İsrail ordusu, kara operasyonuna "küçük Gazze"de hazırlanıyor

Camilerin ve pazar yerlerinin olduğu maket şehir 45 milyon dolara kuruldu

WSJ, maket şehirde Gazze'ye yönelik muhtemel kara operasyonunda kullanılacak stratejilerin planlandığını bildirdi (AP)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail ordusunun muhtemel kara operasyonuna maket Gazze şehri üzerinde hazırladığını yazdı.

Haberde, Şehir Savaşı Eğitim Merkezi'nin Necef Çölü'ndeki Tze'elim bölgesinde yer alan askeri üssün olduğu alana 2006'da inşa edildiği belirtildi. 

45 milyonluk yatırımla hazırlanan merkez, askerler arasında "küçük Gazze" diye de biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) ait merkezde, 6 katlı binalardan gecekondulara ve okullara kadar yaklaşık 600 farklı yapı yer alıyor. 

Maket şehirde, Gazze'dekine benzer dar sokakların, pazar yerlerinin ve camilerin yanı sıra alt geçitler ve tüneller de var. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Times of Israel'in aktardığına göre maket şehirde tek seferde 2 bin asker eğitim alabiliyor. Askerler, buradaki farklı noktalara baskınlar ve saldırılar düzenleyerek tatbikat yapıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada Gazze'ye kara harekatına hazırlandıklarını, operasyonun tarihinin savaş kabinesinin kararıyla belirleneceğini ifade etmişti.

WSJ, Hamas militanlarının Gazze'de tüneller kazdığına ve savunma için iyi konuşlandığına dikkat çekerek, muhtemel kara harekatının İsrail ordusu için zor olacağını yazdı. 

Gazeteye konuşan İsrail ordusundan Subay Yotam Burstein, "Orada askerlerimizi gerçekten birçok zorluk bekliyor" dedi.

Hamas da maket şehir kurmuştu

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters, 10 Ekim'deki haberinde, Hamas militanlarının Gazze Şeridi'nde maket İsrail şehri kurarak operasyona hazırlandıklarını yazmıştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na yakın olduğunu belirten ve adının paylaşılmamasını isteyen bir yetkili, maket şehirde farklı saldırı stratejilerini test ettiklerini söylemşti.    

ABD'nin köklü medya kuruluşlarından CNN'in dünkü haberinde, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin altındaki tünellere kablolu telefon hattı çekerek, İsrail'e yakalanmadan saldırıları planladığını yazılmıştı.

IDF'nin "Gazze metrosu" diye adlandırdığı tünellerin, füze ve mühimmat deposu olarak kullanıldığına, Hamas militanlarının bazı kontrol ve komuta merkezlerinin de burada yer aldığına dikkat çekilmişti. 

Hamas'ın pazartesi serbest bıraktığı rehinelerden 85 yaşındaki İsrail yurttaşı Yocheved Lifshitz de Gazze'de örümcek ağına benzeyen tünellerde esir tutulduklarını söylemişti.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 2 bin 913'ü çocuk, 1709'u da kadın 7 bin 28 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 18 bin 484'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU