Müzakere çatışmalarından varoluşsal çatışmaya

Riyad, herkesten farklı bir yol izliyor. Bu yol, 'direnişin' Filistin'e yönelik kışkırtıcı söylemlerinden ve Batı'nın İsrail'e yönelik mantıksız tarafgirliğinden uzak

Fotoğraf: Mohammed Salem/Reuters

Aksa Tufanı savaşı, öncekilerden farklı bir çatışmayı zorunlu kıldı.

Önceki çatışmalar gibi ateşkes anlaşması ve bölgesel bir ateşkesle sonuçlanması imkânsız.

Çünkü bu savaş, önceki tüm çatışma kurallarına meydan okudu ve İsrail caydırıcılık denklemini bozdu.

İsrail, bu denklemini yeniden kazanmak için sınırsız destek ve zamana ihtiyaç duyuyor.

Bu da Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupları tasfiye etmek için Gazze Şeridi'nin tamamen yok edilmesi anlamına geliyor.

Bu da imkânsız. Hamas ve diğer resmi olmayan silahlı örgütler için hayatta kalmak, insan ve maddi kayıplara rağmen bir zafer olarak görülebilir.

İsrail için ise, savaşın nasıl biteceğinden bağımsız olarak, İsraillilerin kolektif bilincinde üstünlük ilkesini yeniden inşa etmek ve güvenliklerini sağlayamayan orduya olan güveni yeniden kazanmak için yıllarca sürecek bir süreç gerekecek.

İsrail, kuruluşundan bu yana ilk kez, özellikle sağcı dini iktidar akımlarına ve partilere muhalif orta sınıfın Avrupa'da güvenli bir sığınak bulabileceği geri göç tehdidi ile karşı karşıya.

Ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki yerleşimcilerin hızlı bir şekilde geri dönmesini ikna etmek zor olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslında, Aksa Tufanı'ndan sonra, çatışma artık Hamas ile İsrail işgali arasında değil, Filistin davası ile İsrail varlığı arasında geri döndü.

Bu, İsrail'in zihninde, diğer tarafın geri kalanını ortadan kaldırmak, yani Filistin davasını tamamen tasfiye etmek için bölgedeki ve dünyadaki varoluşsal bir çatışmaya geri dönmeyi gerektiriyor.

Bu hedef, sadece askeri bir zafer elde etmek için değil, İsrailli yönetici seçkinler için en önemlisi, Filistinlilere karşı herhangi bir gelecekteki yükümlülükten kurtulmaktır.

Bu, İsrail'in, Filistinlileri tamamen tasfiye etme niyetinin açık bir göstergesidir. İsrail, bir yandan Filistin Ulusal Yönetimi'ni kasıtlı olarak zayıflatarak ve dışlayarak, Filistinlilerin bir barış ortağı olmadığını iddia ediyor.

Ayrıca, Batı Şeria'da yıllardır uyguladığı toprak gaspı politikaları, Filistin devletinin kurulmasını coğrafi olarak imkânsız hale getirdi.

Şimdi ise, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin Sina Yarımadası'na zorla göç ettirilmesi için baskı yapıyor.

Bu, Mısır'ın ulusal güvenliğini ve genel olarak Arap güvenliğini tehdit ediyor ve krizi daha da ciddi bir seviyeye taşıyor.

İşte bu, Suudi yazar Tarık Alhomayed'in son makalesinde 'Haritaları değiştirmemeye dikkat edin' başlığı altında belirttiği şeydi.

Alhomayed, azıda şu ifadeleri kullandı:

Olanlar tehlikeli ve haritaları ve sahadaki gerçekleri değiştirebilir. Bu da bizi, coğrafi olarak sahip olduğumuz her şeyi yeniden müzakere etmeye götürebilir.
 


Pratik olarak, Filistin davasıyla ilgili temel tarafların, Tel Aviv'in planlarını kabul etmesi imkânsız.

Bunların başında Riyad ve çoğu Arap kardeşi geliyor. Bu ülkeler, iki devletli çözüm ilkesine dayanan adil ve kapsamlı bir barış için kendi vizyonlarını sundular ve Filistin Kurtuluş Örgütü ile Filistin Ulusal Yönetimi'ni çözümün temel ortağı olarak kabul ettiler.

İşte bu, Hamas'ı utandıran ve bölgesel destekçilerinin nüfuzunu azaltan şeydi.

Ayrıca, iki devletli çözüme bağlı kalmak, mevcut krizden önce yapısal bir krizle ve sözde İsrail toplumunun daha aşırılık yanlısı bir kesiminin reddedilmesiyle karşı karşıya olan iktidardaki İsrail sağının gerçek bir kâbusu oluşturuyor. Bu, seçmenlerinin tercihlerinden açıkça anlaşılıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'nın erken tarihli açıklamasında ve Suudi resmi medyasının Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ağzından aktardığı 'Suudi Arabistan'ın Filistin davasını destekleme ve Filistin halkının meşru haklarını elde etmesini sağlayacak kapsamlı ve adil bir barışa ulaşma çabalarını destekleme konusundaki değişmez tutumu' şeklindeki açıklamasında, Riyad, herkesten farklı bir yol izliyor.

Bu yol, 'direnişin' Filistin'e yönelik kışkırtıcı söylemlerinden ve Batı'nın İsrail'e yönelik mantıksız tarafgirliğinden uzak.

Riyad, Filistin davasının, dünyanın değişen koşullarına rağmen değişmeyen bir mesele olduğunu vurguluyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU