İsrail’de savaşı yönetecek bir ‘acil durum hükümeti’ kuruldu

Savaş hükümeti, Netanyahu, Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşacak

İsrailli muhalefet lideri Benny Gantz ve Başbakan Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, savaşı yönetecek bir ‘acil durum hükümeti’ kurulduğunu duyurdu.

Netanyahu ve Gantz’ın dün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, iki tarafın ‘savaş hükümeti’ anlamına gelen bir acil durum hükümeti kurma konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

Savaş hükümeti, Netanyahu, Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşacak.

Gantz’ın partisinden eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer de gözlemci olarak görev yapacak.

Muhalefet lideri Yair Lapid bu hükümete katılmadı, ancak açıklamada kendisine savaş kabinesinde bir ‘sandalyenin’ ayrılacağı belirtildi.

İsrail, 17 yıl önce Gazze Şeridi’nden çekilmesinden bu yana ilk kez, buraya kara saldırısı ve yıkıcı hava saldırıları içeren ‘kavurulmuş toprak’ politikası başlatma yönünde ciddi bir karar aldı.

Bu amaçla, bölgede tecrübeli bir askeri komutanı bu görevin başına atadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze Tümeni’nin eski komutanı Chico lakaplı Tuğgeneral Moche Tamir (59), son yıllarda piyade ve zırhlı tugayların eğitiminden sorumluydu.

İsrail’in savaşın beşinci gününde yaptığı hava saldırıları daha büyük bir misilleme biçimine büründü. İsrail’in bu saldırıyla, Gazze Şeridi’ni onlarca yıl geriye götürmek istediği düşünülüyor.

Hamas dün yaptığı açıklamada, “İsrail’in beşinci gününde de devam eden saldırıları, çeyrek milyon insanı yerle bir edilen evlerinden etti” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın açıklamasına göre, Gazze’ye elektrik ve su tedariki ‘insani bir felaket tehdidiyle’ kesildi.

Gıda ve tıbbi malzemelerin girişi ‘savaş suçları ve soykırım anlamına gelecek bir şekilde’ engellendi.

Gazze Şeridi’ndeki tek elektrik santrali, işletme için gerekli yakıtın bitmesi nedeniyle dün çalışmayı durdurdu.

Lübnan’ın güneyinde ise bölge sakinleri, durumun İsrail ile Hizbullah arasında açık bir çatışmaya dönüşeceğinden endişeli.

İsrail medyasının, Hizbullah militanlarının, Lübnan sınırı yakınındaki Celile semalarında, planör kullanarak gerçekleştirdiği sızma operasyonlarına ilişkin duyurusu da endişeleri artırdı.

Hizbullah dün sabah, iki gün önce üç üyesinin öldürülmesine misilleme olarak bir İsrail askeri tesisini hedef aldığını duyurdu.

Bu durum, İsrail güçlerinin Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabalarını hedef almasına yol açtı.

Arap Birliği’nin, Mısır’ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklanan 12 maddelik nihai bildiride, Gazze’deki savaşı durdurmak için acil uluslararası eylem çağrısında bulunuldu.

Filistin halkını yerinden etme girişimlerine karşı uyaran dışişleri bakanları, tarafları itidalli olmaya davet etti.

Bakanlar, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının durdurulması ve bölgedeki gerilimin düşürülmesi çağrısında da bulundu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, eylül ayından bu yana planlanan bir görev kapsamında İsrail ve Filistin topraklarını da içeren bir geziye başladı.

Bu ziyaret, Arap ülkeleriyle normalleşme ve Ortadoğu’da barışa yönelik çabaların ilerletilmesinin yanı sıra esas olarak savaşın yayılmasını önlemeyi amaçlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU