Erkek arkadaşıyla fotoğraf paylaştığı için ailesi tarafından öldürülen Filistinli İsra’nın ölümü tepki çekiyor

İşkence ve cinayetle suçlanan genç kızın eniştesi, "İsra'nın içine cin girmişti" şeklinde açıklama yaptı

21 yaşındaki İsra Garip, bir güzellik merkezinde çalışıyordu / Fotoğraf: Twitter

Filistin’in Beytüllahim kentinde bir güzellik merkezinde çalışan 21 yaşındaki İsra Nasır Garib’in, kendisiyle evlenmek isteyen bir gençle sosyal medya hesabından video paylaştığı için erkek kardeşi ve eniştesi tarafından işkence edilerek öldürüldüğü iddia edildi.

Filistin polis sözcüsü Luay Arzikat, genç kızın ölümüne ilişkin soruşturma başlatırken, İsra’yı öldürmekle suçlanan erkek kardeşi, babası ve eniştesi hakkında şu ana kadar herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadı.

İsra’nin cesedinin otopsi yapılmak üzere adli tıpa aktarıldığını söyleyen Arzikat, “Savcılık tanık ifadelerini dinlemeye ve kanıtları toplamaya başladı. Soruşturma devam ediyor” dedi.

Hastanede işkence sesleri

9 Ağustos’ta omurgasında kırık olduğu şikayetiyle hastaneye giden İsra’nın, bir hemşire tarafından çekilen görüntüde çığlık attığı görülüyor.

 

Filistinli aktivistlerin iddiasına göre, İsra burada erkek kardeşi ve eniştesi tarafından işkenceye uğradığı için çığlık atıyor.

Kadın hakları savunucuları, İsra’nin “namus” cinayetine kurban gittiğini savunuyor.

İsra’nin omurgasında ve vücudunun çeşitli yerlerinde kırık olması hastane raporunda da yer aldı. Ancak İsra’nın bu rapora rağmen ailesinden şikayetçi olmadığı belirtiliyor. Ailesi, İsra’daki kırıkların balkondan düştüğü için yaşandığını savunuyor.

Taburcu olduktan sonra evine dönen İsra, birkaç gün sonra hayatını kaybediyor. 

Twitter’da “Hepimiz İsra’yız” etiketi açan kullanıcılar, genç kızın ailesini suçlayarak Filistinli makamlarca tutuklanmasını talep etti.

esra-garip-çizim
Kadın hakları savunucuları, İsra'nın ölümünün aydınlatılmasını istiyor / Fotoğraf: facebook.com/ramy.k.koussa

 

Sosyal medyada paylaşılan bir başka görüntüde, İsra’nın yakın arkadaşına attığı ses kayıtları bulunuyor. İsra burada, “Ben yanlış bir şey yapmadım. Erkek arkadaşım benimle evlenmek istiyor. Babamın arkasından da iş çevirmedim, o da biliyor” diyor.

Eniştesi video yayınladı: İsra’nin içine cin girmişti

İsra’nın ailesi tarafından sözcü olarak seçilen eniştesi Muhammed Safi, kişisel Facebook hesabından İsra’yı kendisinin öldürdüğüne yönelik sosyal medyada yer alan iddialara yanıt verdi.

Safi, “Bize cinayet suçlamasında bulunan herkes aşiret ve adalet tarafından hesaba tutulacak” ifadelerini kullandı. İsra’nin herhangi bir şekilde işkenceye maruz kalmadığını savundu.

Genç kızın hastanedeki çığlıklarının doğru olduğunu söyleyen Safi, çığlıkların sebebini “İsra’nın içine cin girmesi” olarak açıkladı.

Batı Şeria’daki Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ferid Atraş, “İsra’nın ölümünde ciddi soru işaretleri var” diyerek soruşturmanın derinleştirilmesini talep etti.

Kadına yönelik şiddeti kınayan Kadınların Gelişimi ve Bilgilendirilmesi Derneği, “Kadınları aile şiddetinden koruman için yasa düzenlemesi” çağrısı yaptı.

Derneğin başkanı Sehir Ferac, “İsra’nın ölümüyle ilgili şüpheler var” dedi.

Filistin polisi tarafından yayınlanan resmi istatistiklere göre, 2018’de Batı Şeria’da 12’si “namus cinayeti” olmak üzere 24 kadın cinayeti işlendi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU