Kadınların geç yaşta çocuk sahibi olmasını sağlayabilecek doğal bir yöntem keşfedildi

İlerleyen dönemde tedavilerde kullanılabilir

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, küresel olarak her 6 kişiden 1'i kısırlıktan mustarip (DSÖ)

Kadınlara sık sık hamile kalma olasılıklarının 35 yaşından sonra düşüşe geçtiği söylenir. 

Çinli bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışmaya göre, spermidin içeren sıradan besinler, geç yaşta doğurganlık tedavisinde fayda sağlayabilir.

Hakemli dergi Nature Aging'de yayımlanan çalışmada profesör Bo Xiong ve ekibi, spermidin adlı doğal maddenin düzeylerinin, yaşlanan farelerde doğurganlığı ve yumurta kalitesini nasıl etkileyebileceğini araştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spermidin, çeşitli bitki ve hayvan hücrelerinde bulunabilen küçük bir organik molekül. Daha önce yapılan çalışmalarda, spermidinin sinek, solucan ve insan bağışıklık sistemindeki hücrelerin yaşam süresini uzatırken, farelerde yaşa bağlı hafıza kaybını önlediği de ortaya konmuştu.

Ancak bu molekülün kadın üreme sistemi üzerindeki etkileri bugüne kadar ayrıntılı olarak araştırılmamıştı. 

"Çalışmamız, yumurtalıklardaki spermidin yetersizliğinin, yumurta kalitesinde ve doğurganlıkta yaşa bağlı düşüşün en önemli faktörlerlerden biri olabileceğini gösteriyor" diyen Bo Xiong, "Takviye, ileri yaşlardaki kadınların doğurganlıklarını iyileştirmek için etkili bir yöntem olabilir" ifadelerini kullandı. 

Yaş ilerledikçe azalıyor

Araştırmacılar yaptıkları deneylerde, yaşlı farelerin yumurtalıklarında gençlere kıyasla spermidin düzeylerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu gözlemledi.

Bu molekülün eskikliğinin daha düşük yumurta kalitesi ve yumurtalık yaşlanmasının diğer belirtileriyle ilişkili olduğu gözlemlenen çalışmada yaşlı farelere spermidin takviyesi yapıldı. Takviyenin farelerde folikül gelişimi, yumurta hücresinin olgunlaşması, döllenme kapasitesi, erken embriyonik gelişim potansiyeline fayda sağladığı ve genel doğurganlığı artırdığı görüldü. 

Bir sonraki adımlarının, söz konusu molekülün insan yumurtaları ve doğurganlık üzerindeki etkilerini test etmek için hastanelerdeki ilgili merkezlerle işbirliği yapmak olduğunu söyleyen Xiong, "Bu bulguları, geç yaşlarda hamile kalmaya çalışan kadınlara yardımcı olmak için aktarmak istiyoruz" dedi.

Spermidin hangi besinlerde var?

Molekülün bezelye, soya fasulyesi, peynir, greyfurt, buğday tohumu, fındık, karnabahar, tavuk karaciğeri, mısır, nohur, mantar gibi besinlerde yoğun olarak bulunuyor. Xiong, "İnsanlar besin takviyeleri veya spermidin açısından zengin gıdalarla alımlarını artırabilirler" dedi ve ekledi:

Teorik olarak, bu gıdaları uzun süre tüketmek, bireye göre değişkenlik göstermekle birlikte, az ya da çok doğurganlıklarına fayda sağlayabilir.

Çinli bilim insanlarının ortaya attığı sonuçlar doğrulanırsa spermidin takviyesi, hamile kalmaya çalışan geç yaştaki kadınlar veya problem yaşayan genç kadınlar için temel tavsiyelerden biri haline gelebilir. 

 

Independent Türkçe, Newsweek, Nature Aging

DAHA FAZLA HABER OKU