Rus basınında Hamas-İsrail savaşı: "Sorunun iki devlet temelinde çözülmesi gerekir"

Rusya basını Hamas-İsrail savaşının gidişatını nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın gerçekleştirdiği "Aksa Tufanı" isimli saldırı sonrası başlayan İsrail-Filistin çatışması 4. gününde.

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına dördüncü gününde de devam ediyor.

Peki, Rus basını Gazze'de yaşananları nasıl gördü?

Independent Türkçe için Rus basında 10 Ekim Salı günü yer alan haberleri derledik.
 

 

Kommersant:

"Hamas, İsrail'in evlere saldırmasına cevap olarak esirleri öldüreceğini açıkladı"

Filistin Hamas Harekatı askeri kanadı İzzüddîn el-Kassâm Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde İsrail'in her 'uyarısız saldırısı' veya Gazze Şeridi'nde bina patlatması durumunda birer esir öldüreceklerini ifade etti.

Al Jazeera kanalının yayımladığı açıklamada Ebu Ubeyde, 'Uyarı yapılmadan suçsuz insanlara karşı gerçekleştirilen her bir saldırıya elimizde bulunan esirlerin öldürülmesiyle karşılık verilecektir' dedi.

Hamas militanlarının saldırısından bu yana geçen sürede ölenlerin sayısı 900'ü buldu.


"Hamas'ın İsrail'e saldırısında bir Rus hayatını kaybetti"

Rusya Büyükelçiliği'nin konsolosluk biriminden yapılan açıklamada halihazırda 4 Rusya vatandaşının kayıp durumunda olduğu belirtildi.


"İsrail vanayı kapatıyor"

İsrail en büyük doğalgaz yataklarından biri konumundaki Gazze Şeridi yakınlarında bulunan ve Hamas füzelerinin vurabileceği Tamar yatağından doğalgaz çıkarılmasını geçici olarak durdurdu.

İç tüketicilere Levathian yatağından doğalgaz verilişi sürdürülecek.

Ağrılıkla Mısır'a gaz ithal edilen Tamar yatağından gaz sevkinin durdurulması halinde, kış aylarında Mısır'a ve AB ülkelerine sevkiyatın kısıtlanmasına neden olabilir.


"Filistin meselesi belli bir noktaya geldi"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 9 Ekim Pazartesi günü Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüşmesinde yaptığı konuşmada şu hususa vurgu yaptı:

'Bu tür kırılmalar çoğu kez yaşandı ancak ortamın sakinleşmesinden sonra hiçbir vakit Ortadoğu'daki istikrarı bozan ana nedenin ortadan kaldırması için gereken çabalar gösterilmedi. Filistin sorununun BM Güvenlik Konseyi Kararları, tarafların Oslo ve Madrid'de vardığı anlaşmalar ve aynı zamanda Arap Barış Girişimi temel alınarak çözüme ulaştırılmamasını kastediyorum.

Biz BM Güvenlik Konseyi'nde konuya ilişkin görüşmelerin sonuçlarına ilişkin bilgi edindik. Bu konudaki tutumundan dolayı Rusya'ya şükranlarımızı sunuyoruz. Filistin sorunu yeni değil, halihazırdaki çatışmayı yeni olarak görmememiz gerekir. Bunun derin kökleri var.'

Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt, Filistin ile İsrail arasındaki sorunun nihai çözümünün BM Güvenlik Konseyi kararlarında ifade edildiği üzere iki devlet ilkesi temelinde çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

 

İzvestiya:

"Rusya Büyükelçisi İsrail'de Rusya vatandaşının hayatını kaybettiğini onayladı"

Çatışmalarda 2 bin 741 insan zarar gördü. Yaralılar hastanelere sevk edildi. 605 yaralıdan en az 155'nin durumunun ağır olduğu netleşti.


"Cehennem ve İsrail: Ortadoğu'daki savaş Ukrayna'yı nasıl etkileyecek?"

İsrail'in bu sorunu hızlı çözmesi halinde Ukrayna için ciddi bir değişiklik olmayacaktır.

Savaşın haftalarca ve aylarca sürmesi durumunda Ukrayna için sorunlar baş gösterecek.

Bu durumda Kiev'e sevk edilecek silah ve diğer yardımların çoğu Ortadoğu'ya gidecek.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin karşı saldırıyı tamamen unutarak şimdi kontrol altında tuttukları topraklar üzerinde kontrolü sürdürmek için savunmaya geçecek.

Medyanın ve sokak gösterilerinin etkisi altında, örneğin Lübnan ve İran gibi İslam ülkeleri de çatışmaya katılabilirler. ABD de dışarda kalmayacak. Tüm dünyanın ilgisi Ortadoğu'ya odaklanacağı için Ukrayna ikinci plana geçecek.

 

 

Lenta.ru:

"Rusya, vatandaşlarının Gazze Şeridi'nden tahliye edilmesi üzerinde çalışılıyor"

Rusya Federasyonu'nun İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, televizyon konuşmasında Rusların Gazze Şeridi'nden tahliyesi yolları üzerinde çalışıldığını ifade etti. 

Viktorov, tahliyelerin gerçekleşmesi durumunda vatandaşların üçüncü ülkelere götürülerek oradan Rusya'ya sevk edileceğini belirtti.


"Rusya da İsrail 'Demir Kubbe'sinin etkisizliğini ifade etti"

Başlıca sıkıntı hava saldırısının gerçekleşmesi durumunda sistemin tökezlemesi ve havada bulunan füzeleri imha edememesidir. Onun etki gücü yüzde 10-15 civarında.


"İsrail ile Filistin arasındaki sorun yüzünden AB'de çatlak yaşandığı ortaya çıktı"

AB'nin Genişlemeden ve Komşuluk Politikalarından sorumlu komiseri Oliver Varheyli, Avrupa Komisyonu'nun, Filistin Özerk Bölgesi için öngörülen 691 milyon euroluk yardımı donduracağını açıkladı.

Buna rağmen AB Krizleri Ortadan Kaldırma Komiseri Janez Lenarcic ihtiyacı olan Filistinlilere AB yardımı talep devam edene kadar yapılacak.

  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU