Trump'ın nükleer denizaltılarla ilgili gizli belgeleri Avustralyalı milyarderle paylaştığı öne sürüldü

"İş insanı Anthony Pratt de hassas bilgileri en az 45 kişiye gönderdi"

Trump (solda), 2019'da Pratt'in (ortada) firmasının Ohio'daki yeni tesisinin açılışına, dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison'la (sağda) katılmştı (Reuters)

ABD merkezli yayın kuruluşu ABC News, Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer denizaltılara ilişkin gizli belgeleri Avustralyalı bir iş insanıyla paylaştığını iddia etti. Yine ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) da  bu kişinin milyarder Anthony Pratt olduğunu ileri sürdü. 

İkili arasındaki görüşmeye dair bilgi sahibi olduğunu iddia eden ve kimliklerini paylaşmayan yetkililer, Trump'ın Pratt'le Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesinde Nisan 2021'de bir araya geldiğini söyledi.

İddialara göre Pratt, Avustralya'nın ABD'den nükleer denizaltı alması gerektiğini söyleyince, Trump da bunlarla ilgili gizli belgeleri iş insanına gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu belgelerde, nükleer denizaltıların kaç adet başlık taşıyabileceğine ve Rus denizaltılarına gizlice ne kadar yaklaşabileceğine dair önemli bilgiler yer alıyordu.

Dünyanın en büyük ambalaj firmalarından Visy Industries'in yöneticiliğini yapan Pratt'in, nükleer denizaltılarla ilgili hassas bilgileri, aralarında Avustralya'nın üç eski başbakanının, gazetecilerin ve devlet yetkililerinin yer aldığı en az 45 kişiyle paylaştığı savunuldu. 

NYT'ye konuşan kişiler, bu durumun "ABD donanmasını tehlikeye soktuğunu" söyledi.

Trump ve Pratt, iddialara ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Avustralya'nın eski Washington Büyükelçisi Joe Hockey ise durumun çok ciddi olmadığını savunarak, "Eğer Trump'la Pratt'in görüşmesi bundan ibaretse biz bunları zaten biliyoruz. ABD denizaltılarında yıllarca görev yapan askerlerimiz var. ABD donanmasıyla aynı silahları ve teknolojileri paylaşıyoruz" dedi.

Öte yandan Avustralya, Eylül 2021'de Fransa'yla yaptığı denizaltı tedariki anlaşmasını bozarak, Birleşik Krallık (BK) ve ABD'yle AUKUS paktına girmişti. 

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'ın iletişime geçtiği Avustralya'nın eski başbakanları Malcom Turnbull ve John Howard, Pratt'in bu belgeleri kendileriyle paylaşmadığını savundu. 

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'in ofisiyse yorum talebine yanıt vermedi. 

FBI ajanları, Trump'ın Florida'daki evine geçen yıl 8 Ağustos'ta baskın düzenlemişti. Baskında, Mar-a-Lago'daki malikanede ulusal sırların ve hassas bilgilerin yer aldığı en 100 belge ele geçirilmişti. Nükleer denizaltılara ilişkin söz konusu belgelerin bunlar arasında yer alıp almadığı bilinmiyor. 


Independent Türkçe, AFP, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU