Dişi hayvanların birbirine erkek seçmeyi öğrettiği keşfedildi

"Doğada erkeklerin bu kadar çeşitli olma nedeni; genç dişilerin yaptığı hatalar"

Tavus kuşlarının çiftleşme zamanlarının nisan ve ağustos arasında olduğu biliniyor (Wikimedia Commons)

Yeni bir çalışma, dişi hayvanların ayırt edici özelliklere sahip erkekleri eş olarak seçmeyi diğer dişilerden öğrendiğini ortaya koydu.

Cinsel seçilim, uzun, desenli kuyruklar ve kanatlar gibi özelliklerin evrimini içeriyor. Örneğin erkek tavus kuşları etkileyici bir kuyruğa sahipken dişilerde böyle bir özellik mevcut değil.

Bu özellikler, hayatta kalma yeteneğini artırmak için değil, bir hayvanın eş bulma şansını artıracak şekilde evrimleşti.

Hayvanlar alemindeki birçok türde dişi seçici konumda olduğu ve erkeklerin dans veya kavga ederek dişiyi etkilemeye çalıştığı düşünülürse ayırt edici özelliklerin de erkeklerde ortaya çıkması şaşırtıcı değil.

Bir dişinin düşük kaliteli spermlere sahip bir erkekle çiftleşmesi, tam tersi duruma göre çok daha maliyetli. Zira erkekler hızla bir sonraki dişiyle çiftleşebilirken, dişiler yavruları dünyaya getirmek için bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum, hayvanlar aleminde cinsel olarak seçilmiş çok sayıda erkek özelliğinin ve bazı çok seçici dişilerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Şimdiye dek bilim insanları, erkekler arasındaki etkileşimlere odaklanırken, dişilerin evrimi şekillendirme biçimi çoğu zaman gölgede kaldı.

ABD'deki Florida Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılarsa bu durumu değiştirmek ve cinsel seçilim teorilerindeki bazı boşlukları doldurmak için dişilere odaklandı.

Çalışmada genç dişilerin, daha deneyimli dişilerin eşlerini seçmesini izlediği ve bu şekilde nasıl bir eş seçeceklerini öğrendiği ortaya kondu.

Erkekler neden bu kadar çeşitli?

Bu noktada araştırmacılar şu soruyu odağına aldı: Dişiler birbirinden öğrenerek hep benzer erkekleri seçiyorsa doğada neden bu kadar farklı özelliklere sahip erkek hayvan var?

Araştırmaya göre bunun cevabı, genç dişilerin yaptıkları hatalarla ilgili.

Nitekim bu araştırma, genç dişilerin diğerlerinin davranışlarını kopyalamaya çalışırken hata yapabildiğini gösteren ilk çalışma oldu.

Örneğin, deneyimli dişi daha kırmızı tüylü erkekleri tercih ederek, bir grup içindeki en kırmızı tüylü erkeği seçiyor. Ancak deneyimsiz dişi, bunu izlerken, söz konusu erkeğin kuyruğunun uzun olması nedeniyle seçildiği kanısına kapılabiliyor.

Araştırmacıların gözlemlenen dişilerin davranışlarından yola çıkarak hazırladığı bilgisayar simülasyonları da bu teoriyle tutarlı sonuçlar verdi.

Bulgulara göre genç dişilerin hataları, erkeklerde tek bir çekici özelliğin diğerlerini geride bırakarak öne çıkmasını engelliyor ve zaman içinde dişilerin tercihlerinde değişikliklere bile yol açabiliyor.

 Nottingham Trent Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Bölümü'nde Baş Öğretim Görevlisi Louise Gentle, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda bulguları şöyle yorumladı:

Bu, popülasyonlardaki çeşitliliğin nasıl korunabileceğini açıklayan ilk cinsel seçilim teorisi.

 

Independent Türkçe, The Conversation, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU