AK Parti’den CHP’ye Diyanet yanıtı: Atatürk karşıtı gibi göstermek doğru değil

Ömer Çelik: Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kavga ettirmeye gerek yoktur

Fotoğraf: AA

CHP’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndaki cuma hutbesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anmayan Diyanet’e tepkisine hükümetten yanıt geldi.

Cevap, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan parti sözcüsü Ömer Çelik’ten oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP’li mevkidaşı Faik Öztrak’ın ''Diyanet, bu güzel ülkeyi emperyalist çizmelerinden kurtaran ve Cumhuriyet'i kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü cuma hutbesinde anmadı, anamadı” ifadelerine tepki gösteren Çelik, şunları söyledi:

Diyanet önemli bir kurumdur. CHP'nin hem kurumsal hem ideolojik bir kavgası olduğunu, bu kuruma karşı temelden ideolojik bir hoşnutsuzluğu olduğunu biliyoruz. Atatürk konusunda herhangi bir tartışma yoktur. Kurucu önderdir. Her zaman minnetle anıyoruz. Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kavga ettirmeye gerek yoktur. Diyanet hassas bir kurum. Günlük siyasi polemiklerin dışında tutulmalıdır. Devletin tüm kurumları Atatürk'e saygıda hassasiyet göstermektedir. Diyanet de aynı hassasiyeti göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanı görevinin başındadır. Bu büyük kurumu Atatürk karşıtı gibi göstermek doğru değildir.

“Külliye, milletin evi"

Barolar arasında tartışmaya sebep olan Adli Açılış Yılı’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmasıyla ilgili de konuşan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

Adli Yıl Açılış Töreni neden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı diyorlar. Cumurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki tüm birimler, devletin tüm birimlerinin ihtiyaçları için, tüm birimlerin toplantıları için devlet birimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlenmiştir. Bu konudaki tartışma, ideolojik tartışmaya bağlanan hiçbir mantığı olmayan bir yaklaşım olarak ortaya çıkıyor. Esas olarak orada kuvvetler ayrılığı ve yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile ilgili konuların ele alınması ve bunu da bütün tarafların duyması şeklinde son derece önemli bir fırsat ve önemli bir imkan olarak değerlendiriyoruz. Maalesef geçmiş yıllardan beri kendilerini STK olarak, baro olarak meslek örgütü olarak göremeyen bunun yerine siyasi parti mantığıyla hareket etmeyi içselleştirmiş bazı grupların yanlış bir dil kullanarak toplantılara yanlış bir yaklaşım ortaya koyduğunu görüyoruz. 

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın Osmanlı Devleti aleyhindeki açıklamalarına tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bu ifadeleri tümüyle reddediyoruz, protesto ediyoruz. Lübnan'ın Osmanlı için devlet terörü sözlerini kınıyoruz. Açıklamanın kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bazı vakıflar arasındaki protokollerin iptaline de değinen Çelik, "Onlar yine gençlere ulaşmaya devam edecek, yine yardım etmeye devam edecek" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU