Adalet Bakanı Gül: Yeni adli yıl hukuk devleti ilkesini derinleştirme dönemi olacak

Yarın başlayacak 2019-2020 adli yılı dolayısıyla mesaj yayınlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "güven veren, erişilebilir adalet" prensibiyle hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin yeni yılın yol haritası olacağını belirtti

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yarın başlayacak yeni adli yılın açılışı dolayısıyla bir videolu mesaj yayınladı.

Türk yargısının, hukuk dışı saldırılarla karşılaştığını ve ciddi sınamalardan geçildiğini belirten Bakan Gül, "Başta FETÖ olmak üzere ihanet şebekelerine karşı mücadele, hukuk ve adalet zemininde sürdürülecektir" dedi.

Gül mesajında, toplum yararını korumanın bireyin haklarının korunmasından farklı olmadığını belirtti. 

Adalet Bakanı, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin yeni adli yılın temel ajandası ve yol haritası niteliği taşıdığını söyledi.

"Güven veren ve erişilebilir adalet"

Yeni adli yılın, hukuk devleti ilkesini derinleştirme dönemi olacağını vurgulayan Adalet Bakanı Gül, şu ifadeleri kullandı:

Yeni adli yıl, adalet teşkilatımız için reformcu ve kararlı bir yaklaşımla temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini derinleştirme dönemi olacaktır. Bu noktada, 30 Mayıs 2019'da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanan 'Yargı Reformu Strateji Belgesi' yeni adli yılın temel ajandası ve yol haritası niteliğini taşımaktadır. Özünde insan onuru, insan hak ve hürriyetleri bulunan Strateji Belgesi'yle demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlükleri geliştirme ve genişletmeye yönelik irademizi açıkça ortaya koymuş bulunuyoruz. 'Güven veren ve erişilebilir adalet' prensibiyle hazırladığımız bu belgede yer alan temel amaçlar doğrultusunda, milletimize taahhüt ettiğimiz hedef ve faaliyetleri, ilgili tüm kurumların aktif katılımıyla demokratik ve çoğulcu bir zeminde birer birer hayata geçireceğiz. Bu reform belgesinin kararlılıkla uygulanması, güncel sorunların çözümüne katkı sunacağı gibi, yargısal işleyişimizin ve hukuk sistemimizin istikbaldeki yerini ve standartlarını da güçlendirecektir. Hangi reformu, hangi düzenlemeyi yaparsak yapalım, adalet hizmetlerinde çıtayı yükseltecek olan hiç şüphesiz uygulamalardır, mahkemelerden çıkan kararlardır.

"Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır"

Herkesin adil yargılanma hakkı bulunduğuna işaret eden Bakan Gül, mahkemelerin bağımsızlık ve tarafsızlık temelinde, adaletle işlediğine dair vatandaşların inancını ayakta tutmak ve kuvvetlendirmenin adalet teşkilatının temel ödevi olduğunun altını çizdi. Abdulhamit Gül, "Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır. Bu kapıdan herkes memnuniyetle ayrılmalıdır. Adalet beklentisi karşılanmış, adalet ihtiyacı tatmin edilmiş bir toplum, hukukun üstünlüğünün de güvencesi ve bekçisi olacaktır" dedi.

Gül, toplumun her kesiminin, istisnasız tüm vatandaşların hukukuna sahip çıkılacağını kaydetti:

Bu vesileyle lekelenmeme hakkının korunmasına, adil kararların makul sürede verilmesine hizmet eden 'yargıda hedef süre' uygulamasının yerleşmesine, arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarının geliştirilmesine, bilirkişilik müessesesinin etkinleştirilmesine ve elektronik tebligat gibi yenilikçi uygulamalarımızın benimsenmesine yönelik irademizi sahiplenen bütün uygulamacılarımıza teşekkür ediyorum. Hukukun üstünlüğüne ödünsüz bir bağlılıkla ülkemizin her köşesinde milletimize adalet dağıtacak, bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkacak yargı mensuplarımızın ve bütün yargı teşkilatımızın yeni adli yılını kutluyorum. 2019-2020 Adli Yılı, ülkemize, vatandaşlarımıza, yargı teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun.

 

Yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek yeni adli yıl açılış töreni tartışmalara neden olmuş, pek çok baro törene katılmayacağını açıklamıştı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) törene katılırken, 40'ı aşkın baro katılım sağlamayacağını belirtmişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU