Britanyalı seçmenlerin sadece yüzde 9'u Brexit'in iyi gittiğini düşünüyor

Ancak Ayrılma yanlılarının yüzde 61'i hâlâ ayrılmanın nihayetinde iyi sonuç vereceği fikrinde

(AFP)

Yeni bir araştırma, Britanyalı seçmenlerin onda birinden daha azının Brexit'in iyi gittiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Düşünce kuruluşu UK in a Changing Europe (UKICE) tarafından yapılan araştırmaya göre, AB'den ayrılmanın başarılı olduğunu söyleyenlerin oranı şu an sadece yüzde 9.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçmenler bu politikanın nihayetinde iyi sonuç vereceği konusunda da giderek daha karamsar hale geliyor. Seçmenlerin yalnızca üçte birinden azı (yüzde 30) bu ifadeye katılıyor.

2016'da Ayrılma yönünde oy kullananların bile sadece yüzde 61'i politikanın nihayetinde iyi sonuçlanacağını düşünüyor.

AB'ye yeniden katılmaya dair varsayımsal bir referandumda, katılımcıların yüzde 48'i yeniden katılmaktan yana oy verirken yüzde 32'si aleyhte oy kullanacak, geri kalanıysa kararsız kalacak.

Raporun yazarları, yeniden katılma lehindeki farkın ilk ayrılma oylamasından daha büyük olmasına rağmen, sonuçları yorumlarken ihtiyatlı davranılması gerektiğini belirtiyor.

Yazarlar, bu politikadan neredeyse oybirliğiyle duyulan memnuniyetsizliğin, mutlaka bloğa yeniden katılmak yönünde oylara dönüşmeyebileceğini söylüyor.

UKICE Direktörü Anand Menon, sonuçların Brexit politikaları söz konusu olduğunda hem İşçi Partisi hem de Muhafazakar Parti liderleri üzerindeki "kısıtlamaları" gösterdiğini söyledi.

Menon "Artık birçok Ayrılma yanlısının Brexit'in hükümetin beceriksizliği nedeniyle işe yaramadığını düşündüğü göz önüne alındığında, Rishi Sunak konuyu silah olarak kullanmakta zorlanabilir" dedi.

Keir Starmer ise Birleşik Krallık (BK) - AB ilişkisinde önerdiği sınırlı revizyonların, birçok seçmenin AB'den ayrılma kararından kaynaklandığını düşündüğü ekonomik sorunları nasıl gidereceğini henüz açıklamadı.

UKICE araştırmacısı Sophie Stowers şunları ekledi:

Bu rapor, Brexit'in gidişatından memnun olmayan Ayrılma yanlıları hakkındaki varsayımların çoğunun yanlış olduğunu gösteriyor.

Brexit'in uygulanmasından duyulan mutsuzluğun doğrudan Birlikte Kalma ya da Yeniden Katılma yönünde bir desteğe dönüşeceğini varsaymak cüretkarlık olur.

Aksine, birçok Ayrılma yanlısı yine 2016'daki gibi oy kullanır. Brexit'in doğru siyasi liderlikle kurtarılabileceğini düşünüyorlar.

Araştırma, düşünce kuruluşu Public First için yapıldı. Public First'ün kurucu ortağı Rachel Wolf şunları söyledi:

Seçmenler arasında, ister Ayrılma ister Kalma yönünde oy kullanmış olsunlar, büyük bir hayal kırıklığı duygusu var.

Bu, ana partilerden herhangi birinin Brexit'i seçimlerde kendi avantajına kullanmasını zorlaştırıyor.

Parti liderlerinin doğal eğilimi bu konuda susmak olacak fakat buraya nasıl gelmiş olursak olalım, AB dışında parlak bir geleceğe giden bir yol olduğunu gösterebilecek lider çok şey kazanabilir.

BK'deki siyasi partiler, referandumdan bu yana yeniden katılıma yönelik destek dalgasına rağmen, 2020'den beri Brexit'i bir mesele olmaktan çıkarmak için harekete geçti.

İşçi Partisi, AB'ye ve hatta ortak pazara yeniden katılmayı reddederken, Rishi Sunak yönetimindeki Muhafazakarlar, bir zamanlar Boris Johnson'ın tercih ettiği bir yaklaşım olan Brüksel'le kavgaya tutuşmaktan geri adım attı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU