Rus basınında Gazze savaşı: "Rusya, Hamas'ı 'terörist' olarak görmeyen gayrimüslim birkaç ülkeden biri"

Rus basını Gazze savaşını nasıl gördü?

"Moskova Hamas'la yüz yüze görüştü" / Görsel: Kommersant

Gazze savaşının 21'inci gününde Rusya basını ve yorumcular manzarayı nasıl görüyor? 

Independent Türkçe için Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik.


Kommersant:
 

 

Moskova Hamas'la yüz yüze görüştü

Filistinli radikaller Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından rehine durumuyla ilgili sorgulandı

Filistin Hamas delegasyonu perşembe günü Moskova'ya geldi. Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in Hamas üyeleriyle buluşmayı planlamadığını açıkladı ve "Temasların Dışişleri kanalıyla olacağını" ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda delegasyonu Cumhurbaşkanı Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov kabul etti. Ve 7 Ekim'de Hamas ile İsrail arasında savaşın başlamasından sonra bu, Bogdanov'un harekat üyeleriyle ilk buluşması değil. Geçen hafta Doha'yı ziyaret eden Bogdanov, Katar yöneticileri ve Hamas ile Orta Doğu'daki gelişmeleri masaya yatırdı.

Görüşülen konulardan biri saldırısı sırasında Filistin gruplarının eline geçmiş esirler konusu gündemdeydi. İmparatorluk Ortodoks Filistin Cemiyeti Başkanı Sergey Stepaşin (Rusya Federasyonu eski Başbakanı-Independent Türkçe) gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"Biz Bogdanov'la çifte vatandaşlığı bulunan insanlarımızı oradan nasıl çekip çıkaracağımızı konuştuk, gizli yanlarını açıklamayacağım. Ve sadece bizimkileri değil, Ukrayna, Kazakistan, İngiltere, ABD'lileri de. Burada biz ayrım yapmıyoruz."
 

 

Kommersant'ın Ortadoğu muhabiri Marianna Belenkaya'nın analizi özetle şu şekilde:

Rusya, Hamas ile ilişkileri bulunan ve bu harekatı terörist olarak görmeyen gayri-müslim birkaç ülkeden biri

Esirlerin alındığı,1400'ün üzerinde insanın öldüğü ve binlerce insanın zarar gördüğü Hamas'ın İsrail saldırısını Moskova'da kınamışlardı. Fakat olayların sorumluluğunu aynı zamanda İsrail'in üzerine koymuşlardı.

İkinci talep İsrail'in insani facialarla sonuçlanan Gazze ablukasının kaldırılmasıdır. Esirlerin salıverilmesi konusunda şimdiye kadar sadece Katar ve Mısır'ın arabuluculuğu fonksiyonellik arz etti...
 

Her şeye rağmen arabuluculuk yapma önerisine İsrail'de değer vermediler. Yahudi devletinin Dışişleri Bakanlığı, Hamas'la Moskova'da bir araya gelinmesini 'Teröristlerin vahşiliğini yasallaştıran yüz kızartıcı bir adım' olarak nitelendirdi.

En son haber: Hamas'ın Moskova'daki delegasyonundan Abu Hamid, Kommersant'a verdiği bilgide "Ateşkes sağlanmadan Hamas'ın esirleri salıvermeyeceğini" ifade etti.

 

Avrupa Birliği iki cephenin arasında kaldı

Bu arada İsrail ile Hamas'ın radikalleri arasındaki savaşı AB liderleri akşam yemeğinden sonra tartışmayı uygun buldular ve iç birlik bakımından AB için bunun büyük bir sorun olduğu ortaya çıktı.

Tartışmaların sonucunda Filistinlilere gıda,su ve ilaç ulaştırılması için 'İnsani koridorlar ve zaman aralıkları' oluşturulması çağrısında bulunuldu.


TASS:

Türkiye birkaç ülke liderini Filistin'e destek gösterisine davet etti

(Sabah gazetesinin haberi)


İzvestiya:
 

 

İsrail Büyükelçisi Rusya ile diyalogun devam edeceğine işaret etti

"Şimdiye kadar, örneğin BM'de bizim, Rusya tarafıyla çeşitli konularda farklı düşüncelerimiz kalıyor. Bizim sıkı temaslarımız var, sık sık bir araya geliyoruz.

İki gün önce ben Dışişleri Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı Bay Bogdanov ile bir araya geldim. Bizim Bakanlığımız Rusya'nın İsrail Büyükelçisi ile sıkı temastadır"


Ria Novosti:
 

 

İsrail Avrupa'yı "patlatıyor": Gazze'ye saldırılar bir cephe daha açtı

Avrupa Birliği'nde Filistin'i kim savunuyor?

Batı'da teröristler, Filistinliler ve antisemitistler arasında eşitlemeye çalışıyorlar. Ancak AB'de birçok insan bunu onaylamıyor.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü müdürü Vitali Naumkin, Gazze Şeridi'nde İsrail'in yaptıklarına karşı yapılan protestoların tamamının 'Antisemitizm' olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyor.

Eylemlere radikal soldan aşırı sağa kadar birçok farklı nitelikteki insan kitlesi katılıyor, onların içinde Orta Doğu göçmenleri de bulunuyor...

Birçok insan hümanizmin en basit kurallarının çiğnendiğini düşünüyor. İsrail de Hamas saldırısının kurbanlarını sergilemeye çalışıyor.

Ancak Arap ve Filistin medyasının kamera kayıtlarındaki bombardımanların sonuçları, çocuk cesetleri korkunç.

 

Naumkin protestocuların, bulundukları ülkelerin görüşünü değiştirebileceklerinden kuşku duyuyor

Avrupa Enstitüsü Alman Araştırmaları Merkezi Başkanı Vladislav Belov da benzer pozisyonu paylaşıyor:

"Her şeyden önce protestocuların büyük çoğunluğunun Hamas'ı desteklemediğini anlamak gerekir. İnsanlar Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden binlerce insan için telaşlanıyor. Bunun dışında İsrail'e destek eylemleri de yapılıyor. O eylemlere genel olarak soykırımla ilgili anıları olanlar katılıyor."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU