Blade Runner'ın yönetmeninden kült filmi eleştirenlere sinkaflı cevap

1982 yapımı film günümüzde bilimkurgu başyapıtı kabul ediliyor

30 milyon dolarlık bütçesi olan film, gösterime girdiğinde sadece 41 milyon dolar hasılat yapmıştı (Warner Bros)

Blade Runner'ın (Bıçak Sırtı) yönetmeni Ridley Scott, bilimkurgu klasiğiyle ilgili aldığı olumsuz yorumları anlattı.

Philip K. Dick'in Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? (Do Androids Dream of Electric Sheep) adlı romanından uyarlanan 1982 tarihli film, kaçak Replikant'ları avlayan Rick Deckard'ın hikayesini merkeze alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harrison Ford'un başrolde olduğu film gösterime girdiğinde, ne gişede büyük bir başarı elde etmiş ne de eleştirmenlerin dikkatini çekmişti.

Blade Runner, buna rağmen günümüzde bilimkurgu başyapıtı olarak kabul ediliyor.

Birleşik Krallık'ta yayımlanan aylık sinema dergisi Total Film'e verdiği röportajda Scott, Blade Runner'ı çekerken yaşadığı zorlukları paylaştı.

Filmin vizyona girdiğinde ne kadar yanlış anlaşıldığını anlatan Britanyalı yönetmenin, "çok yavaş" olduğu için filmi eleştirenlere de bir çift sözü var.

"Çekim benim için çok kötü bir deneyimdi. Korkunç ortaklarım vardı. Beni her gün öldüren finansçılar" diyen 85 yaşındaki yönetmen, o yıllarda hayır cevabını kabul etmediğini de sözlerine ekledi:

Çekiyorsunuz, kurguluyorsunuz ve birleştiriyorsunuz. Ve yarısına geldiğinizde herkes çok yavaş olduğunu söylüyor. Bir yönetmen olarak kimseyi dinleyemeyeceğinizi öğrenmek zorundasınız. Çok ama çok özel bir şey yaptığımı biliyordum. Ve şimdi herkesin beslendiği, şimdiye kadar yapılmış en önemli bilimkurgu filmlerinden biri.

Blade Runner'ı 20 yıldır izlemediğini söyleyen yönetmen, filmi yeni seyrettiğini ve hiç de eleştirildiği gibi yavaş olmadığını söyledi.

Bilgiler o kadar orijinal ve ilginç ki, biyolojik yaratımlardan ve o günlerde aptalca olduğunu söyledikleri dünya dışı madencilikten bahsediyor. Ben de 'Bi s.... git' diyorum.


Independent Türkçe, Total Film, Slash Film

DAHA FAZLA HABER OKU