Siyasi analist Muhammed el-Yahya: İki devletli çözüm olmadan bölgede barış sağlanamaz

Topun İsrail'in sahasında olduğunu vurgulayan Yahya, “Ya adil bir çözüm ya da uzun bir çatışma bizi bekliyor” dedi

İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu çok sayıda bölgede yangın çıktı / Fotoğraf: AFP

Siyasi analist Muhammed el-Yahya, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Filistin-İsrail çatışmasına pratik ve gerçekçi çözümler bulmanın gerekliliğini vurgulayarak, Ortadoğu bölgesinin iki devletli çözüm olmadan barış ve istikrara ulaşamayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yahya, Washington Post'taki makalesinde, “Cumartesi günü şafak vakti Hamas ile İsrail arasında çıkan savaşın, onlarca yıldır devam eden Filistin-İsrail çatışmasına bölgesel bir çözüm üretilmeden Ortadoğu'da kalıcı bir barışın olamayacağını doğruladığını” yazdı. Yahya, makalenin devamında “İleriye yönelik iki yolumuz var. Birincisi, İsrail'i haritadan tamamen silme yanılsamasını elde etmek amacıyla çatışmayı derinleştirmeye dayanıyor. Hamas Hareketi’nin İsrail içindeki saldırılarına destek veren İran'ın tercih ettiği yol budur. Bu yol, çatışmanın iki tarafı arasındaki düşmanlığın körüklenmesine katkıda bulunan İran'ın çıkarınadır” ifadelerini kullandı. Yahya şöyle devam etti:

İkinci yol ise bölge halkları arasında uzlaşıya dayalı kalıcı barışın sağlanmasını hedefliyor. Suudi Arabistan bu yaklaşımı yirmi yılı aşkın bir süre önce önerdi. Onun zorlu diplomatik ve siyasi çabaları, 2002 yılında Beyrut'ta düzenlenen Arap Zirvesi'nde ilan edilen Arap Barış Girişimi ile sonuçlandı. Söz konusu girişim, 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletinin kurulması da dahil olmak üzere bir dizi taviz karşılığında, İsrail'e uluslararası tanınma, bölgesel meşruiyet ve güvenlik garantileri vaat ediyordu. Bu girişimden bu yana geçen 21 yıldaki saha gerçekliği, 1967 sınırlarına dönüş gibi bazı hükümlerin bugün hayata geçirilmesini zor kılıyor. Ancak Suudi yetkililer bunun iyi niyetli girişimlerin başlatılabileceği sağlam bir temeli temsil ettiğine inanıyor. Nihai, adil bir çözüme ulaşmak kolay olmayabilir ama imkânsız da değil.

“Suudi Arabistan'ın barışa ulaşma çabalarının, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu bağlamda yoğunlaştığı çabalar ışığında artan bir ivme kazandığını” belirten Yahya, “Yahudileri azınlığa dönüştürebilecek tek devlet gerçeğinin aksine, İsrail toplumunda iki devletli çözümü destekleyen görüşlerin artmasına rağmen, İsrail'in Filistin meselesine yönelik uzlaşmazlığı sabit kalıyor” dedi. Yahya, Şarku'l Avsat'la yaptığı açıklamada şuna dikkat çekti:

Suudi Arabistan'ın bu uzun çatışmaya pratik ve gerçekçi çözümler bulmaya yönelik ciddi çabası, onun, Filistin meselesine yönelik herhangi bir başarılı çözümün İran'ın sürekli olarak şiddeti kışkırtmaya dayalı stratejisine tehdit oluşturacağını anlamasından kaynaklanıyor. Suudi Arabistan dışında hiçbir ülke, İslam ülkelerinin bölgede kalıcı barışın inşası ve sürdürülmesine yönelik kolektif eylemi teşvik etme çabalarını harekete geçiremez.

Yahya, “Top artık İsrail'in sahasında. Ya bugün tanık olduğumuz sonsuz şiddet döngüsüne son verecek güvenilir bir barış sürecini seçer, ya da bir sonraki duyuruya kadar savaş ve şiddet ocağına düşmeye devam eder” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU