Beyaz Saray yetkilileri itiraf etti: Trump’ın G7’de Çin’le telefon görüşmesi uydurmaydı

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaları, yaşadıkları karmaşayı ortaya koymuştu

Donald Trump'ın Çin'le yaptığını söylediği "olumlu telefon görüşmesi"nin arka planı ortaya çıktı (AP)

Donald Trump’ın “Çin’le” gerçekleştirdiğini iddia ettiği kafa karıştırıcı telefon görüşmesinin gizemi çözüldü: ABD Başkanı’nın böyle bir şeyi piyasaları hareketlendirmeye çalışmak için tamamen uydurduğu anlaşıldı.

CNN’in haberine göre Beyaz Saray’daki yardımcıları Trump’ın geçen hafta düzenlenen G7 Zirvesi sırasında Çin’le gerçekleştirdiğini öne sürdüğü olumlu telefon görüşmesinin “Başkan’ın yapıldığını iddia ettiği şekilde” olmadığını söyledi.

Bu itiraflar, Trump’ın gazetecilerle konuşurken “Çin geçen gece arayıp üst düzey ticaret ekibimizle görüştü ve ‘Hadi masaya dönelim’ dedi” açıklamasının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı o gün sarf ettiği sözlerinin devamında “Çok ağır zarar gördüler ancak bunu yapmanın doğru olduğunu anladılar ve ben buna çok saygı duyuyorum (…) Dünya adına çok olumlu bir gelişme. Bir anlaşmaya varacağımıza inanıyorum” demişti.

Bu sözler karşısında kafa karışıklığı yaşayan Çin Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği cevapsa, Trump’ın Çin meselesinde eline yüzüne bulaştırdığı anlaşmaların aslında iyiye gittiğine dair bir algı yaratmak için telefon konuşmasını uydurmuş olabileceğine dair şüpheleri harekete geçirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada “Hafta sonu şu telefon konuşmasına gelince, bundan haberdar değilim. Size açıkça söyleyebilirim ki hiç böyle bir şey duymadım” demişti.

CNN’e konuşan iki yetkiliyse, Trump’ın “piyasaları canlandırabilecek iyimserce bir istek taşıdığını ve Çin Başbakan Yardımcısı’ndan gelen açıklamalarla Çinlilerin doğrudan iletişime geçmesi meselesini bir araya getirdiğini” itiraf etti.

 


Kaynaklar, Beyaz Saray’ın kullandığı dilin ABD Başkanı’nın tutmadığı sözler için uydurulmuş olabileceğini söylüyor. Yerine getirilmeyen bu vaatler arasında, muhtemel bir resesyona dair kaygıları yatıştırmanın yanı sıra sınıra duvar önerisindeki gecikmenin de yer aldığı belirtiliyor. Trump'ın destekçilerini tatmin etmek uğruna bu duvarın yasa dışı inşa edilmesini emrettiği de öne sürülüyor.

Trump’ın Çin'le yaptığı ve “beklenenden çok daha uzun sürüp aylarca devam etmeye aday” ticaret savaşı, ikinci dönem başkan seçilme çabalarının önünde bir diğer engeli oluşturuyor. Kaynaklar, söz konusu uydurma telefon konuşmasının Trump’ın 2020 ABD başkanlık seçimleri için yürüteceği kampanyayı destekleme marifetiyle ilgili olduğunu ileri sürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol                                                                     

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU