5 gün süren müzakerelerden Yemen'de barış için "pozitif sonuçlar" çıktı

Husiler, Riyad'da Suudi Arabistan hükümetiyle görüştü

Husiler ve Suudi Arabistan, nisanda tutuklu değişim anlaşmasına imza atmıştı (AFP)

Yemen'deki iç savaşın taraflarından İran destekli Husilerle, Suudi Arabistan heyeti arasında 5 gün süren barış görüşmeleri sona erdi.

Riyad'da yapılan müzakerelerle ilgili açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, "Yemen'de barışa giden yol haritasını belirlemek için yapılan ciddi müzakerelerde elde edilen pozitif sonuçları memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Krallık, kardeş Yemen halkıyla birlikte olmayı sürdürüyor ve tüm Yemenli tarafları ülkede kapsamlı ve sürdürülebilir bir siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde müzakere masasına oturmaya çağırıyor" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Riyad'ı ziyaret eden Husi heyetinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kardeşi ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'la da bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Husi heyetine başkanlık eden Muhammed Abdul-Salam ise görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, "Suudi tarafıyla daha önce değinilen anlaşmazlıkları gidermek için bazı seçenekleri ve alternatifleri kapsamlı şekilde görüştük" diye konuştu.

Abdul-Salam görüşmelerin Yemen'de maaşların ödenmesi ve insani durumla ilgili sorunlara çözüm üretilmesi ekseninde ilerlediğini söyledi.

Husiler uzun süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyondan, Yemen'in petrol ve gaz gelirlerini kullanarak tüm devlet çalışanlarının maaşlarını ödemesini istiyor.

Husiler'in kontrolündeki tüm havaalanı ve limanların açılmasının da olası bir barış anlaşmasının parçası olması bekleniyor.

Yemen'de barış için Riyad'da yürütülen müzakerelerin yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da New York'ta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) mevkidaşlarıyla görüştü.

Blinken görüşmenin ardından, "Bir fırsat anındayız. Yemen halkına sağlam bir barışa ve sağlam bir güvenliğe giden yolu çizmesi için yardım etme fırsatı" diye konuştu.

Yemen'de Husiler'in 2014'te başkent Sana ve ülkenin kuzeyindeki bölgeleri ele geçirmesinin ardından çatışmalar başlamış, uluslararası olarak tanınan Yemen hükümeti önce ülkenin güneyine, ardından da Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

Ülkedeki yönetimi Husiler'in devralmasından birkaç ay sonra Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen'e askeri müdahalede bulunmuş ve ülkedeki çatışmalar Tahran'la Riyad arasındaki bir vekalet savaşına dönüşmüştü.

Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri de Riyad'a istihbarat desteği sağlamıştı.

Yemen'deki çatışmalarda aralarında birçok sivilin de bulunduğu 150 binden fazla kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU