Rus basınında Hamas-İsrail savaşı: "Gazzelileri güneye gönderdiler..."

Rusya basını Hamas-İsrail savaşını nasıl görüyor?

Fotoğraf: Hatem Ali/AFP

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 8. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Peki, Rus basını savaşın 8. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için Rus basında 14 Ekim Cumartesi günü yer alan haberleri derledik:
 

TASS:
 

 

Nebenzya: Ortadoğu topyekun bir savaşın eşiğinde

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, Moskova'nın bölgedeki çatışmada arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtti

Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ortadoğu'nun topyekun bir savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

Filistin-İsrail geriliminin tırmanmasıyla bağlantılı olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kapalı toplantısının ardından gazetecilere konuşan, "Bölge tam kapsamlı bir savaşın ve benzeri görülmemiş bir insani felaketin eşiğinde" dedi.

"Ortadoğu'daki yaklaşan savaşın sorumluluğu büyük ölçüde ABD'ye aittir" diyen Nebenzya, "Gerek İsrail ve gerekse Filistin vatandaşlarının katledilmesi ve işkencelere maruz kalması kabul edilemez. Washington sorumsuzca ve bencil şekilde uluslararası arabulucular olan "Ortadoğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını bloke ederek barış sürecini kendi tekeline almaya ve sorun çözülmeden Filistin'i ve diğer  Arap ülkelerinin İsrail'e ekonomik ilişkiler kurma  düzeyine indirgedi. Biz her zaman bunun sonuçlarının olacağı konusunda uyarılarda bulunduk. Ve işte oldu" dedi.

Nebenzya, Ortadoğu'da bir an önce ateşkesin sağlanması için Rusya'nın, BM Güvenlik Konseyi'ne karar tasarısı sunduğunu ve üye ülkeleri Cumartesi saat 12.00'ye (TSİ: 19.00) kadar tasarıyla ilgili görüş bildirmeye çağırdığını ifade etti.

 

 

İsrail ordusu Lübnan'ın Güneyindeki Hizbullah mevzilerine saldırdı

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde onlarca Hamas militanının etkisi hale getirildiğini açıkladı

Ordu basın servisi, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF), Hamas militanlarının İsrail topraklarına sızmasının ardından Lübnan Şii hareketi Hizbullah'ın güney Lübnan'daki mevzilerine saldırdı. 

 

 

IDF, 120'den fazla sivilin Hamas tarafından esir tutulduğunu açıkladı

Ortadoğu'daki durum, radikal Filistin hareketinin militanlarının 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden Yahudi devletinin topraklarına girmesinin ardından daha da kötüleşti

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) "X" sosyal ağındaki (eski adıyla Twitter) sayfasında yapılan açıklamada, "Gazze'de 120'den fazla sivil, radikal Filistin hareketi Hamas'ın militanları tarafından esir tutuluyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'de terör örgütü Hamas tarafından 120'den fazla sivilin esir tutulduğunu doğruladı" denildi.

 

 

Hamas'ın siyasi liderleri İsrail'e planlanan saldırının zamanlamasından habersizdi"

Hamas politbüro üyesi Musa Ebu Marzuk'a göre, ordu dışındaki tüm liderler saldırıyı 7 Ekim sabahı erken saatlerde öğrendi.

New Yorker dergisine konuşan Hamas siyasi bürosu üyesi Musa Ebu Marzuk, "Hamas'ın siyasi liderleri, grubun askeri kanadının militanları tarafından İsrail'e yönelik planlanan saldırının zamanlamasını bilmiyordu" dedi.

Marzuk'a göre, harekatın Gazze Şeridi'ndeki askeri komutanları İsrail'e saldırı planının detaylarını ve hatta saldırının tarihini, harekatın siyasi liderlerinden bile saklamışlar.

Ebu Mazruk siyasi liderlerin, operasyonun "tarihe şaşırdıklarını, ancak eylemlerine şaşırmadıklarını", çünkü onların "siyasi büro tarafından ortaya konan genel politikaya tabi olduklarını" belirtti.

 

 

Çin Özel Temsilcisi, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmanın tırmanmasını kınadı

Zhai Jun, sivillerin korunmasını sağlamak ve çatışma bölgesindeki insanlara insani yardım sağlamak için uygun koşullar yaratmanın önemini vurguladı

Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, Pekin'de Arap ülkelerinden diplomatlarla yaptığı toplantıda, Filistin ile İsrail arasındaki silahlı çatışmanın tırmanmasını kınadı. 

Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, Çin'in İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin tırmanması, çatışmalarda çok sayıda sivilin ölmesi ve yaralanması nedeniyle derin üzüntü duyduğunu kaydetti.

Zhai Jun, mevcut durumda sivillerin korunmasının sağlanması ve çatışma bölgesindeki insanlara insani yardım sağlanması için uygun koşulların yaratılması son derece önemli olduğunu söyledi.


Kommersant:

Kommersant'ın Ortadoğu yorumcusu Marianna Belenkaya imzalı haberinde özetle şu ifadeler yer alıyor:

 

Filistinliler güneye gönderildi

İsrail, daha fazla ölümü önlemek için Gazze Şeridi halkını evlerini terk etmeye davet etti

Gazze'ye yönelik askeri operasyon hazırlıkları belirleyici aşamaya girdi. Cuma sabahı (13 Ekim) İsrail, kuzey Gazze Şeridi sakinlerine evlerini terk etmeleri için 24 saat süre tanıdı. Bu açıklama karışık tepkilere neden oldu. 

Filistin yetkilileri, Rusya ve diğer bazı ülkelerin yanı sıra uluslararası insani yardım kuruluşları İsrail'in eylemlerini ve planlarını kınadı. 

AB'deki yetkililer arasındaki görüşler ise farklıydı. Bazıları İsrail ordusunun sivil kayıplarını en aza indirmeye yönelik amaçlarını anladıklarını açıkça belirtti. Diğerleri ise bir milyondan fazla insanı tahliye etmenin gerçekçi olmadığını söyledi. 

Herkesin hemfikir olduğu şey, Gazze'deki insani durumla ilgili değerlendirmeler: Buna felaketten başka bir şey denmiyor. Cuma günü bu konu, diğerlerinin yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından da tartışıldı.

İsrail ordusu, "Gazze şehrine ancak başka bir duyuru yapıldıktan sonra dönebileceksiniz" diye çağrıda bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ve güvenlik meseleleri ve Washington'un İsrail'e askeri yardım sağlanması konusundaki koordinasyonu görüşmek üzere cuma günü Tel Aviv'e uçan Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu çağrı tekrarlandı.

 

 

BBC muhabirleri Tel Aviv'de İsrail polisinin saldırısına maruz kaldı

Medya çalışanlarına ateşli silahlar doğrultuldu ve arabaları arandı. Polis, yaşananları kameraya çekmeye çalışan bir gazetecinin de telefonunu kırdı, biri de boynuna vurdu.

BBC, "Gazeteciler İsrail-Gazze çatışması hakkında hiçbir engele maruz kalmadan haber yapabilmeli" dedi.

BBC'de yer alan habere göre, Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab ve BBC Arapça ekibi Tel Aviv'de bir otele giderken üzerinde kırmızı bantlarla "TV" yazılı araçlarının önü İsrail polisi tarafından kesildi. 

BBC, olayla ilgili yorum alabilmek için İsrail polisiyle temasa geçti.

BBC'den bir sözcü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, muhabirlerin, İsrail-Gazze çatışması hakkında özgürce haber yapabilmeleri gerektiğini belirtti.

 

 

9 Ekim'den bu yana İsrail'den Rusya Federasyonu'na 2 bin 3oo kişi geldi

Rus havayolları 9 Ekim'den bu yana İsrail'den Rusya'ya 2 bin 3oo kişiyi taşıdı. Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın bildirdiğine göre aynı dönemde İsrail'e bin bin yolcu gitti.

Rusya'nın İsrail Büyükelçiliği, Rus vatandaşlarının havayolunu kullanarak en kısa zamanda bölgeden ayrılmalarını tavsiyesinde bulundu.

 

İzvestiya:

 

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Jun, Ortadoğu'da ateşkesi destekliyor

"Çin, Ortadoğu'daki her türlü ateşkes çabasına açık"

Çin'in BM'deki daimi temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kapalı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Yangını durdurabilecek, gerilimi azaltabilecek ve sivilleri koruyabilecek tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Bildiğiniz gibi Rusya Federasyonu'ndan yeni bir karar tasarısı aldık. Ne diyebilirim ki, (Ortadoğu'da) ateşkes için her türlü çabaya açığız" dedi.

Jun, BMGK üyeleri arasında "insani durumun ciddiyeti" konusunda fikir birliği olduğunu söyledi. Ayrıca, "daha fazla kötüleşmeyi önleme" ve insani bir felaketi önleme ihtiyacı konusunda tüm meslektaşlarımızın dayanışmasını vurguladı.


Ria Novosti:

 

İsrail ordusu Gazzelilere tahliye için 6 saat süre verdi

İsrail ordusu Gazzelilere güvenlik amacıyla güneye gitmeleri için 6 saat süre verdi

İsrail ordusu Gazzelilere tahliye için 6 saat süre verdi

İsrail ordusu Gazzelilere güvenlik amacıyla güneye gitmeleri için 6 saat süre verdi

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichai Adrai'nin sosyal ağ "X"te yayımladığı Arapça gönderi yayımlayarak şu ifadeleri kullandı:

"Gazze halkını, güvenliğiniz için Gazze Şehri'ni terk etmeye ve güneye yönelmeye çağırıyoruz. İsrail Savunma Kuvvetlerinin 10.00'dan 16.00'ya kadar bu sokaklarda herhangi bir sıkıntı yaşamadan hareket edebileceğinizi duyuruyor. Bu zamanı güneye gitmek için kullanın."


Ria Novosti'deki analizde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Ortadoğu'daki buhranın bugünkü aşaması Avrupa bloğunu geri çekilmek zorunda-şimdilik sözde-zorunda bıraktı. Hatta Filistin ile ilişkilerin korunmasını talep eden barış girişimlerini konusunda bile. ABD'nin İsrail ile müttefiklik anlaşmalarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesine Brüksel'de göz yumdular... Aynı zamanda Washington'da, AB'nin yeteri kadar kalabalık Yahudi ve Müslüman nüfusunun yanına yeni mülteciler dalgasının eklenmesi durumunda AB'nin içerden patlayabileceğini anlamıyorlar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU