Rus saldırısında bacağını kaybeden küçük kızın protez bacakla bisiklet sürdüğü anlar yürekleri ısıttı

Geçen yıl mayısta Herson'daki bir bombalı saldırıda bacağını kaybeden Marinya iyileşiyor

Rus füze saldırısında bacağını kaybeden 6 yaşındaki Ukraynalı bir kız çocuğunun Keşa adını verdiği protez bacağı sayesinde yeniden bisiklete binmeyi öğrendiği anlar yürekleri ısıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Savunma Bakanlığı, geçen yıl mayısta Herson'da meydana gelen bombardıman sonrası iyileşen cesur Marinya'nın küçük bir üç tekerlekli bisikletle konilerin arasından geçerken çekilen görüntülerini paylaştı.

Rus istilasından bu yana protez takılan ilk Ukraynalı çocuk olan kız, Kiev Rehabilitasyon Enstitüsü'ndeki fizyoterapistlerin dikkatli gözetiminde turunu tek başına tamamlamayı başarıyor.
 

Marinya
Marinya, zorluklara göğüs geriyor (Kiev Rehabilitasyon Enstitüsü)


Marinya'nın annesi Nataliya da füze saldırısında yaralanmış ve kızından ayrılarak tedavi edilmek üzere Krıvıy Rih'teki farklı bir hastaneye götürülmüştü.

Görüntüleri pazar günü paylaşan Ukrayna güçleri "Marinya, Ukrayna'da pediatrik protez takılan ilk çocuk" diye belirtti.

Mayıs 2022'de bir Rus füzesi, Marinya'nın Herson bölgesinde ailesiyle birlikte yaşadığı evi vurdu. Çocuğun bacağı Krıvıy Rih'teki bir hastanede dizinin üstünden ampute edildi.

Bugün 6 yaşındaki Marinya bisiklet sürmeyi öğrenmeye başladı bile.

 

Herson
Kakhovka Hidroelektrik Santrali Barajı'nın çökmesinin ardından Herson'da yükselen sular altında kalan bölgede terk edilmiş bir araba (AFP)


Doktorlara göre uzun iyileşme yolculuğunda Marinya'yla teyzesi Liyubov ilgilendi.

Marinya'nın Pravda'ya konuşan psikoloğu Tetyana Pidkova, "Anneyle kız arasında bir ayrılık yaşandı ve kız teyzesine daha çok bağlandı. Bu bir koruma bariyeri gibiydi çünkü çocuk kendi başına tuvalete gidemiyor, hareket edemiyor ve giyinemiyordu" diye açıkladı.

Marinya'da travma sonrası stres bozukluğu var. Bu travmaya savaş değil, bir uzvunu kaybetmesi yol açtı.

Annesiyle yeniden bir araya geldikten sonra ailesinin acısı onu yeniden travmatize ettiğinden Marinya'nın davranışları gerilemiş ve çocuk protez bacakla çalışmayı ilk başta reddetmiş.

Psikolog, "Proteze Keşa adını vermeye ve Marinya'ya onunla arkadaş olmayı öğretmeye karar verdik" diye ekledi.
 

Marinya
Marinya'yı durdurmak mümkün değil (Kiev Rehabilitasyon Enstitüsü)


Herson, geçen yılki istila sırasında Rus güçlerinin ele geçirdiği ilk büyük şehir ve tek bölge başkentiydi. Ancak cuma günü Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki kente düzenlediği topçu saldırısında en az bir kişinin ölmesiyle bombalar bölgeyi etkilemeye devam ediyor.

Herson Valisi Oleksandr Prokudin mesajlaşma uygulaması Telegram'da, cephe hattına yakın kentteki yerleşim bölgelerinin ateşe tutulması sonucu 25 yaşındaki bir adamın öldüğünü ve bir kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Prokudin, topçu saldırısının bir evde ve garajda yangınlara yol açtığını belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU