'in tatilde olması kabul edilemez

Fotoğraf: HDP

HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, AK Parti ve MHP’yi “derhal Meclis’i toplama çağrısında bulundu. Kubilay, TBMM’nin kayyumlar ve Ankara’nın Suriye politikasını görüşmesini gerektiğini söyledi.

Partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Kubilay, ilk olarak Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili olarak konuştu:

19 Ağustos’ta bildiğiniz gibi bir kez daha bir kayyum darbesi yapılmıştı. Darbenin üzerinden 15 gün geçti. 15 günlük bu zaman dilimi içerisinde, darbeye dayanak olarak gösterilen hiçbir konu başlığında hukuksal dayanak olmadığı halde eş belediye başkanlarımız hala görevlerine iade edilmedi.

“İmamoğlu’na terörist damgası vurgular"

Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı ve küçük ortağı, HDP'nin de içinde yer aldığı muhalefete parmak sallamaya, 'Hele bir meclis açılsın görürsünüz gününüzü' tarzındaki tehditlerini savurmaya devam ediyorlardı. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti sonrasında da İmamoğlu ve CHP'ye 'terörist' damgasını vurarak tehditlerini sürdürdü. Halkın seçme ve seçilme hakkının yok sayılması, bunun pek çok kez tekrar edilmesi, sadece belediyelerin değil, Meclis'in de varlık temelini ve meşruiyet kaynağını tehdit eder bir boyut kazandığına işaret ediyor. 

“Acil konular görüşülmeli"

TBMM’nin seçme ve seçilme hakkının yok sayılmasına kayıtsız kalmayacağını vurgulayan Kubilay, şöyle devam etti:

Böyle bir olağanüstü durumda Meclis'in tatilde olması kabul edilemez. Meclis’in derhal toplanması, kendi varlık temeline ve meşruiyet kaynağına sahip çıkması hem anayasal hem de etik bir zorunluluktur. "Meclis'i toplantıya çağırmak, çalışmasını sağlamak, salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar bloku partilerin sorumluluğundadır. HDP olarak Meclis'te salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partileri AKP ve MHP’yi Meclis'i derhal toplamaya çağırıyoruz. Başta 19 Ağustos kayyum darbesi, iktidarın izlediği Suriye politikasının iflası ve yapılması gerekenler olmak üzere gündemdeki acil konuları görüşmeli, sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU