ABD'deki göçmen gözaltı merkezlerinde bu yıl bine yakın kabakulak vakası yaşandı

Kapalı alanda kolayca bulaşan hastalık kabartılara, baş ağrısına ve ateşe neden oluyor

ABD'li yetkililer bu tesislerin kısa süreli beklemelere uygun tasarlandığını belirterek gözaltındakilere aşı uygulamıyor (AFP)

ABD'deki göçmen tesislerinde en az 931 kabakulak vakası tespit edildi. Yetkililer hastalığın yayılması için "tüm şartların hazır olduğunu" söylüyor.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) yeni raporu, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP) ile ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Merkezi (ICE) tesislerinde yaşanan salgınları ayrıntılarıyla ortaya koydu. Rapora göre salgınlar hem gözaltındakileri hem de görevlileri etkiledi.

 

 

Haziranda ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın bu merkezlerde göçmenlerin, sadece ayakta durulması için tasarlanmış ve tuvaletlere sınırlı erişimleri olan alanlarda tutulduğu korkunç koşulları tespit etmesinin ardından tesislerin kötü durumunu gösteren bir rapor daha yayımlanmış oldu.

ABC News'e konuşan Massachusetts eyaletindeki South Shore Health hastane grubunun enfeksiyon hastalıkları bölümü yöneticisi ve başhekim yardımcısı Dr. Todd Ellerin şunları söyledi:

Bu gözaltı merkezlerinde kabakulağın yayılması için tüm şartlar uygun. Bu virüsün yayılması için bireylerin arasında bir iki metre mesafe olması yeterli. Hapşırmak, birine doğru öksürmek veya bir içeceği birlikte içmek virüsü yayabilir.

Ancak durumun nasıl tersine çevrileceği henüz belirsiz. CBP yetkilileri bu tesisler kısa süreli beklemelere uygun tasarlandığı için gözaltındakilerin aşılanmasını uygun bir çözüm olarak görmediklerini söylüyor.

Diğer yandan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre aşılama, kabakulak hastalığının yayılmasını önlemenin en etkili yolu.

Bir CBP sözcüsü şu açıklamaları yaptı:

CBP gözaltılarının kısa süreli niteliği ve aşılama programı yürütmenin karmaşıklığı nedeniyle, ne CBP ne de tıbbi destek aldığı yüklenicilerin yönetimi gözaltındakilere genellikle aşılama uygulamıyor.

ICE'nin bir sözcüsüyse grip aşıları ve diğer aşıların istendiğinde uygulandığını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kar amacı gütmeyen Mayo Clinic isimli tıp merkezine göre kabakulak hastalığı baş ağrısı, ateş, kas ağrıları ve yanaklarda şişliğe yol açıyor. Belirtiler arasında yiyecekleri çiğnerken ya da yutarken yaşanan ağrılar yer alabiliyor. Üstelik toplumun yaklaşık yüzde 80-90'ı bu hastalığa bağışıklık kazanmış değil.

Raporu yayımlayan göre bu yılın ilk yarısında ABD'nin 45 eyaletinde ve Columbia bölgesinde yaklaşık bin 799 kabakulak vakası yaşandı.

Kabakulak virüsü için 1967'de aşılamalar başladığında, yıllık 186 bin vaka bildiriliyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU