CNN, bombardıman altındaki Gazze sakinleriyle konuştu: "Gidecek bir yerimiz yok"

"Her zaman saldıran taraf İsrail oluyordu"

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında yerleşim yerleri ve camiler de hedef alındı (AA)

Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı saldırıların üçüncü gününde gözler Gazze Şeridi'ne çevrildi.

İsrail ordusunun gece boyunca havadan ve denizden bombaladığı Gazze'ye yönelik bir kara harekatına başlaması beklenirken, Gazze sakinleriyse karmaşık duygular yaşıyor.

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN'e göre, Gazze'de yaşayanların bazıları İsrail'e yönelik elde edilen zaferi kutlarken, diğerleriyse İsrail'den gelmesi beklenen sert misillemenin korkusuyla yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi sabahı gerçekleşen saldırıların ardından savaş ilan etmiş ve "kara gün için güçlü bir intikam" sözü vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in şu ana kadar düzenlediği saldırılarda 78'i çocuk 493 Filistinli yaşamını yitirdi.

Netanyahu ayrıca Hamas militanlarının saklandığı tüm binaları yok edeceklerini belirterek, sivillerden Gazze'yi terk etmelerini istemişti. Ancak İsrail tarafından havadan, karadan ve denizden abluka altında tutulan Gazze'de sivillerin gidebileceği bir yer yok.

Yaklaşık 365 kilometrekarelik bir bölgede 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze, dünyanın nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden biri.

Ancak CNN'e göre, İsrail'le savaşa yabancı olmayan Gazze sakinlerinin önemli bir bölümünün sığınaklara erişimi yok ve evlerinden başka saklanacakları bir yer mevcut değil.

İsrail'le Gazze arasındaki geçiş kapısı Erez'de yoğun çatışmalar yaşanırken, bölgeden çıkış için Mısır'a açılan ve sıkı bir şekilde kontrol edilen Refah sınır kapısından başka bir seçenek kalmadı.

Gazze sokaklarıysa enkaz ve tozla kaplanmış durumda.

"Üzerimizdeki kıyafetlerle evi terk ettik"

İsrail saldırılarında evini kaybedenlerden biri olan 55 yaşındaki Salim Hüseyin, henüz 5 ay önce taşındıkları gökdelenin neden vurulduğunu bilmediğini söyledi.

Saldırıdan birkaç dakika önce İsrail güçleri tarafından uyarıldıklarını belirten Hüseyin, "Sadece üzerimizdeki kıyafetlerle evi terk ettik" ifadelerini kullanırken, ailesinin hiçbir şeyi kalmadığını ve gidecek bir yerleri olmadığını söyledi.

Gece boyunca İsrail güçleri, Gazze'deki en az 10 yüksek katlı binayı Hamas tarafından kullanıldığı iddiasıyla vurdu.


75 yaşındaki Hani El-Bawab, hava saldırısı korkusuyla kendisi ve 4 kişilik ailesinin gece boyunca uyumadığını ifade ederken, yakınlardaki bir yüksek katlı binanın kendi evlerinin üzerine doğru çöktüğünü ve evsiz kaldıklarını aktardı.

Eşinin bir tanıdıklarının yanında kaldığını, kendisininse sokakta yaşadığını belirten El-Bawab, "Ne yapacağımı bilmiyorum. Sadece çocuklarımla birlikte yaşayabileceğim bir ev, bir sığınak istiyorum" diye konuştu.

Yaşananlara karşın Hamas'ı suçlamadığını belirten El-Bawab, "Her zaman saldıran taraf İsrail oluyordu. Bu kez savaşçılar içeri girdi" ifadelerini kullandı.

Birçok insan hakkı örgütü tarafından, "dünyanın en büyük açık hava hapishanesi" olarak tanımlanan Gazze'de, yaklaşık 17 yıldır dünyanın geri kalanından kopuk bir yaşam devam ediyor.

İsrail yönetimi Hamas saldırılarından sonra bunu bir adım öteye taşıyarak bölgeye sağladığı elektriği kesme yoluna gitti ve Gazze sakinleri şu anda günde sadece 4 saat elektriğe erişebililiyor.

Bölgedeki internet bağlantısının da dalgalı olduğu belirtiliyor.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU