Almanya Cumhurbaşkanı, II. Dünya Savaşı’nın başlangıcının 80. yıl dönümünde Polonya’dan af diledi

Kendi ülkesindeki aşırı sağa da gönderme yapan Steinmeier, “Avrupa’da nasyonal sosyalistlerin aşağılık terör iktidarının Alman tarihinde yalnızca bir dipnot olduğunu savunanların sözleri yalnızca kendilerini bağlar” dedi

Almanya lideri Steinmeier, Polonya'nın Wielun kentinde düzenlenen törende konuşmasını hem Almanca hem de Lehçe yaptı (AP)

1 Eylül 2019, II. Dünya Savaşı’nın başlamasının 80. yıl dönümü…

Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler’in 1 Eylül 1939'da Polonya’ya saldırmasıyla patlak veren savaşın yaraları aradan geçen onlarca yılda hala sarılmaya çalışılıyor.

Toplamda 50 milyondan fazla kişinin öldürüldüğü belirtilen savaşa dair veriler, Polonya’nın 3 milyonu Yahudi olmak üzere yaklaşık 6 milyon yurttaşını kaybettiğini gösteriyor.

Savaş yıllarında ağır yıkım yaşayan ülke bugün onlarca devlet liderinin katılması beklenen törenler için hazırlanırken, Nazi işgalinin yaşattığı trajediyle ilgili Almanya’dan üst düzey bir açıklama geldi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, savaşta ilk bombaların düştüğü küçük Wielun kentinde düzenlenen tören sırasında Polonya’dan af diledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin haberine göre Steinmeier hem Almanca hem de Lehçe yaptığı açıklamasında, “Wielun saldırısının kurbanlarının huzurunda başımı öne eğiyorum. Almanya’nın yaptığı zorbalığın Polonyalı kurbanlarının huzurunda başımı öne eğiyorum ve bağışlanma diliyorum” dedi.

Alman lider, “Polonya’da insanlığa karşı bu suçları işleyenler Almanlardı. Bu suçların geçmişte kaldığını iddia edenlerin ya da Avrupa’da nasyonal sosyalistlerin aşağılık terör iktidarının Alman tarihinde yalnızca bir dipnot olduğunu savunanların sözleri yalnızca kendilerini bağlar” diye konuştu.

Alman aşırı sağcılar katliamları "kuş pisliğine" benzetmişti

Steinmeier’ın bu sözlerle, liderlerinden birinin Alexander Gauland olduğu Alman aşırı sağına göndermede bulunduğu yorumu yapıldı.

Almanya için Alternatif (AfD) partisinin lideri Gauland, 12 yıllık Nazi Almanya’sının yaptıklarını "kuş pisliğine" benzetmiş ve milyonlarca kişinin katledildiği karanlık bir dönemi hafife aldığı için büyük tepki çekmişti.

Steinmeier konuşmasında ayrıca “Federal Almanya Cumhurbaşkanı olarak sizi temin ederim ki bunları unutmayacağız. Hatırlamak istiyoruz ve hatırlayacağız. Tarihimizin omuzlarımıza yüklediği sorumluluğu taşıyacağız” diye ekledi.

Alman mevkidaşına törene katıldığı için teşekkür eden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da “Bu tören, Polonya-Almanya dostluk tarihine yazılacaktır” dedi.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU