İran: Trump-Macron görüşmesinden sonra, ABD petrol satışı konusunda esneklik göstermeye başladı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, ABD'nin İran'ın petrol ihracatı konusunda esneklik göstermeye başladığını söyledi. Arakçi, ülkesinin nükleer anlaşmada kalması için petrol satışı sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi Fotoğraf: AA

Ülkesinin resmi ajansı IRNA'ya konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görüşmesinden sonra Washington'ın İran petrolünün satışı konusundaki baskılarını azalttığını iddia etti. 

ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından İran'a yönelik uyguladığı "azami baskı" politikasına karşı İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını hatırlatan Arakçi, İran'ın nükleer anlaşmayı eksiksiz uygulamak için petrol satışının garanti altına alınması ve bankacılık sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirtti. Arakçi şunları söyledi:

Avrupalılara, kendi şirketlerinin bizden petrol alabilmesi için ABD'den gerekli izni koparmaları ya da bunu yapamıyorlarsa bizim satmamız gereken petrol kadar bir kredi sağlamaları şeklinde seçenekler sunduk. Bunlar olmadan İran'ın nükleer anlaşmayı eksiksiz uygulaması mümkün olmayacaktır.

İran'ın direniş politikasının başarısıdır

Fransa'daki G7 Zirvesi sırasında Macron, Trump ile görüştü ve ABD tarafı İran petrolüne izin verilmesi konusunda esneklik gösterdi. Bu, ABD’nin azami baskı politikasının yarılması ve İran’ın azami direniş politikasının başarısıdır" ifadelerini kullanan Arakçi, ABD'nin İran'ın petrol satışları konusunda gösterdiğini iddia ettiği esneklikle ilgili ise somut bir örnek vermedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU