Kara operasyonunda konuşulan üç senaryo

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, İsrail’in kara operasyonu yapması durumunda muhtemel üç senaryoyu anlattı

Fotoğraf: AA

İsrail'in, Hamas saldırısı sonrası başlattığı Gazze bombardımanı 10. gününde sürüyor.

İsrail'in sınıra 300 bin asker yığdığı Gazze'de kara harekatının her an başlaması bekleniyor.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, İsrail'in kara operasyonu yapması durumunda muhtemel üç senaryoyu anlattı.
 

 

İlk senaryo: 

Gazze'nin tamamen işgal edilmesi

Hamas'ın askeri yeteneklerini tamamen ortadan kaldırmak için burayı yeniden işgal etmesi olasılığını içeriyor.

İsrail güçlerini Gazze Şeridi'nin ana şehirlerinde sokak çatışmalarına girmeye zorlamanın yanı sıra, muharip güçlerin hava desteği ve ağır topçu bombardımanı eşliğinde konuşlandırılmasını gerektiriyor.

Bu aynı zamanda İsrail güçlerinin muharebe yeteneklerini harekete geçirmesini ve güçleri arasında önemli insan ve malzeme kayıplarına katlanmaya hazır olmasını da gerektiriyor

Bu konuda İsrail'i en çok tedirgin eden İran ve Hizbullah başta olmak üzere dış güçlerin belirsizliği


İkinci senaryo: 

Gazze'nin üç operasyon alanına bölünmesi

Kuzey, doğu ve güney olmak üzere Gazze Şeridi'nin kara saldırısı yoluyla üç operasyon alanına bölünmesine dayanan ikinci senaryoda İsrail'in amacı kuzey, merkez ve güneydeki şehirler arasındaki hareketi önlemek olacak.

İsrail, belirlenen yerlere konuşlandırılmasını sağlayarak bu senaryoyu hayata geçirmeyi başarabilirse, özellikle onları güvence altına almak için hava ve topçu koruması ve ikmal hatlarının açık kalmasını sağlarsa, bunun İsrail'in siyasi kazanımlar elde etmesine yardımcı olacağı varsayılıyor.

İsrail kuvvetlerinin ilerleyişini yavaşlatmak, çatışmalara hazırlanmak ve aralarındaki ikmal hatlarını veya koordinasyonu sağlamak için yoğun çaba sarfetmesin gerekiyor.


Üçüncü senaryo:

Aynı tahminlere göre üçüncü senaryo ise, İsrail'in dikenli tel örgüyü geçebilecek güçte kuvvetler gönderip, onun batısında konumlanarak, İsrail kuvvetleri için bir savunma hattı oluşturması ve sınırlı bir kara ilerlemesi ile sınırlandırması.

Dikenli tellerin hava ve top desteğiyle desteklenmesinin ardından, hasar gören dikenli tellerin onarılması çalışmaları devam ettiği göz önüne alındığında İsrail'in belli nokta operasyonlarına girişmesi.

Operasyonun en az 18 sürmesi; duruma göre bu sürenin uzatılması da çalışılan senaryolar arasında.

Kara operasyonuna dai üç senaryo içerisinde İsrail'in en fazla asker kaybını 1. ve 2. senaryoda söz konusu olabilir.

Hamas'ın elindeki silah stoğunun bilinmemesi, dış güçlerin operasyona dahil olma riski ve mevsim şartları da İsrail'in hesap ettiği bir diğer olasılık.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU