İranlı yetkili, Trump’ın “infilak etti” dediği uyduyla selfie paylaştı: Günaydın Donald Trump!

ABD Başkanı’nın Twitter hesabından yayımladığı uydu görüntüsünün nasıl çekildiği bilinmiyor

İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, Trump'ın tweet'ine bu fotoğrafla karşılık verdi (Twitter)

2015 tarihli İran nükleer anlaşmasından geçen yıl çekilen ve yaptırımları şiddetlendirerek Tahran'ın ekonomisine darbe indirmeyi hedefleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’da yaptığı son paylaşım iki ülke arasında yeni bir tartışma başlattı.

İran’ın fırlatmayı planladığı bir uydunun fırlatma rampasında patladığını gösterdiğini iddia ettiği yüksek çözünürlüklü bir uydu fotoğrafını paylaşan Trump, “ülkesinin bu olayla hiçbir bağlantısının olmadığını” söyledi.

Planlanmış bir istihbarat bilgilendirme toplantısının hemen akabinde Twitter hesabından paylaşım yapan Trump, “İran’ın Semnan Fırlatma Üssü’nde Safir SLV'nin fırlatılması için son hazırlıkların yapıldığı sırada yaşanan feci kazada Amerika Birleşik Devletleri’nin müdahalesi yoktur. Sitede neler yaşandığını karar verme işinde İran’a en iyi dileklerimi sunuyor ve bol şans diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

ABD Başkanı’nın bu tweet’i İran yönetiminin fırlatma sahasında patlama yaşandığına dair iddiaları yalanlamasının hemen ardından geldi.

Trump’ın “infilak eden uydu” iddiasına İran da fotoğrafla yanıt verdi.

Konuyla ilgili ilk açıklamalarında Tahran’ın fırlatmayı planladığı uydunun laboratuvarda “güvende” olduğunu belirten İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, cumartesi günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bir de kanıt sundu.

 

 

İletişim uydusu Nahid 1’in bulunduğu belirtilen bölgeden çektiği selfieyi tweet atan Cehromi, “İşte ben ve Nahid 1. Günaydın Donald Trump!” dedi.

Reuters haber ajansına adını saklı tutmak kaydıyla konuşan İranlı bir yetkiliyse, ülkesinin kuzeyinde yer alan İmam Hamaney Uzay Merkezi’nde perşembe günü yapılan hazırlıklar sırasında fırlatma rampasında bir roketin infilak ettiğini iddia etmişti.

Yetkili kişi, “Bazı teknik sorunlar nedeniyle patlama yaşandı ancak genç bilim insanlarımız sorunu çözmek için çalışıyor” demişti.

 

Reuters.png
29 Ağustos'ta İmam Hamaney Uzay Merkezi'ne ait olduğu belirtilen bir görüntü (Reuters)


Askeri gizlilik kurallarının ihlali mi?

Öte yandan Trump’ın paylaştığı böylesi net bir uydu görüntüsünün nasıl çekildiği hususuysa akıllarda soru işareti bıraktı.

ABD Başkanı’nın hassas askeri bilgileri ortaya koymasına dair kaygılar yükselirken, bazı analistler söz konusu fotoğrafın önemli derecede gizliliğe sahip bir askeri uydudan ya da insansız bir hava aracıyla çekilmiş olabileceğini ifade etti.

Böylesi gizli bir bilgiye dair fotoğrafı Twitter’da paylaşmasıyla ilgili sorulara yanıt veren Trump ise “Elimizde bir fotoğraf vardı ve ben de bunu açıkladım. Bunu yapmaya mutlak hakkım var. Bakalım neler olacak görelim” dedi.  

Beyaz Saray çıkışı gazetecilere açıklama yaparken fotoğrafın kaynağını söylemeyi reddeden Trump, “Bu sorunun cevabını kendiniz öğrenmek zorunda kalacaksınız” diye konuştu.

İran’ın ocak ve şubat aylarında gerçekleştirdiği iki uydu denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU