Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Beklentimiz İdlib Mutabakatı'nın aynen uygulanması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib’de saldırıların sürmesi durumunda yeni bir insani dramın yaşanacağını söyledi. Kalın, Ankara’da gerçekleştirilecek üçlü zirveden Türkiye’nin beklentisinin İdlib Mutabakatı'nın aynen uygulanması olduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

Konya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 16 Eylül'de Ankara'da Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımı ile gerçekleştirilecek üçlü zirve ile ilgili açıklamalar yaptı. "Bizim beklentimiz geçen yıl vardığımız İdlib Mutabakatı'nın aynen uygulanması" diyen Kalın şunları söyledi: 

Ayın 16'sında da Ankara'da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Türkiye, Rusya ve İran üçlü zirvesi yapılacak. Bizim beklentimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin'e de ilettiği mesaj, geçen yıl vardığımız İdlib Mutabakatı'nın aynen uygulanması. Çünkü İdlib, çatışmasızlık bölgelerinden birisi olarak, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde, güvenliği sağlanan, sınırları belirlenmiş bir bölge. Rejimin toprak elde etmek amacıyla, 'terörist unsurlar var' bahanesiyle yaptığı saldırıları derhal durdurması gerekiyor.

Saldırıların sürmesi durumda İdlib'de yeni bir insani dramın yaşanacağı uyarısını yapan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

İdlib Mutabakatı riske girecektir. Biz bunları arzu etmiyoruz. Bu yönde hem Rusya'nın hem de İran'ın gerekli telkinleri Suriye rejimine de yapmasını bekliyoruz. Bu süre zarfında ayın 16'sında yapılacak zirvede de bu konu etraflı şekilde ele alınacak. Zaten nihai olarak tabii ki çözüm Suriye'de siyasi sürecin daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesidir. Bunun için anayasa komisyonunun kurulması, bir geçiş hükümetinin kurulması, seçimlere gidilmesi gibi hem Astana hem de Cenevre sürecinin mütemmim cüzü olan konular var. Bunları da hayata geçirmek için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışmalarımızı bundan sonra da yoğun şekilde devam edecek.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU