Rus basını 9. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

İsrail, abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 9. gününde sabahın erken saatlerinden itibaren sürdürüyor.

İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin batısında Aksa Petrol İstasyonu yakınında bir evi bombaladı. Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu öğrenildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Gazze'nin batısında Tel el-Heva semtinde bir evi bombalaması sonucu 8 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı da İsrail'in, Ez-Zevayide beldesi ve El-Bureyc Mülteci Kampında iki evi bombalaması sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğunu açıklamıştı.

Peki, Rus basını savaşın 9. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için Rus basında 15 Ekim Pazar günü yer alan haberleri derledik:
 

Kommersant:
 

 

Arap Birliği yetkilisi yakın zamanda Gazze'de ateşkes imzalanacağını belirtti

Arap Devletleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hüsam Zeki, Gazze Şeridi'nde İsrail ve Filistin tarafları arasında insani amaçlı bir ateşkesin yakında gerçekleşebileceğini söyledi.

Al-Qahera al-Ihbariya'nın aktardığına göre Hüsam Zeki, "Gazze'de insani bir ateşkes yakında yürürlüğe girebilir" dedi. 

Zeki, "Mısır'ın şu anda Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için bu yönde her türlü çabayı gösterdiğini" söyledi.

 

 

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu genişleteceğini duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu kara operasyonunu da içerecek şekilde genişletmeye hazırlandığını söyledi. 

İsrail ordusunun basın servisinden Times of Israel'e aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kapsamlı lojistik çabalarla desteklenen ve yüzbinlerce yedek askerin seferberliğini tamamlayan İsrail Silahlı Kuvvetleri, şimdi havadan, denizden ve karadan komplike ve koordine edilen planını gerçekleştirmeye hazırlanıyor."

TASS:
 

 

İsrail'de Suriye sınırında sirenler çaldı

Ordu bunun "şüpheli bir hedefin" engellenmesinden kaynaklandığını söyledi

İsrail'in Golan Tepeleri'nin batısında yer alan Avney Eytan ve Alma bölgelerinde ilk alarm seslerinin duyulmasından sonra İsrail Savunma Ordusu topları halihazırda ateşin Suriye'deki kaynağını darbeler indiriyor.

İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, "Öncü şüpheli bir hedefe doğru fırlatıldı ve sirenleri çalıştırdı. Olayla ilgili bilgiler araştırılıyor" denildi.

 

 

İngiltere'de Filistin'e destek amacıyla düzenlenen protestolara on binlerce kişi katıldı

Yürüyüşçülerin önemli bir kısmı göçmen değil, İngiliz vatandaşlarıydı

On binlerce İngiltere vatandaşı Cumartesi günü (14 Ekim) Filistin halkıyla dayanışma amacıyla protesto gösterilerine katıldı.

Birleşik Krallık medyası Londra, Manchester, Liverpool, Bristol, Edinburgh, Glasgow ve ülke çapındaki diğer birçok şehirdeki protestolarını yayımladı.

Londra'nın merkezindeki Regent Caddesi ve Whitehall Hükümet Caddesi boyunca düzenlenen yürüyüşü düzenleyenlere göre yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Yürüyüşe katılanların önemli bir kısmı, TASS muhabirine Gazze Şeridi'nde akan kanın durdurulması gerektiğini ve İsrail yetkilileri ile ordusunun "korkunç zulmünü" anlatan göçmen olmayan Britanyalılardı.

TASS'a konuşan kimi eylemciler, Gazze Şeridi'nde akan kanın durması gerektiğini ve İsrail yönetiminin "korkunç sertliğe" son vermesini istediler.

Protestocular, ellerinde çok sayıda Filistin bayrağı ve "Özgür Filistin", "Gazze'yi bombalamayı bırakın", "İsrail'e yaptırımlar", "İsrail'i silahlandırmayı bırakın" sloganlarının yer aldığı pankartlar taşıdı. 

Eylemde, "Yazıklar olsun İsrail", "Yazıklar olsun BBC" ve "Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak" sloganları yüksek sesle atılırken, birçok Yahudi örgütü bunu İsrail topraklarının ele geçirilmesi çağrısı olarak yorumladı. 

 

 

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de Hamas saldırısında 17 Fransız'ın öldüğünü bildirdi

Bakanlık, 15 vatandaşla hâlâ temas kuramadıklarını kaydetti

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Arap-İsrail çatışmasını tırmandırmasının ardından İsrail'de ölü sayısının 17'ye ulaştığını bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, "Fransa, iki Fransız vatandaşının daha trajik ölümünün yasını tutuyor. Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği terör saldırılarında ölen Fransızların sayısı 17'ye çıktı" denildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ayrıca, aralarında çocukların da bulunduğu 15 Fransız vatandaşı hâlâ temas kuramadıklarını kaydetti. Paris'e göre bunlardan kimileri kaçırılmış olabilir.

 

 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Zarka, İran'ı ikinci bir cephe açmaya çalışmakla suçladı

Joshua Zarka, Tahran'ın Suriye'ye veya Suriye üzerinden silah ulaştırmaya çalıştığını söyledi

İsrail Dışişleri Bakanlığı Stratejik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Joshua Zarka, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde Hamas radikallerine karşı operasyon yürüttüğü sırada İran'ı Suriye üzerinden stratejik silahlar göndererek Yahudi devletinin kuzeyinde ikinci bir cephe açmaya çalışmakla suçladı. 

Eski diplomat Joel Rayburn, sosyal paylaşım sitesi "X"te (eski adıyla Twitter) şöyle bir paylaşımda bulundu:

"İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını devre dışı bırakmak için yaptığı saldırılar, bana göre şunların ikna edici kanıtı niteliğinde:

1. İran rejimi İsrail'in Kuzeyinde cephe açmak için Suriye'ye ve Suriye üzerinden bölgeye stratejik silah sevk etmeye çalışıyor.

2. İsrailliler bunu engellemekte kararlı."
 

Joshua Zarqa ise, Rayburn'un bu paylaşımına bir yorum ile yanıt verdi ve şunları yazdı:

"1. Onlar (İran - TASS notu) bunu yapıyorlar (silah transferi - TASS notu). 

2. Biz tam kararlılık içindeyiz."

 

 

İspanya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna ve İsrail'deki çatışmalar arasında bir bağlantı görmüyor

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "her iki savaşın da yol açtığı insani acılar ve bölgesel istikrarsızlaşma olasılığı nedeniyle büyük endişe kaynağı olduğunu" belirtti

İspanyol yetkililer, Ukrayna'daki çatışma ile İsrail ile radikal Filistin hareketi Hamas arasındaki çatışmalar arasında hiçbir bağlantı olmadığına inanıyor.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel , La Vanguardia gazetesine verdiği röportajda, "iki çatışmanın bağlantılı olup olmadığı" sorusuna "Şu anda bunu gösteren herhangi bir işarete sahip değiliz" yanıtını verdi. 

Albares, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ancak her iki savaş da insani acılar ve bölgesel istikrarsızlaştırma potansiyeli nedeniyle son derece endişe verici. İspanya açısından, AB içinde barışı mümkün olan en kısa sürede geri getirmek için çalışmaya çalışacağız."
 

 

 

Çin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Hamas'a tepkisinin sınırların ötesine çıktığını söyledi

Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye göre Pekin, ateşkesi teşvik etmek ve savaşı sona erdirmek için İsrail-Filistin çatışmasının tüm taraflarıyla yakın iletişim halinde

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Suud yaptığı görüşmede Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki radikal Filistin hareketi Hamas'a tepkisi zaten meşru müdafaanın ötesine geçti" dedi.

"Çin, sivillere zarar veren her türlü eyleme karşı çıkıyor ve bunu kınıyor" diyen Wang Yi, sözlerine şunları ekledi:

"İsrail'in eylemleri meşru müdafaanın ötesine geçti ve uluslararası toplumun ve BM Genel Sekreteri'nin çağrılarına ciddi şekilde kulak vermeli."


İzvestiya:

İzvestiya'da Dmitri Kornev imzalı analizde özetle şunlar yer alıyor:
 

 

Füze envanteri: Hamas, İsrail ile çatışmada hangi mühimmatı kullanıyor?

Yarı el yapımı füzeler, çoğu zaman üstün teknolojilerle üretilmiş silah sistemlerinden daha baskın çıkıyor

İsrail silahlı kuvvetleri ile Hamas hareketi arasındaki çatışma, Yahudi devleti ve Filistin'in neredeyse tamamında yaşanıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin gücü hakkında neredeyse her şey biliniyor, ancak çok az kişi Hamas'ın hangi silah sistemlerini kullandığını biliyor. İzvestia, tipik ve sıra dışı, etkili ve Filistin cephaneliklerinin özelliklerini aktarıyor

Sınırların altındaki tüneller

Gazze Şeridi, Mısır ile İsrail'in sınır komşusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alıyor. Sınır kapılarının altında Hamas'ın kocaman yeraltı geçiş ağları var. İsrail tarafının sıkı kontrolüne rağmen, silahların bir kısmının, kendi topraklarından transit geçiş de dahil olmak üzere, Gazze Şeridi'ne girmiş olması muhtemel. Görünüşe göre silah tedarikinin ana kanalları Mısır'dan ve denizden geçiyordu. Hatta bazı silah sistemleri doğrudan Gazze Şeridi'nde sıfırdan üretilmiş olabilir.

Kassam füzeleri

Hamas'ın ve Gazze Şeridi'nin arama kartı ve en güçlü saldırı silahı, şu anda İsrail topraklarına büyük miktarlarda fırlatılan karadan karaya füzelerdir. Daha önce bunlar çoğunlukla Kassam füzeleriydi, ancak bugün Filistinliler kalibresi 107 milimetreden 300 milimetreye kadar değişen tamamen farklı bir mühimmat yelpazesi üretiyor ve kullanıyor.

Kamikaze dronları

Bu ekim yı yeniliklerinden biri de Hamas savaşçıları tarafından çok sayıda sergilenen kamikaze insansız hava araçları "Zevari " oldu.Görünüşe göre çatışmanın ilk günlerinde İsrail'deki hedeflere karşı bu türden en az 30 insansız hava aracı kullanılmıştı.Zevari dronları, kompakt mancınıklardan fırlatılan ve onlarca kilometre menzile sahip uçak tipi İHA'lardır . Muhtemelen gözetleme sistemlerini, hafif zırhlı araçları ve Demir Kubbe fırlatıcılarını yok etmek için tasarlandı.

 

 

BM, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde kaynakların tükendiğini açıkladı

BM: Gazze Şeridi'ndeki hastanelerdeki jeneratörler yalnızca 48 saat çalışacak

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından 14 Ekim'de yapılan açıklamada, "İsrail'in ablukası nedeniyle elektriksiz kalan Gazze Şeridi'ndeki hastaneler, faaliyetlerini yalnızca iki gün sürdürebilecek. Gazze'deki tüm hastanelerin yedek jeneratörlerini çalıştırmak için 48 saatlik yakıtları kaldı" denildi.

Gazze Şeridi'nde 4 gündür elektrik kesintisi yaşandığı vurgulanan açıklamada, bunun, sağlık sisteminin yanı sıra, su tedarikini de tehlikeye attığı belirtilerek, "Tıbbi tesislerdeki jeneratörlerin durması halinde binlerce hastanın hayatı risk altına girecek" ifadesine yer verildi.


Ria Novosti: 
 

 

IDF, bir Hamas komutanının daha öldürüldüğünü açıkladı

IDF, Han Yunus şehrinde bir başka Hamas özel kuvvetler komutanının tasfiye edildiğini duyurdu

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU