ABD'li siyaset bilimci Bremmer: Netanyahu 11 Eylül'den ders almadı… Kınamayı Washington değil Birleşik Krallık hak ediyor

ABD'li siyaset bilimci Bremmer Independent Arabia'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu

Ian Bremmer

ABD'nin önde gelen siyaset bilimcilerinden biri olan, jeopolitik riskleri analiz eden lider şirket Eurasia'nın kurucusu Ian Bremmer, dikkat çekici ve tartışmalı bir kişilik.

Bu günlerde, X platformundaki hesabında Filistin ve İsrail arasındaki savaşla ilgili haberlerle dolu ve herkesle aynı fikirde olmayan görüşlerini açıkça ifade ediyor.

Independent Arabia, Ortadoğu'daki gelişmelerle paralel olarak, savaşın gidişatı ve sonuçları hakkında yarım saatlik bir röportaj yaptı.

Röportajdan önce, Bremmer, bir gün önce BM Güvenlik Konseyi'nde insani ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısına karşı veto oyunu kullanan ABD'nin BM Büyükelçisi ile New York'ta kahvaltı yapıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kanadalı olsaydınız?"

İlk sorum, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın 'Ortadoğu bölgesi bugün yirmi yıl öncesine göre daha sakin' şeklindeki açıklamasıyla ilgili.

Bremmer, bu açıklamadan 8 gün sonra Filistinliler ile İsrailliler arasında kanlı bir savaşın patlak verdiğini belirtti.

Bu, Biden yönetiminin siyasi bir başarısızlığı olarak görülemez mi?

Bremmer, bu sorunun ABD'yi tek sorumlu olarak gördüğünü söyleyerek bu soruya itiraz etti.

"Kanadalı olsaydınız bu soruyla mı başlardınız? Tüm bunları Jake Sullivan mı mahvetti?!." diye sordu.

Bremmer, "ABD Ortadoğu'ya öncelik vermiyordu, Asya'ya doğru kaymayı gördüm, ardından Ruslar Ukrayna'yı işgal etti. Yani kimse ABD'nin geçmiş yıllardaki politikasına bakıp, birinci önceliğin Ortadoğu olduğunu söyleyemez. Belki bir an için Trump başkan olduğunda ilk seyahati İsrail'e, sonra Suudi Arabistan'a oldu ama genel olarak Trump bile bölgeyi unuttu" dedi.

(Trump, ilk yurt dışı gezisinde önce Suudi Arabistan'ı, ardından İsrail'i ziyaret etmişti).

Hükümetlere ve şirketlere siyasi danışmanlık veren Eurasia şirketinin başkanı Bremmer, Sullivan'ın açıklamasını savunarak, Hamas'ın saldırılarından önce bölge hakkında 'doğru' bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Bremmer, "Bunun nedeni, İsrail, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas arasında imzalanan İbrahim (Abraham) Anlaşmaları, Çin'in arabuluculuğuyla İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, Katar, Suudi Arabistan ve BAE arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi, Suriye'nin geri dönüşü ve Yemen'deki ateşkesin büyük ölçüde sürdürülmesiydi. Bölgeye bakan herkes bunun uzun zamandır gördüğü en iyi jeopolitik durum olduğunu söyleyebilir" dedi.

ABD'li araştırmacı, Ortadoğu'da durumun gerginleşmesinden ülkesini sorumlu tutmayı reddederek, şunları söyledi:

Amerikalılar savaştan sorumlu değiller, kesinlikle katkıda bulunmadılar, ancak İsrail-Filistin çatışmasının durumunun toplu olarak ihmal edilmesi, sürdürülebilir iki devletli çözüme doğru bir hareket olmaması ve Gazze'deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşam koşullarının kötüleşmesi gibi faktörler göz önüne alındığında kollektif bir liderliğin eksik olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca "Eğer suçlu arıyorsanız belki de İngilizleri suçlamalısınız çünkü Holokost'tan sonra Avrupa ve ABD'nin onları kabul etmek istemediği bir dönemde Yahudilerin oraya (Filistin) gitmesine karar veren onlardı" dedi.


Suudi Arabistan, Filistin devletine bağlılığını yineledi

Bremmer'e göre, "İsrail ve Hamas arasındaki savaş, iki şeyi gösteriyor. Birincisi, herkes Filistin meselesini görmezden geldi. Bana bunun ABD'lilerin bir başarısızlığı olup olmadığını sordunuz, ama bana BAE'nin, Mısır'ın, İsrail'in veya Suudi Arabistan'ın bir başarısızlığı olup olmadığını sormadınız... ABD'nin dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu anlıyorum ama görünüşe göre kimse Filistinlilere aldırmıyor. Bölgede İsrail ile anlaşmaktan mutlu olan ülkeler var, hatta İsrailliler Filistinlilerin topraklarını daha fazla ele geçirirken bile, hatta Suudi Arabistanlılar bile bunu yapmaya hazırlanıyorlardı. İkincisi, elinde dünyanın en etkili sınır güvenliği ve istihbarat yeteneklerinden bazıları bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, halkını korumada başarısız oldu ve Hamas'ı küçümsedi. Bu bir başarısızlıktır, onlar istihbarat ve sınır güvenliğine sahip olan İsrailliler, bunun geleceğini bilmiyorlardı."

Peki Bremmer, Suudilerin İsrail'le ilişkiler kurma konusundaki tutumu hakkında işaret ettikleri doğru muydu?

İsrailliler, Riyad için Filistin meselesinin ikincil bir sorun olduğu izlenimini yaratmaya çalıştılar, ancak Suudi yetkililer, hem savaş öncesinde hem de sırasında Filistin halkının haklarının merkezi olduğunu defalarca belirttiler.

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, geçtiğimiz Cuma günü başkent Riyad'da Körfez İşbirliği Konseyi ve ASEAN ülkeleri Birliği zirvesinin açılışında yaptığı konuşmasına iki grubun ülkeleri arasındaki büyük ekonomik fırsatlarla değil, bunun yerine Gazze'de tanık olunan ve masum insanların bedelini ödediği artan şiddeti kategorik olarak reddetmekle başladı.

Sivillere ve altyapıya yönelik askeri operasyonlara son verilmesi ve 1967 sınırlarına uygun bir Filistin devletinin kurulması çağrısında bulundu.

Harvard Üniversitesi'nden araştırmacı Muhammed el-Yahya'nın Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesine göre, Filistin meselesinin önemini küçümseyen İsrailli yetkililere yanıt olarak, Suudi Arabistan'dan üst düzey bir yetkili konuştu.

Yetkili, biraz hayal kırıklığına uğramış bir tonla, geçen ay New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yan etkinliklerinde yazara, İsraillilerin "kalıcı bir barışa yol açabilecek güvenilir bir müzakere çerçevesi bulmanın kendi çıkarlarına olduğunu anlamadıklarını" ifade etti.

Yetkili, "benzer bir çerçeve olmaksızın yapılacak herhangi bir müzakere, sürekli şiddeti körükleyenlerin ve diğer taraftan beklenen aşırılıkçı tepkilerin insafına bırakılacak" dedi.
 

Ian Bremmer, hükümetler ve işletmeler için lider bir jeopolitik risk analizi ve tavsiye firması olan Eurasia'ya başkanlık ediyor (Workday Blog).jpg
Ian Bremmer, hükümetler ve işletmeler için lider bir jeopolitik risk analizi ve tavsiye firması olan Eurasia'ya başkanlık ediyor (Workday Blog)

 

Kaynaya kurbağa ve radikalizm bombası

Bremmer, savaşın nedenlerini açıklarken kanayan kurbağa metaforuna atıfta bulunarak "Bir kurbağa kaynar bir tencereye atılırsa ani şok etkisiyle kendisini anında suyun dışına atar. Oysa aynı kurbağayı soğuk su dolu tencereye atıp, suyu da yavaş yavaş kaynatmaya başlarsanız kendisini bekleyen sonu algılayamaz. Artan vücut ısısıyla birlikte suyun sıcaklığını fark edemez hale gelen kurbağa, sıcaklığı hissettiği zaman ise artık çok geç kalmıştır; kaynayıp patlayarak ölür" dedi.

Bu benzetmeyi yapan kişinin, Gazze'ye hiç gitmemiş olması gerektiğini, çünkü o ortamda yaşayanların durumunun giderek kötüleştiğini söyleyen ABD'li araştırmacı, "Sonuç, yok olma değil, 'radikalizm ve patlamaya' dönüşüyor. Bu, terörü haklı çıkarmaz, Hamas'ın eylemlerini haklı çıkarmaz, ancak kesinlikle savaşın nedenini açıklamaya yardımcı olur" diye konuştu.

Netanyahu'nun 'uzun savaş' ve başarılı bir kara saldırısı şansı derken neyi kastettiği hakkında konuşan Bremer, "Cevap, buradaki başarımızın tanımına bağlı. Eğer teröristleri ortadan kaldırmaksa, kara harekâtında elbette çok sayıda terörist öldürülecektir" dedi.

7 Ekim saldırısının, İsrailli bakış açısına göre, Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en kötü saldırı olduğunu belirterek, bu nedenle İsrail'in 360 bin kişiyi, yani toplam nüfusunun yüzde 4'ünü seferber ettiğini söyledi.

Bremer, "Her İsrailli Yahudi, dünya çapındaki çoğu insan için anlaşılmaz şekillerde etkilendi ve beş veya on yıl sonra uzun vadede düşünmüyorlar. Halk öfkeli ve bir trajedi yaşıyor ve karşılık vermek istiyor" ifadelerini kullandı.

Bremmer'e göre bu öfke duyguları, İsrail'in Gazze'ye karadan müdahalesini kaçınılmaz ve yakın hale getiriyor, hatta bunun henüz gerçekleşmemiş olmasına şaşırdığını söylüyor.

Bremer, sözlerine devam ederek, Netanyahu'nun şu ana kadar kara harekâtını başlatmamasının nedenini şu şekilde açıklıyor:

Netanyahu, 'aşırı sağcı ve deneyimsiz liderlere bel bağlama' hatası yaptı. Bu hata, onu, savaşa halkın tamamı adına girmek için birleşik bir acil durum hükümeti kurmaya zorladı. Ancak, bu hükümetin kurulması birkaç gün sürdü ve bu da kara harekatının gecikmesine neden oldu. ABD Başkanı Biden'ın İsrail'e ziyaret planları vardı. Kara harekâtı, Biden'ın gelişinden hemen önce veya ziyareti sırasında başlatılamazdı.


Ancak, Bremmer'in iddialarına göre, kara harekâtı bir ay daha ertelenmeyecek. Bremmer, "Kara harekâtı başladığında ne olacağını bilmiyorum, ancak çok insanın öleceğini varsayıyorum. Bu insanlardan bazıları Hamas savaşçıları olacak ve bunda bir sorunum yok. Amerika'nın Usame bin Ladin ve El Kaide'yi ortadan kaldırma çabalarına karşı çıkmadım. Ancak, on binlerce Filistinli sivilin ölmesinden endişe duyuyorum" dedi.


Biden'ın politikası İran'ı cesaretlendirdi mi?

İran, mevcut çatışmada dolaylı bir taraf olarak öne çıkıyor.

Hamas'a silah ve eğitim sağlıyor ve bu da "direniş ekseni" olarak biliniyor.

İran, doğrudan savaşa müdahale ettiğini reddetmesine rağmen, bazı analistler İran'ın Hamas'ı İsrail'i saldırmaya teşvik ettiğini ve bunun amacının Suudi Arabistan ile İsrail arasında ABD'nin başlattığı ilişkileri engellemek olduğunu düşünüyor.

ABD'li politikacılar, İran'ın Washington'un ortaklarına ve çıkarlarına karşı ajanlarını destekleme cesaretini, Biden yönetiminin İran'ı caydırmadaki başarısızlığına bağlıyor.

Bu, ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley'in ofisinde yaşanan kafa karıştırıcı durumla aynı zamana denk geliyor.

Malley, geçen haziran ayında güvenlik izninin dondurulması ve gizli bilgilerle kötüye kullanım iddiaları üzerine soruşturmaya tabi tutulmasının ardından ücretsiz izne gönderildi.

Geçen ay, Washington'un İran'ın dondurulmuş altı milyar dolarlık parasını, İran'ın beş ABD'liyi serbest bırakması karşılığında serbest bırakma kararı tartışmalara yol açtı.

Ancak, Biden yönetimi, Washington Post gazetesine göre, Katar ile bir anlaşmaya vararak bir hafta önce bu parayı Tahran'a teslim etmeyi durdurdu.

Biden yönetiminin politikasındaki dalgalanmanın, İran'ı caydırmadaki başarısızlığına işaret edip etmediği sorusuna yanıt olarak, Amerikalı araştırmacı, İran'ın Hamas'ın son saldırılarında, planlayıcısı olmasa da suç ortağı olduğunu söyledi.

Araştırmacı, "Kriz burada, İsrail'in topraklarda hoş karşılanmadığı ve Filistinlilerin yaşanmaz koşullar altında yaşadığı gerçeği yatıyor. Bu koşullar, başkalarının onları görmezden gelmesiyle daha da kötüleşti" dedi.

Araştırmacı, ABD'nin, Hamas'ın saldırısı ve İran'ın dondurulmuş altı milyar dolarlık parasının yeniden dondurulması öncesinde, İran'da tutulan vatandaşlarını serbest bırakması nedeniyle şanslı olduğunu kabul etti.

Bu adım, iki ABD yönetiminin, İran'ın taahhüt ettiği iki anlaşmayı ihlal ettiğini gösteriyor: Trump'ın çekildiği Kapsamlı Anlaşma ve Biden döneminde yapılan altı milyar dolarlık anlaşma.

Araştırmacı, 'Herhangi bir İranlı yetkilinin gelecekte ABD'lilere aynı güveni göstermeyeceği' tahmininde bulundu.

"Bir kez aldatman senin için bir utanç... İkinci kez aldanmam Ayetullah'ın utancıdır" ABD atasözünü hatırlattı.
 


Gazze ne Bağdat'tır ne de Kabil'dir

Bremmer, İsrail'in savaşının sonuçlarından uyardı ve bu savaşın, Hamas'ı yok etse bile, Filistinliler arasında aşırılığı artırabileceğini söyledi.

Araştırmacı, bu durumun, Başkan Biden'ın 11 Eylül'den sonra ABD'lilerin hata yaptığını söylediği zaman kastettiğini söyledi.

Çünkü El Kaide'yi yok etmenin maliyetini, hakları elinden alınan birçok ABD'li ödedi. Bu ABD'liler arasında, masum Amerikalı Müslümanlar da vardı.

Ayrıca, ABD, Irak ve Afganistan'da uzun süren başarısız savaşlar başlattı ve bu savaşlar, nüfusunun daha büyük bir kesimini aşırılaştırdı.

Ancak, ABD 'nin Irak ve Afganistan'daki hatalarının sonuçları, İsrail'in başına gelebileceklerle karşılaştırılamaz. Sonuçta, Bağdat ve Kabil, ABD 'den binlerce mil uzakta.

Öte yandan, İsrailliler Gazze konusunda hesaplarını yanlış yaparlarsa, savaş onların üzerine dönebilir ve onlara uzun vadeli tehlikeli bir soruna neden olabilir.

İsrail hükümetinin askeri saldırılarda Hamas'tan daha temkinli, Kanadalılardan ise daha az temkinli olacağını varsayan Bremmer, İsrail'in Kanada'ya benzemesi gerektiğini söyledi.

Bunun, sivil nüfusu kuşatma altına almamak, gıda, su ve yakıt tedarikini kesmemek, 24 saat içinde 1,1 milyon insanı tahliye etmemek, bombardıman öncesinde uyarı yayınları yapmak, güney tahliye yolunu bombalamamak ve Mısır'dan insani yardım girişi için kara savaşından önce insani ateşkes ilan etmek anlamına geldiğine işaret etti.  

Ayrıca, "İsrail ile Hamas arasında ahlaki bir eşitlik yok ve bence İsrail ile Kanada arasında da ahlaki bir eşitlik yok" dedi.


Savaş nasıl bitmeli?

1973 Ekim Savaşı'nın ardından yaşanan gerçekliğe baktığımızda hem Mısırlıların hem de İsraillilerin zafer kazandığını görüyoruz.

Bu, Henry Kissinger'ın Washington'un Araplar ve İsrailliler ile ilişkilerini korumak için kullandığı bir yoldu. Bu yaklaşım ışığında, bu savaş nasıl bitmeli?

Bremmer, bu savaşın yakın vadede barış fırsatı sağlamadığına dair iyimser olmadığını söylüyor.

Bremmer, "Mevcut koşullar, 1973'teki koşullardan farklı. Bunun nedenleri arasında dini radikalizm yer alıyor. Bu radikalizmin, yaklaşan kara işgalinin arka planında artması muhtemeldir ve yalnızca Filistinlilere değil, tüm bölgeye yayılacaktır" dedi.

Tarihten çıkarılabilecek dersler hakkında ise "Netanyahu için en önemli ders çıkarılacak olay 11 Eylül'dü, henüz bu dersleri çıkaramadı. Bu dersler, vahşi bir suça karşı bile tepkinizde abartıya kaçmamanız gerektiğidir... Canavarlarla savaşırken kendinizi canavara dönüştüremezsiniz ve tüm eylemlerinizin uzun vadeli etkileriyle yüzleşmeniz gerekir. Bu nedenle, iki hafta geçmesine rağmen kara bir işgal görmediğimiz için mutluyum" şeklinde konuştu.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU