Rusya'nın S-300 füzesiyle kendi savaş jetini vurduğu iddia edildi: "43 milyon dolar değerindeydi"

Slovakya seçimlerinin favorilerinden Robert Fico, komşu ülkedeki savaşın bitmesi için "10 yıllık barış anlaşması" çağrısı yaptı

Rus askerlerin kendi jetlerini vurduğuna dair iddialar henüz doğrulanmadı (@front_ukrainian / Twitter) 

Ukrayna cephesinde savaşan Rus askerlerin, yanlışlıkla kendi savaş jetini vurduğu öne sürüldü.

Ukraynalı blogger'ların sosyal medyada dün paylaştığı videoda, gökyüzünde alev alan bir uçağın irtifa kaybederek düştüğü görülüyor. 

Blogger'lar, Rus askerlerin S-300 füzesiyle yaklaşık 43 milyon dolar değerindeki Su-35 model savaş jetini yanlışlıkla vurduğunu ileri sürdü. 

Savaş yanlısı Rus blogger Ilya Tumanov da Telegram'daki paylaşımında, Su-35'in düştüğünü ve pilotun hayatını kaybettiğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tumanov, olayın Zaporijya Oblastı'nda yer alan Tokmak semalarında perşembe gecesi gerçekleştiğini belirtirken, saldırının Rus askerleri tarafından düzenlenip düzenlenmediğine dair bilgi paylaşmadı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta Tokmak, Rus ordusunun kontrolüne geçmişti. Ukrayna ise Rusların kontrolündeki Melitopol şehrine giden yolun üzerinde yer alan Tokmak'ı tekrar ele geçirmek için mücadele veriyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Enstitüsü'ne göre söz konusu bölgede Rus ordusundan 70. ve 71. Mekanize Piyade Alayları savaşıyor. Ukrayna'nın güney cephesindeki komutanı Aleksandr Tarnavski, geçen hafta ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e Tokmak'ı almanın Azak Denizi'ne ulaşma planının önemli bir parçası olduğunu söylemişti. 
 


Son dönemde Avrupa Birliği'nde (AB) savaşın yarattığı ekonomik krizin de etkisiyle Ukrayna'ya askeri desteğin kesilmesi de gündemde. 

Slovakya'da bugün başlayan parlamento seçimlerinde yarışan ülkenin eski başbakanı Robert Fico, Kiev yönetimine desteğin sonlandırılmasını isteyenlerden.

Fico, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Telegraph'a "Ukrayna'yı silahlandırmak ölümden başka bir şey getirmedi" dedi.

2006-2010 ve 2012-2018 dönemlerinde başbakanlık yapan Fico, savaşın artık bitmesi gerektiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: 

10 yıllık bir barış anlaşması imzalanması ve askeri operasyonların durdurulması, Ukraynalıların ve Rusların bir 10 yıl daha birbirlerini öldürmelerine izin vermekten daha iyidir.

Slovakya'daki seçimler, ülkenin sınır komşusu Ukrayna'ya desteğinin sürüp sürmeyeceğini belirleyecek. 

Yaklaşık 4,4 milyon seçmen, 150 sandalyeden oluşan parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere yerel saatle bugün 22.00'ye kadar oy kullanabilecek. İrili ufaklı 25 parti ve ittifakın yarıştığı seçimde yüzde 7 barajını aşan partiler meclise girecek. Ancak herhangi bir partinin tek başına iktidar kurması mümkün görünmüyor. 

Seçimlere, Fico'nun Sosyal Demokrat Partisi'yle (SMER) İlerici Slovakya Partisi (PS) arasındaki çekişmenin damga vuracağı düşünülüyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın haberinde, son dönemdeki anket sonuçlarında SMER'in az farkla önde olduğuna dikkat çekildi. 

NYT, "Rusya yanlısı" SMER'in iktidara gelmesi durumunda, Macaristan'ın ardından Slovakya'nın da AB'nin savaş politikasına karşı tutum alabileceğine dikkat çekti. 
 


AB üyesi Slovakya, savaştan kaçan onbinlerce Ukraynalı göçmene kapılarını açmış ve Kiev yönetimine Rus yapımı Mig-29 savaş jetlerini gönderen ilk ülke olmuştu. 

Fico hükümetindeki yolsuzlukları araştıran Slovakyalı gazeteci Jan Kuciak'ın 2018'de öldürülmesi üzerine ülkede yönetim karşıtı gösteriler başlamıştı. Fico, protestoların üzerine görevinden istifa etmiş ve ülke siyasi krize sürüklenmişti. Slovakya'da son 5 yılda, başbakanlık görevi 5 kez el değiştirirken, iki koalisyon, bir azınlık, bir de teknokrat hükümeti düştü.


Independent Türkçe, Telegraph, New York Times, Defence-blog, AA

DAHA FAZLA HABER OKU