Rus basınında Hamas-İsrail savaşı: "2002'deki gibi, görüşmeler 'Ortadoğu Dörtlüsü' formatında başlamalı"

Rusya basını Hamas-İsrail savaşını nasıl görüyor?

Fotoğraf: TASS

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sürüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 950 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.

Bakanlık önceki açıklamasında 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 kişinin yaralandığını belirtmişti.

Gazze'deki hükümet basın ofisi, İsrail saldırılarıyla basında yaşanan can kaybı yaralanmalar ve kurumlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 8 gazetecinin saldırılar sırasında yaşamlarını yitirdiği, 10 gazetecinin yaralandığı, 2 gazetecinin de kayıp olduğu kaydedildi.

Peki, Rus basını Gazze'de yaşananları nasıl gördü?

Independent Türkçe için Rus basında 11 Ekim Salı günü yer alan haberleri derledik.
 

Kommersant:

"İsrail Savunma Bakanlığı tam kapsamlı saldırıya geçti"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, 10 Kasım günü akşam saatlerinde ordunun askeri operasyonlar yapması için tüm yasakları kaldırdığını ve şimdi, ordunun Gazze Şeridi'nde tam kapsamlı saldırıya geçeceğini duyurdu.

Galant, askeri operasyonların 'haftalarca ve aylarca devam edebileceğini' söyledi.

Hamas, Gazze Şeridi'nde değişim istiyordu ve o değişim militanların düşüncesine nazaran 180 derece değişecektir. Bundan dolayı pişmanlık duyacaklar.

Gazze hiçbir zaman önceki durumuna geri dönmeyecek. Soykırımı yaşamış insanların kafasını kesmeye, kadınları öldürmeye gelenlerin bizim kendilerini imha edeceğimizi bilmeleri gerekir.

Aynı zamanda İsrail vatandaşlığı bulunan 4 Rusya Federasyonu vatandaşı Hamas saldırıları sonucunda hayatını kaybetti. 6 Rusya vatandaşı ise kayıp durumunda. Rusya Federasyonu'nun İsrail Büyükelçiliği bu bilgiyi 19 Ekim saat 17.00'de paylaştı.

 

İzvestiya:

"İsrail, Gazze Şeridi'nde tam kapsamlı saldırıya geçtiğini duyurdu"

Daha önce İsrail savunma ordusunun hava kuvvetleri Gazze Şeridi'nde 250 noktaya saldırdığı belirtilmişti.

Bunun yanı sıra, Refah bölgesinde kaçak askeri araç-gereç getirilmesi için kullanılan Refah Tüneli'ne saldırı düzenlemişti.

İsrail'in paylaştığı son bilgide Hamas militanlarının saldırıları sonucunda bin 8 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

En az 3 bin 418 İsrailli yaralanırken ülkeye 4 bin 969 füze fırlatıldı.

Çatışmaların başlamasından sonra Gazze Şeridi'nde 849 Filistinli yaşamını yitirirken 4 bin 200'ün üzerinde insan yaralandı.


"Putin ve Erdoğan telefonda Filistin-İsrail çatışmasını görüştü"

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, 'Ankara, çatışmanın iki tarafının da yaşam yerlerini ateşe tutmasından rahatsızlık duyuyormuş.'
 

 

"Filistin Başbakanı Abbas, Gazze Şeridi'nde insani felaket tehdidiyle ilgili uyarıda bulundu"

Mahmut Abbas'ın bu olayla asla ilintisi bulunmuyor. Bir zamanlar Gazze'de onun yakınlarını da öldürmüşlerdi.

Onun için günümüzde Abbas, Gazze ile tamamen formal olarak ilişkili. Orada Hamas'ın kurduğu terörist yönetim bulunuyor. Militanlar orada 18 sene önce darbe yapmışlardı.

İsrail Parlamentosu üyesi Zeev Elkin, şu açıklamada bulundu:

'Asgari ilkeler ihlal edildi: Kadınlar, çocuklar, yaşlılar öldürüldü. Çocuklar esir alındı. Hatta en sıradan terör örgütleri bile bunu genelde bunu yapmayı uygun bulmuyorlar. Onun için Hamas'a bundan sonraki yaklaşım IŞİD'e yaklaşım gibi olacaktır. Ve biz aynı şekilde davranacağız.'


İsrail yorumcuları ve siyasetçileri savaşın bitmesinin ve bölgede güvenlikli sistemin kurulmasının tek yolunun Hamas'ın askeri-siyasi örgüt olarak imhasına bağlı olduğuna vurgu yapıyorlar.

Aynı zamanda İsrail bir zamanlar büyük aktörlerin bu veya diğer şekilde IŞİD'e karşı güçlerini koordine ettikleri gibi Hamas'a karşı mücadele etrafında güç birliği yapmalılar.

Filistin'in Rusya Federasyonu'ndaki büyükelçisi Abdel Hafız Nofel, İzvestiya'ya verdiği demeçte İsrail'in 20 sene önce Gazze Şeridi'ni terk etmesinden sonra bu bölgenin kara, deniz ve hava ablukası altında olduğunu söyledi ve ekledi:

'Filistin-İsrail çatışmasıyla ilgili diğer uluslararası kararların hiçbir fonksiyonu olmadığı için dünya bu sorunu yeniden düşünmeli ve sorunun çözümünün yeni yollarını aramalıdır. Ben uluslararası kamuoyunun bu sorunla ilgili yeni bakış açısı sergilemesi ve yeni plan sunması gerektiğini düşünüyorum.

30 sene önce benim de katıldığım Oslo toplantısında (1993-1995) biz Filistinliler tarihi Filistin topraklarının yüzde 78'i üzerinde kurulmuş İsrail devletini kabul etmiştik. Ve bu yüzde 22'lik tarihi topraklar üzerindeki silahsız devlet olma koşulunu biz silahsız devlet olması koşuluyla kabul etmiştik. Ancak İsrail bugün de bu anlaşmayı uygulamıyor ve Filistin devletini 1967 yılına kadarki sınırlar içinde tanımıyor.'


Bu yılın başından olayların başladığı güne kadar Ürdün Nehri'nin Batı kıyısında İsrail ordusunun açtığı ateşler sonucunda 360 Filistinlinin hayatını kaybedettiğini ve 5 binin üzerinde Filistinli yaralandığını hatırlatan Nofel, sözlerine şunları ekledi:

'Olayların barışçıl zemine dönmesinin anahtarı olarak Filistin tarafı başkenti Kudüs'ün Doğusunu kapsayan Filistin devletinin ve başkenti Kudüs'ün Batısını kapsayan bir modelli çözüm istiyor. Aynı modeli savunan Rusya istişarelerin 2002 yılından bu yana yürürlükte bulunan 'Ortadoğu Dörtlüsü' -ABD, Rusya, AB ve BM formatında başlayarak görüşmelere evrilmesini istiyor.'
 

 

Lenta.ru:

"İsrail ordusu Hamas'ın deniz askeri hedeflerini vurdu"

Açıklamada vurulan hedeflerin Hamas tarafından 'İsrail kıyılarında terör eylemleri yapmak için kullanıldığı' ifade edildi. İsrail topraklarına girmeye çalışan bir denizcinin de imha edildiği belirtildi.


"İsrail, öldürülen militanların sayısına ilişkin kesin bilgi verdi"

İsrail, saldırının başlamasından bu yana en az bin militanın öldürüldüğünü açıkladı. Kan Radyo'sunun haberine göre ölen militanların sayısına ilişkin bilgiyi İsrail askeri kaynakları verdi.


"İsrail'de 200 başsız ceset bulundu"

İsrail'in güneyindeki Kfar Aza beldesinde 200 başsız ceset bulundu. Bununla ilgili haberi i24 kanalı paylaştı. İsrail ordusunun gazetecilere Gazze Şeridi'nin birkaç kilometre ötesindeki bölgeye gitme izni tanıdı.

Kafasız cesetlerin arasında 40 çocuk ve aynı zamanda bebek bulunuyor. Radikal Filistin gruplarının beldeye saldırısı sırasında birçok aile evini terk etme fırsatı bulamadı.

Güvenlik güçleri cesetleri evlerden çıkarmayı sürdürüyorlar, onun için ölü sayısında artış olabileceği ifade ediliyor.

 

 

TASS:

"Başbakan Yardımcısı Novak, İsrail-Filistin çatışmasının enerji pazarını etkileyebileceğini söyledi"

Kuşkusuz, biz bu konuları müzakere ediyoruz. Dünyadaki herhangi bir benzeri olay enerji kaynaklarının kullanımını bu veya diğer şekilde etkileyebiliyor.


"NBC: ABD sivillerin Gazze Şeridi'nden Mısır'a tahliye edilmesi üzerinde çalışıyor"

NBC kanalı haberini ABD üst düzey yöneticilerine dayandırıyor. Tahliye konusunu Washington'un diğer ülkelerle de müzakere ettiğini ancak somut ülke isminin verilmediği ifade ediliyor.

Mevcut plana göre, Gazze Şeridi'nde ikamet eden ABD vatandaşlarının ve sivil ahalinin, çapraz ateş altına düşmemek için bölgeyi Güney Koridoru'ndan terk etmesi gerekir.


"ABD'li birkaç senatör Hamas'a yardım ettiği iddiasıyla İran'a karşı tedbir alınması çağrısında bulundu"

Cumhuriyetçi Parti'den birkaç senatör İsrail'e saldıran Filistinli radikal Hamas grubunu desteklediğini iddia ederek İran'a karşı yaptırımlar ve hatta güç kullanımı da dahil olmakla Beyaz Saray'dan tedbirler alınmasını istedi.

Ayrıca, bu haberi yayımlayan Politico gazetesi, Tahran'ın bu işle ilgisinin olmasına dair ABD'nin elinde kanıtın olmadığını ifade etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU