Bir milyonu aşkın Gazzeliyi tahliyeye zorlayan İsrail'e "etnik temizlik" suçlaması

İsrail, şehrin kuzeydeki sakinlerinin tahliye emrinin sivil kayıpları azaltmayı amaçlayan "insani bir adım" olduğunu söyledi

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a gerçekleştirilen İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli'nin cesedi taşınıyor (Reuters)

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilere benzeri görülmemiş bir tahliye emri çıkaran İsrail, Gazze halkına "etnik temizlik yapmak istemekle" suçlanıyor.

Batı Şeria'daki siyasi parti Filistin Ulusal Girişimi'nden Dr. Mustafa Barguti, İsrail'in evleri, hastaneleri ve okulları yok ederek "bütün bir sivil nüfusa karşı imha" savaşı yürüttüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın düzenlediği bir terör saldırısında militanların İsrail'e paraşütle inerek yüzlerce masum kurbanı ayrım gözetmeksizin dehşet verici bir şiddet gösterisiyle öldürmesinden bir hafta sonra kara saldırısı başlatmaya hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ise tahliyenin "yıkıcı insani sonuçlar" olmadan gerçekleştirilemeyeceğini söylüyor.

BBC Radio 4'ün Today programına konuşan Dr. Barguti, yollar hasar gördüğü için 1,1 milyon kuzey sakininin güneye kaçmasının imkansız olduğunu belirterek ekledi:

İsrail'in bu eylemleri karşısında ölmekten başka bir şey yapamazlar, hareket edemiyorlar.

Dr. Barguti, IDF'nin cuma sabahı gönderdiği ve Gazze Şehri de dahil şeridin kuzeyinde oturanlara "kendi güvenlikleri için" güneye gitmeleri uyarısı yapan tahliye emrinin ardından konuştu.
 

Filistinliler, Gazze'den çıkıyor
İsrail hava saldırılarının ardından Gazze Şehri'ndeki Filistinliler eşyalarıyla daha güvenli bölgelere kaçıyor​​​​​​​ (AFP)

 

Askeri talimat, İsrail'in Hamas'ın sürpriz saldırısından neredeyse bir hafta sonra kara harekatına hazırlandığı görülürken geldi. Bu emir, halihazırda bombardımanlar altında hayatta kalmaya çalışan siviller ve yardım çalışanları arasında paniğe yol açtı.

Hamas ise insanlara yerlerinde kalmalarını ve İsrail emirlerinin "sahte propaganda" içerdiğini söyleyerek yanıt verdi.

Dr. Barguti şunları söyledi:

Hamas'ı bilmem ama bildiğim bir şey var: İsrail, Gazze Şeridi'nde etnik temizlik yapmaya çalışıyor.

 

Gazze Şeridi
Gazze Şeridi'ndeki mahalleler İsrail hava saldırılarından zarar gördü (Reuters)

 

Filistinliler
İsrail saldırılarının ardından enkaz altında kayıplarını arayan Filistinliler (Reuters)

 

Karadan istilaya hazırlık olarak Gazze'nin kuzey kesiminden başlamak istiyorlar ve daha sonra, Gazze'deki herkesin, 2,3 milyon kişinin Mısır'a tahliye edilmesini istiyorlar. İsrail sözcüsünün söylediği de Netanyahu'nun çağrıda bulunduğu da buydu.

Etnik temizlik yapmak istiyorlar, şu anda bütün bir sivil nüfusa karşı bir imha savaşı yürütüyorlar.

 

ÖZEL: Hamas'a karşı savaş sürerken IDF sözcüsü @jconricus operasyon hakkında güncelleme paylaştı.


Dr. Barguti şöyle ekledi:

Dünya, sivil bir nüfusa yönelik bu vahşice saldırıyı nasıl kabul edebilir? Bu tamamen kabul edilemez ve kimse bunu tolere etmemeli. Bu Gazze halkına karşı bir imha savaşıdır.

Cuma sabahı verilen tahliye emrinin ardından BM, Filistinlilerin gelecek 24 saat içinde Gazze'nin güneyine geçmesinin "imkansız" olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric şunları söyledi:

Birleşmiş Milletler, onaylanması halinde zaten bir trajedi olan durumu felakete dönüştürebilecek böyle bir kararın iptal edilmesi için güçlü bir çağrıda bulunuyor.

IDF sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus ise tahliyelerin sivil kayıpları en aza indirmek için "insani bir adım" olduğunu söyledi. Conricus "Hamas terör örgütü İsrail devletine savaş açtı ve Gazze Şehri askeri operasyonların gerçekleştiği bir alan" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU