Hindistan'da 1,9 milyon kişi vatandaşlık listesine alınmadı

Hindistan’da 1.9 milyon kişi vatandaşlık listesinin dışında bırakıldı. Listeye alınmayan kişiler, "devletsiz" olarak tanımlanacakları endişesi taşıyor

Fotoğraf: AP

Hindistan’ın Assam eyaletinin yasal sakinleri belirlemek ve yasa dışı göçmenleri ayıklamak için bir liste hazırladı. Bangladeş’in Pakistan’dan ayrıldığı 24 Mart 1971’den önce ülkeye geldiklerini kanıtlayabilenlerin yer aldığı listede 31.1 milyon kişi yer alıyor.

Bölgede yaşayan 1.9 milyon kişinin isimleri ise listeye alınmadı. Eyalet İçişleri Bakanlığı, listede yer almayan 1,9 milyona yakın kişinin 120 gün içinde Yabancılar Mahkemeleri'ne itiraz başvurusunda bulunabileceğini açıkladı. 

Devletsiz kalmaktan korkuyorlar

Merkez ve eyalet hükümetleri, doğru olmadığını söylese de listeye alınmaya kişiler, "devletsiz" olarak tanımlanacakları endişesi taşıyor.

İnsan hakları grupları tarafından Bangladeş'ten gelen Müslüman azınlığın sınır dışı edilmesine yönelik bir girişim olarak yorumlana liste iktidardaki Bharatiya Janata Partisi tarafından destekleniyor.

İlk liste 68 yıl önce hazırlandı

Tartışmalara neden olan listenin ilk hali 1951 yılında hazırlandı. Yeni listede, ilk listede bulanlar ve onların soyundan gelenler yer alıyor. Bangladeş’in Pakistan’dan ayrıldığı 24 Mart 1971’den önce ülkeye geldiklerini kanıtlayabilenlerin isimleri de yeni listede bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU