Suudi Arabistan’da işsizlik düşüyor

Suudi Arabistan işsizlik oranı 2023’ün ikinci çeyreğinde 8,3’e düştü

Suudi Arabistan'da iş arayanları şirketlerle bir araya getiren istihdam forumlarından biri / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan, vatandaşları arasında 2030 Vizyonu’nda belirlediği yüzde 7 işsizlik hedefine ulaşmaya yakın görünüyor. Suudi Arabistan işsizlik oranı 2023’ün ikinci çeyreğinde 8,3’e düştü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu oran 9,7 idi. Bu, hükümetin yerel pazarda iş fırsatları sağlayarak Suudiler arasındaki işsizliği ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını yansıtıyor.

Suudi Arabistan2ın 2030 Vizyonu ile toplumdaki kadınları güçlendirme ve ekonomik katılımlarını arttırma hedefleri doğrultusunda Riyad’ın çabaları, Suudi kadınların işsizlik oranının 2022'nin ikinci çeyreğindeki yüzde 19,3'ten yüzde 15,7'ye ulaşmasını sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın aktardığı veriler, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Suudi Arabistan'ın işgücü piyasası ve dijitalleşme alanında gerçekleştirdiği reformlara övgüyle örtüşüyor. İşgücü piyasası ve dijitalleşme alanında gerçekleştirilen reformlar, Suudi Arabistan’da meydana gelen büyük dönüşüm sürecine katkı sağladı. IMF, bu yıl, Suudi Arabistan Krallığı'nın 2030 Vizyonu’na yönelik iddialı yolculuğunun orta noktası olması nedeniyle önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

IMF, yüksek becerilere sahip Suudilerin oranının 2016'da yüzde 32'den 2022'de yüzde 42'ye yükseldiğini açıkladı. Suudi kadınların işgücü piyasasına katkısı son dört yılda ikiye katlanarak yüzde 37'ye ulaştı ve 2030 hedeflerinin çok ötesine geçti. Dijital sektörün genel büyümeye katkısı da 2016'da yüzde 0,2'den 2022'de yüzde 15'e çıktı.

Bu karşılık IMF, petrole bağımlılığı azaltmak, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek ve rekabet gücünü artırmak için uygulanan reformlar nedeniyle Suudi ekonomisinin bir dönüşüme tanık olduğunu doğruladı. Petrol dışı gelirlerin, katma değer vergisinin uygulanması ve üst düzey mevzuat uyumu sayesinde sadece dört yılda iki katına çıktığına dikkat çekti. Petrol dışı ihracatın 2022'de 84,4 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştığını, hizmet ve imalatın payının ise son yirmi yılda yüzde 15 arttığını bildirdi. Turizm sektörü de gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,5'ini oluşturuyor.

IMF, güçlü iç talebin etkisiyle petrol dışı büyümenin 2023'te yüzde 5'e yakın kalacağı yönündeki beklentisini yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU