Lübnan - İsrail sınırında karşılıklı bombardımanlar hız kazandı

Lübnan-İsrail sınırında devam eden çatışmalarda ölen Hizbullah unsurlarının sayısı 25'e yükseldi

Güney Lübnan'da Hizbullah unsuru için düzenlenen cenaze töreni / Fotoğraf: AP

Hizbullah ile İsrail ordusunun karşılıklı bombardıman alanı 7 kilometreyi geçti. Gazze'de savaş, 15 gün önce savaş başladığından bu yana ilk kez sınırın her iki tarafında da bu denli derinliğe ulaştı. İsrail'in kullandığı mühimmat cephaneliği artarken İsrail savaş uçakları, insansız hava araçları ve top atışlarıyla birlikte bombalama hattına girdi. Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda ölen Hizbullah unsurlarının sayısı 25'e yükseldi.

Cumartesi gecesi İsrail savaş uçakları ilk kez hedef hattına girdi. Ez-Zahira ve Alma eş-Şaab kasabaları çevresine güdümlü füzeler ile çok sayıda baskın düzenlendi. Resmi Ulusal Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre pazar günü Aitaroun kasabasının doğusunda düzenlenen saldırı sırasında benzerleri yaşandı.

İsrail’e bağlı insansız hava araçları, bölgede uçan araçlara hava savunma füzesinin fırlatılmasına cevap olarak ilk kez cumartesi akşamı Jezzine bölgesine baskınlar düzenledi.

Yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki el-Abad, Şeba, Kefer Şuba gibi diğer sitelere ek olarak partiye yakınlığı ile bilinen basında çıkan haberlere göre Hizbullah, sınıra 10 kilometre uzaklıktaki Marun er-Ras'ın karşısındaki Baram yerleşim yerindeki hedeflerin bombalandığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail bombardımanı daha kapsamlı bir hale gelirken İsrail insansız hava araçları Lübnan topraklarında yedi kilometreyi aşan mesafeler ile Lübnan'ın derinliklerine saldırılar düzenledi. Cuma gecesi Marjaayoun Ovası’nı hedef alan 10 kilometreyi aşan saldırılar düzenlendi.

İsrail’in pazar günü düzenlediği saldırılar, Aitaroun'un eteklerinde çalıştıkları tavuk çiftliğini incelemeye giden Suriyeli işçileri taşıyan Rapid arabasını hedef aldı. Ulusal Ajans’ın aktardığına göre Lübnan Kızıl Haçı'nın Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ile iş birliği yaparak personeli geri çekmesi öncesinde, bombalama nedeniyle hafif yaralananlar oldu.

Hizbullah’ın yaptığı açıklamaya göre pazar günü 6 savaşçısının daha öldürülmesiyle Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 25'e yükseldi. Bunlardan 12’si cumartesi ve pazar günü öldürülmesi, karşılıklı çatışmalarda yoğunlaşmanın olduğunu gösteriyor.

Hizbullah, İslami Direniş tarafından yayınlanan bildirisinde Şeba Çiftlikleri'ndeki Ruveysat el-Alam bölgesi ve Kefer Şeba Tepeleri'nin roket silahları ve top mermileriyle hedef alındığı açıkladı. Güdümlü füzeler ve top mermileriyle el-Abad ve Miskaf Am bölgelerinin, ayrıca Beyad Blida ve el-Malikiye bölgelerinin hedef alındığını bildirdi.

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail ordusunun Yiftah yerleşimindeki mevzisine füze fırlatıldığını duyurdu. Lübnanlılar tarafından yayınlanan video görüntüleri, Meys el-Cebel’in karşısındaki İsrail alanı Zahr el-Asi'nin hedef alındığını belgeledi. İsrail'in Blida kasabasının karşısındaki el-Beyyad çevresinin Hizbullah tarafından hedef alınması ardından ateş aldığı da bildirildi.

İsrail ordu kuvvetlerinin Lübnan sınırındaki Avivim bölgesinde İsrail topraklarına tanksavar füzesi fırlatmayı planlayan silahlı bir hücreyi hedef aldığını açıklayan İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, “Lübnan'ın güneyinde İsrail uçağına füze fırlatan platformu imha ettik” ifadesini kullandı.

İsrail medyası cumartesi günü Hizbullah'ın güdümlü füze fırlatması sonucu biri ağır olmak üzere üç İsrail askerinin yaralandığını bildirdi. Lübnan sınırına beş kilometre mesafede bulunan 14 yeni yerleşim yerinin boşaltılacağı belirtildi.

İsrail medyası, Hizbullah'ın işgal altındaki toprakların kuzeyindeki ordu mevzilerini bombaladığını, bunun Lübnan sınırındaki izleme sisteminin bir kısmının bozulmasına yol açtığını aktardı. İsrail ordusu, Lübnan sınırının doğu kesimindeki Miskaf Am'daki bir askeri bölgeye hafif silahlarla ateş edildiğini, bölgedeki kameralar ve sensörlerin hedef alındığını duyurdu.

Ulusal Ajans ise İsrail savaş uçaklarının Aitaroun kasabasının doğusuna bir saldırı düzenlediğini bildirdi. İsrail güçleri, Güney Lübnan'ın orta kesimindeki Blida kasabasının çevresini bombaladı. İsrail'in top mermisi Hula kasabasındaki bir evi ateşe verdi. Topçu bombardımanı batı kesimdeki Ramia, Ayta eş-Şab ve ez-Zahira kasabalarının çevresini hedef aldı.

Bombardımanın en yoğun olduğu zaman, cumartesiyi pazara bağlayan geceydi. Batı kesimdeki köyler, sabahın erken saatlerine kadar söz konusu köylerin hava alanına çok sayıda işaret fişeğinin atıldığı hararetli ve gergin bir geceye tanık oldu.

Çatışmalar neticesinde Mavi Hat'a komşu köylerde yaşayanların daha güvenli bölgelere doğru yer değiştirmeleri arttı. Sur şehrinde bin 500'den fazla Lübnanlı ve Suriyeli aile bulunuyor. Bu bölgedekiler, Sur Belediyeler Birliği Afet Yönetim Birimi tarafından aynı amaçla hazırlanan kamusal ve özel okullardaki çok sayıda barınma merkezlerine dağıtıldı. Birim, yerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesinin zayıf olduğunu defalarca duyurmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU