BM’den Hindistan’a çağrı: Kimsenin devletsiz kalmayacağını garanti edin

Hazırladığı vatandaşlık listesine, 1.9 milyon kişiyi almayan Hindistan’a BM’den tepki geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Hindistan’dan ‘kimsenin devletsiz kalmayacağını garanti etmesini" istedi

Asam eyaletinde yaşayan Hindistanlılar listeleri kontrol etmek için uzun kuyruklar oluşturdu Fotoğraf: AFP

Hindistan Asam eyaletinde yasa dışı göçmenleri belirlemek için bir nihai vatandaşlık listesi hazırladı. 31,1 milyon kişinin yer aldığı Ulusal Vatandaş Sicili’ne (NRC) eyalette yaşayan 1,9 milyon kişi ise alınmadı.

Listelerde adını göremeyen Hindistanlılara 120 gün içinde Yabancılar Mahkemeleri'ne itiraz başvurusunda bulunabilecekleri açıklaması yapıldı. Hindistan yönetimi aksini iddia etse de listelere giremeyenler devletsiz kalma endişesi taşıyor.

Gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Hindistan’a çağrı yaptı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Hindistan hükümetine, herhangi bir bireyin devletsiz kalma riskini azaltan adımlar atma ve yetkililere, vatandaşlığı bu süreçle doğrulanmayan birini tutuklamaktan veya sınır dışı etmekten kaçınma çağrısı yaptı. 

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Hindistan'a, bu süreçte kimsenin devletsiz kalmayacağını garanti etmesi çağrısında bulunuyorum, buna kanuni prosedürün en yüksek standartlarına uygun olarak bilgiye, adli yardıma ve adli kaynaklara yeterli erişim sağlanması da dahil" dedi.

Listelerde yer almayan Hindistanların devletsiz kalma riskiyle karşı karşıya olmalarından endişe duyduklarını belirten Grandi, "Çok sayıda kişiyi vatandaşlıktan çıkarabilecek herhangi bir işlem, 'devletsizliği' ortadan kaldırmak için sarf edilen küresel çabalara muazzam bir darbe olur" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU