Getty, bir görüntü oluşturma programıyla yapay zeka dünyasına giriyor

Yalnızca müşterilere açık olacak ve çalışmaları kullanılan fotoğrafçılar ödüllendirilecek

Getty Images tarafından Generic AI (Getty/AP)

Getty Images Ajansı, kendi arşivindeki diğer fotoğrafları kullanarak görüntü üretebilen ücretli bir yapay zeka programı başlatmayı planlıyor.

Ajans, programı geliştirmek için fotoğrafları kullanılacak fotoğrafçıları ödüllendirme sözü verdi.

Getty Images sözcüsü 25 Eylül Pazartesi günü AFP'ye yaptığı açıklamada, hizmetin abonelik yoluyla kullanılabileceğini ve maliyetinin müşteri siparişlerinin sayısına bağlı olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket sözcüsüne göre Getty tarafından oluşturulan model, güncel olaylar ya da haberlerle ilgili herhangi bir görüntü kullanmadan, yalnızca arşiv veritabanına tahsis edilen görüntüleri kullanıyor.

Getty, yalnızca kendi görüntülerine güvenerek müşterilerine yasal koruma sağladığını, içeriğin yasadışı kullanımı ve görüntülerin fikri mülkiyet haklarının ihlali nedeniyle herhangi bir kovuşturma olasılığını ortadan kaldırdığını iddia ediyor.

 

Bonus fotoğrafçılar

Bu programla, dünyanın en büyükleri arasında yer alan görüntü arşiviyle ünlü Getty, Open AI da dahil olmak üzere bu alanda önde gelen şirketlerle üretken yapay zeka alanında rekabete giriyor.

Bu şirkerler arasında Yeni "Firefly" programının yaratıcısı Adobe'nin yanı sıra, Imagen'i yaratan Google ve gelişmekte olan MidGourney ve StyleDefusion şirketleri bulunuyor.

Sanatçılar, programcılar ve yazarlar bu şirketlerden birçoğuna dava açarak, eserlerini kendilerinden izin almadan ya da karşılığında para ödemeden kullanmakla suçluyor.

Bir Getty sözcüsü, programın resmi adı olan Generative AI by Getty Images tarafından oluşturulacak görüntülerin yalnızca onları oluşturan müşteri tarafından kullanılabileceğini açıkladı.

Getty'den Pazartesi günü yapılan açıklamada, şirket yetkilisi Grant Verhall'ın "Üretken yapay zekanın hızlı büyümesiyle ilgili olarak müşterilerimize danıştık ve onların hem hevesli hem de tereddütlü olduklarını fark ettik" sözlerine yer verildi ve şirketin programı oluştururken bu unsurları dikkate aldığı belirtildi.

Getty, programın geliştirilmesinde fotoğrafları kullanılacak olan fotoğrafçıları, programdan elde edilecek özel gelirlerden pay alacakları için ödüllendirmeyi planlıyor.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU