Sudan’ın devrik lideri Beşir, aldığını itiraf ettiği milyon dolarları kamu yararına kullandığını iddia etti

Sudan'da nisan ayında ordu darbesi ile devrilen eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Kafeste ifade veren Beşir, ilk duruşmada aldığını itiraf ettiği milyon dolarları kamu yararına kullandığını iddia etti

Fotoğraf: AA

Sudan'ı 30 yıl yönettikten sonra nisan ayında ülkedeki protestoların ardından ordu tarafından devrilen eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk, yasa dışı mal edinmek ve döviz bulundurmak suçlamaları ile yargılandığı davada üçüncü kez hakim karşısına çıktı.

Başkent Hartum’da görülen duruşmada, devrik lider geçen haftaki oturumda itiraf ettiği Suudi Arabistan'dan aldığı paralarla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

'Paraları şahsım için kullanmadım'

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, özel uçağıyla kendisine 25 milyon dolar gönderdiğini ve bu parayı ofis müdürü vasıtasıyla teslim aldığını söyleyen Beşir şunları söyledi:

Suudi Arabistan'ı zor durumda bırakacağından parayı reddedemedik. Bu parayı şahsi menfaatim için kullanmak adetim değildir. Parayı, yardım ve bağış gibi kamu yararına kullanmak üzere evde muhafaza etmeye karar verdik. Paraları tıbbi çalışmalar, Taybe televizyonu, (ordu bünyesindeki milis güç) petrol faaliyetlerinde kullansın diye Hızlı Destek Kuvvetleri ve Uluslararası Afrika Üniversitesi gibi belirli taraflar için harcadık ve bunların belgeleri mevcut.

20190831_2_37985988_47189877.jpg
Fotoğraf: AA

 

Beşir, hakimin parayı neden devlet bankasına yatırmadığı sorusunuz ise şöyle yanıtladı:

Muhammed bin Selman isminin açıklanmasını istemedi. Sudan Bankası paranın kaynağını soracağından parayı oraya yatırmak istemedik. Bin Selman'ın ismi açığa çıkmasın diye mahkemenin gizli yapılmasını arzu etmiştim. Çünkü o parayı bana devlet başkanı sıfatıyla değil şahsıma özel olarak göndermişti.

Beşir’in avukatı Haşim Ebu Bekir ise müvekkilinin parayı kamu yararına harcadığını savunarak beraatını istedi. Savunma heyetinin tahliye talebini reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

Evinde milyonlar bulundu

Devrik Sudan lideri Ömer el-Beşir 19 Ağustos'taki ilk duruşmasında eski Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'den 65 milyon dolar, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'dan 25 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan'dan da bir milyon dolar aldığını itiraf etmişti.

Beşir’in konutunda yapılan aramada 7 milyon avro, 351 bin dolar ve 5 milyon Sudan cüneyhi bulunmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU