Hamas'ın serbest bıraktığı 85 yaşındaki rehinenin sözleri İsrail'i rahatsız etti

"Bu tip mesajların düşmana hizmet edeceğini söylemek uygun olurdu"

Hamas, pazartesi akşam 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz (solda) ve 79 yaşındaki Nurit Cooper'ı serbest bırakmıştı (AP)

İki gün önce Hamas tarafından serbest bırakılan 85 yaşındaki İsrailli rahine Yocheved Lifshitz'in yaptığı açıklamalar İsrail'de tartışma yarattı.

Liftshitz serbest bırakıldıktan sonra Hamas militanlarının kendilerine iyi davrandığını söylemiş ve rehin tutuldukları süreçte tıbbi destek aldıklarını ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haaretz'e konuşan başbakanlık ve Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu'ndan kaynaklar Lifshitz'in sözlerinin kendileri için sürpriz olduğunu belirtti.

İsrail hükümetinden bir kaynak, pazartesi akşamı Ichilov Hastanesi'nde yapılan basın toplantısının öncesinde Ulusal Kamu Diplomasisi Müdürlüğü'nün duruma el koymuş olması gerektiğini söyledi.

Kaynak, "Lifshitz'in Hamas teröristlerinin elindeki rehinelere insani bir şekilde davrandığına yönelik sözleri İsrail'in argümanlarına zarar verdi. En azından Liftshitz ve aile üyelerine, bu tip mesajların düşmana hizmet edeceğini söylemek uygun olurdu" ifadelerini kullandı.

Kaynak ayrıca gelecek Kamu Diplomasisi Müdürlüğünü'nün serbest bırakılan rehinelerle basın kuruluşları arasındaki iletişimi kontrol etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


"Biz Kuzey Kore değiliz"

Haaretz'de yer alan haberde Lifshitz'in basın toplantısı öncesinde, başbakanlık ofisinin hastane temsilcileriyle iletişime geçtiği öne sürüldü.

Hastanede çalışan bir hemşirenin, Lifshitz'e iyi bakıldığını söylemesinin ardından başbakanlığın devreye girerek hastane personelinden bu tip açıklamalar yapılmamasını talep ettiği ifade edildi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yakın isimlerse, Lifshitz'in basın toplantısı düzenleyeceğinden haberdar olmadıklarını ve olsalar bile ona ne anlatması gerektiğini söyleyemeyeceklerini belirtti.

Netanyahu'ya yakın bir kaynak, "Biz Kuzey Kore değiliz. Serbest bırakılmış ve hassas durumdaki bir rehineye ve ailesine medyaya ne anlatması gerektiğini söyleyemeyiz ve söylemek de istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Lifshitz'in ailesiyse basın toplantısı öncesinde yetkililerin kendileriyle temasa geçtiğini ve rehinelere iyi muamele edildiğini söylememelerini istediğini belirtti. Aile, bu talebi reddettiklerini açıkladı.


Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU